Macedonia

Што претставува Special 301

Што претставува Special 301

Извештајот Special 301 е резултат на годишен преглед за состојбата на правата на интелектуална сопственост (ПИС), односно заштита и спроведување од страна на трговски партнери на САД во светот, којшто Канцеларијата на Трговските претставители го врши во согласнот со Дел 182 на трговскиот акт од 1974г., како што е изменето од страна на Омнибус-законот за […]

Заштита на селекционерски права во Македонија- прашања и одговори

Заштита на селекционерски права во Македонија- прашања и одговори

Со оглед на тоа што нема многу стручна литература во областа на новите сорти растенија како дел од интелектуалната сопственост, во следната статија ќе се обидеме да дадеме кратка информација за тоа што претставува сорта, селекционерско право и како истото може да биде заштитено. Законот за селекционерските права е донесен од собранието на Република Македонија […]

Френсис Гари назначен за втор мандат како Генерален директор на СОИС

Френсис Гари назначен за втор мандат како Генерален директор на СОИС

 На 8.мај.2014г., земјите членки на Светската организација за интелектуална сопственост (СОИС) со консезус го избраа Френсис Гари за втор шестгодишен мандат на функцијта генерален директор на Организацијата. Г-н Гари беше назначен од страна на Генералното собрание, највиското Управно тело на СОИС. “ Со нетрпение очекувам да работиме со сите земји-членки во текот на следниот мандат. […]

Patent of the Year: Mineral fertilizer from municipal wastewater

Patent of the Year: Mineral fertilizer from municipal wastewater

On 04/29/2014  was elected  ” Patent of the Year” . Technical and technological solution for processing sludge from municipal wastewater and getting organic – mineral fertilizer is a patent of the year for 2013. The recognition of the 20th annual event got inventors : Resmi Ziba , Momchula Jordanoski Valentina Pelivanova and Ajro Valit . “ […]

Патент на годината: Минерално ѓубре од комунални отпадни води

Патент на годината: Минерално ѓубре од комунални отпадни води

 На 29.04.2014 беше избран овојгодишниот “Патент на годината”. Техничко-технолошкото решение за преработување талог од комунални отпадни води и добивање органско-минерално ѓубриво е Патент на годината за 2013 година. Признанието на 20-годишната манифестација го добија пронаоѓачите: Ресми Зиба, Момчула Јорданоски, Валентина Пеливанова и Ајро Валит. ” Проектот го почнавме пред неколку години и на крајот успеавме да […]

Министерството за економија во годишната Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2014

Министерството за економија во годишната Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2014

Министерството за економија во годишната Програма за конкурентност, иновации и претприемништво за 2014 година (Сл. Весник на РМ бр. 7/2014) има предвидено соодветна мерка за поддршка за зголемување на конкурентноста на македонската индустрија, во чии рамки е и поддршката на патенти. За поддршка на патенти, преку Програмата се доделуваат средства на иноваторите за соодветни активности […]

IDN ccTLD Request from Macedonia Successfully Passes String Evaluation

IDN ccTLD Request from Macedonia Successfully Passes String Evaluation

LOS ANGELES – ICANN announced in a press release the successful completion of String Evaluation on proposed IDN ccTLD string for Macedonia, The Former Yugoslav Republic Of Macedonia. Details of the successful evaluation are provided here: http://www.icann.org/en/resources/idn/fast-track/string-evaluation-completion#m The IDN (Internationalized Domain Name) ccTLD Fast Track Process was approved by the ICANN Board at its annual […]

Меѓунароната коалиција против фалсификување и Француските царини обединуаат сили да ги нокаутираат нечесните трговци

Меѓунароната коалиција против фалсификување и Француските царини обединуаат сили да ги нокаутираат нечесните трговци

Многу сме возбудени да објавиме дека минатата недела  IACC и француската царина потипшаа меморандум , кој ја подобрува соработката во врска со примена на трговските марки и авторски права. Невиден договор меѓу IACC  и француската царин ќе ја подобри способноста на француските власти и IACC да комуницираат , да соработуваат, да споделуваат информации и ресурси […]

Конкурс за публикација во врска со светскиот ден на Интелектуалната сопственост

Конкурс за публикација во врска со светскиот ден на Интелектуалната сопственост

Драги читатели, Учествувајте во нашиот Конкурс  за публикација во врска со Светскиот ден на интелктуалната сопственост 26 април 2014 Филмовите- една светска страс е мотото, под коешто СОИС го одбележува овојгодишниот ден на Интелектуалната сопственост. Испратете ни Ваша разработка – статија, есеј, слика, плакат или друг вид материјал, кој што ја разгледува врската меѓу киноиндустријата […]

New member of IP4all® network

New member of IP4all® network

Dear readers, The team of IP4all has the pleasure to present you  the newest member of our network IP Portal  Bosnia and Herzegovina– http://ipbih.ip4all.com. Here you can find useful information about national and international legislation in field of intellectual property, relating to Bosnia and Herzegovina, also you can find the latest news. We hope to […]

Нов член на мрежата IP4all®

Нов член на мрежата IP4all®

Почитувани читатели,   Тимот на IP4all ја има честта да Ви го претстави најновиот член на мрежата IP порталот Босна и Херцеговина– http://ipbih.ip4all.com. Во него може да најдете корисна информација за националното и меѓународното законодавство во областта на интелектуалната сопственост, што се однесуваат за Босна и Херцеговина, како и актуелни вести.   Се надеваме да […]

Нов рекорд во Европскиот патентен завод:Во 2013 г. добиени повеќе од 265 000 патентни пријави

Нов рекорд во Европскиот патентен завод:Во 2013 г. добиени повеќе од 265 000 патентни пријави

Европскиот патентен завод има добиено повеќе од 265 000 патентни пријави во 2013 г. Ова е зголемување од 2.8 % спрема 2012 г ( 257 700), како и најмногу пријави на сите времиња. Минатата година поради зголемениот квалитет на пребарување и на процесот EPO издаде и објави 66 700 патенти, што е со 1.7 % […]

Patent Translate coverage complete

Patent Translate coverage complete

The European Patent Office (EPO) added the final set of languages to its free machine translation service Patent Translate, one year ahead of schedule. The service now offers on-the-fly-translation of patent documents for all 28 official languages of the EPO’s 38 member states, plus Chinese, Japanese, Korean and Russian. It is accessible on the EPO’s […]

ЕВРОПСКИТЕ ПАТЕНТНИ ДОКУМЕНТИ ДОСТАПНИ И НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

ЕВРОПСКИТЕ ПАТЕНТНИ ДОКУМЕНТИ ДОСТАПНИ И НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Европскиот патетен завод на 17ти Декември ја додаде новата и последната група на јазици во услугата машински превод со наслов “Patent Translate” меѓу кои и албански, естонски, летонски, литвански, македонски, српски, турски и хрватски. “Patent Translate” сега ги опфаќа сите 28 официјални јазици на земјите членки на Европската патентна Организација , како и руски, кинески, јапонски […]

ДОНЕСЕН Е ЗАКОНОТ ЗА РАТИФИКАЦИЈА НА ДОГОВОРОТ ОД НАЈРОБИ ЗА ЗАШТИТА НА ОЛИМПИСКИОТ СИМБОЛ

ДОНЕСЕН Е ЗАКОНОТ ЗА РАТИФИКАЦИЈА НА ДОГОВОРОТ ОД НАЈРОБИ ЗА ЗАШТИТА НА ОЛИМПИСКИОТ СИМБОЛ

На седумдесет и седмата седница, одржана на 21.11.2013 година, Собранието на Република Македонија го донесе Законот за ратификација на Договорот од Најроби за заштита на олимпискиот симбол.  Законот е објавен во „Службен весник на Република Македонија“ бр.165/2013. Договорот од Најроби за заштита на олимпискиот симбол е склучен во Најроби на 26 септември 1981 година. Договорот го администрира […]

  • July 2024
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Jan    
   1234567
   891011121314
   15161718192021
   22232425262728
   293031  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
 • Jobs in USA
 • Become our partners
 • IP Basis®

 • IP Guide®