Macedonia

Изложба на македонски автори во Велико Трново, Р. Бугарија

Изложба на македонски автори во Велико Трново, Р. Бугарија

  Македонски автори ќе претстават во Велико Трново колективна изложба. Изложбата  наречена “КОНЕКЦИЈА” II, ќе биде отворена вечерва од 19,00 часот во клуб “Таралеж”. Своето творештво ќе го претстават младите и истакнати уметници Соња Димитрова, Зоран Мише, Иван Стоименов, Павел Целкоски, Зоран Георгиев, Горан Тричковски и Иво Пецов. Изложбата се реализира со поддршка на Културно-информативниот […]

Измени и дополнувања во Правилникот на PCT кои влегуваат во сила од 1јули 2014 година

Измени и дополнувања во Правилникот на PCT кои влегуваат во сила од 1јули 2014 година

Собранието на системот PCT (меѓународен систем за патенти ), за време на средбата во Женева од 23 септември до 2 октомври 2013 година,  усвои измени во Правилникот на PCT кои влегуваат во сила од 1 јули 2014 година. Измените се состојат од: Се бара Меѓународната претходна експертиза да одржи “дополнително” проуачване за време на експертизата за објекти […]

Signed a bilateral cooperation agreement between Macedonian Patent Office and the European Patent Office

Signed a bilateral cooperation agreement between Macedonian Patent Office and the European Patent Office

On July 10, 2014 in Munich, signed a bilateral agreement on cooperation between Dr. Safet Emruli, director of the State Office of Industrial Property of Macedonia  and Mr. Francois Rezhis Hanar, director of European and international cooperation in the European Patent Office. Bilateral cooperation agreement is based on the strategic document for cooperation with member […]

Потпишан билатерален договор за соработка со Европскиот завод за патенти

Потпишан билатерален договор за соработка со Европскиот завод за патенти

На 10 јули 2014 година во Минхен, потпишан Билатералниот договор за соработка помеѓу д-р Сафет Емрули, директор на Државниот завод за индустриска сопственост и г-динот Франсоа Режис Ханар, Директор на одделот за европска и меѓународна соработка во Европскиот завод за патенти. Билатералниот договор за соработка е заснован на стратешкиот документ за Соработката со државите членки […]

Глобален иновациски индекс 2014: Швајцарија, Велика Британија и Шведска ја водат листата со охрабрувачки знаци од Супсахарска Африка

Глобален иновациски индекс 2014: Швајцарија, Велика Британија и Шведска ја водат листата со охрабрувачки знаци од Супсахарска Африка

Темата на глобалните иновации 2014 е „ Човечкиот фактор во иновациите“, студија за улогата на човечкиот фактор во иновациите, забележува зголемен интерес кој покажале фирми и влади во идентификувањето на креативни личности и тимови. Оваа година на почетокот на GII (Global Innovation Index), Министерот на индустријата на Австралија Иан Макферлејн  се придружи кон авторите на […]

Директорот на СОИС, ја поздрави Кина за ратификацијата на Договорот Пекинг за аудиовизуелни творби

Директорот на СОИС, ја поздрави Кина за ратификацијата на Договорот Пекинг за аудиовизуелни творби

Генералниот директор на Светската организација за интелектуална сопственост( СОИС) Френсис Гари, ја поздрави Кина за ратификација на Договорот Пекинг за аудиовизуелните творби, за време на официјалната посета во Пекинг, во која учествуваше во свеченото отварање на новиот патентен завод на СОИС во Кина.   Инструментот за ратификација на Договорот беше претставен на г-н Гари, од  […]

The delegation of Macedonian patent office visit Croatian patent office

The delegation of Macedonian patent office visit Croatian patent office

From 30 June to 4 July 2014, the Macedonian delegation in the European Commission TAIEX visit Croatian Institute of Industrial Property.  During the visit experts from Croatian industrial property office shared with fellow Macedonian their knowledge and experience of the process of accession to the European Union. As part of the study visit were presented methods […]

Делегацијата на државниот завод за индустриска сопственост на студиска посета во Хрватска

Делегацијата на државниот завод за индустриска сопственост на студиска посета во Хрватска

Од 30 јуни-04 јули 2014 година, македонската делегација во рамките на Европската комисија TAIEX го посети Храватскиот завод за индустриска сопственост. За време на постетата експертите од храватскиот завод за индустриска сопственост, ги споделија со македонските колеги своите знаења и искуство од процесот на пристапување кон Европската Унија. Како дел од студиската посета беа презентирани и […]

Индија е првата земја што го ратификува Договорот Маркеш за полесен пристап до книги на слепи лица

Индија е првата земја што го ратификува Договорот Маркеш за полесен пристап до книги на слепи лица

Досега, повеќе од 75 земји-членки на СОИС ја потпишаа Спогодбата, која беше усвоена на 27 Јуни 2013 во дипломатско-конференција организирана од страна на СОИС и хостирана од страна на Кралството Мароко во Маракеш. Договорот ќе стапи на сила по 20 ратификации или пристапувања, презентирани на СОИС. Индија беше првата земка што  официјално ги известени СОИС за  неговата […]

Пристапуање на Јапонија кон Договорот Локарно за меѓународна класификација на индустриските дизајни

Пристапуање на Јапонија кон Договорот Локарно за меѓународна класификација на индустриските дизајни

  Генералниот директор на СОИС, ги претстави своите комплименти до министерот за надворешни работи и ја има честа да ја извести Владата на Јапонија, на 24 јуни 2014 г., за пристапување кон договор Локарно за меѓународна класификација на индустриски дизајн, потпишан во Локарно на 8 октомври 1968 г., изменет и дополнет на 28 септември 1979 […]

domain name

Macedonian Cyrillic Domain Registration To Start Soon

Тhe Macedonian Academic Research Network (MARnet) has introduced the rules concerning the national Cyrillic country code top-level domain (ccTLD) in the new Regulation that entered into force on June 10. MARnet, also responsible for managing and servicing Macedonia’s Latin ccTLD .mk, said that the registration of domain names in Cyrillic is expected to begin this […]

Македонскиот кириличен домен.мкд регистриран во ICANN

Македонскиот кириличен домен.мкд регистриран во ICANN

Меѓународниот кириличен домен за Македонија (.мкд) е успешно регистриран во Интернет корпорацијата за доделување на иминња  и броеви (ICANN). Од 10. 06. 2014 г., влезе во сила новата регулатива за регистрација на домен .мдк и . МК. Со националниот домен ( .мкд) ќе може да се регистрираат веб страници на кирилично писмо. Македонија е петата […]

Практични совети : Зошто е потребно да се земат во предвид националните одредби за безбедност , при поднесување меѓународна пријава за патент

Практични совети : Зошто е потребно да се земат во предвид националните одредби за безбедност , при поднесување меѓународна пријава за патент

Прашање: Би сакал да поднесам меѓународна пријава користејки го Еpct,  но обично националниот завод не ги прифаќа ваквите поднесоци сеуште. Затоа мислам да поднесам пријава преку Канцеларијата на Меѓународното биро. Меѓутоа би сакал да знам какви се националните одредби ако  не ја поднесам пријавата дирекно во државниот завод? Одговор: Поднесувањето преку Меѓународното биро не ја […]

САД и Кина постигнаа рекордна патентна активност преку СОИС за 2013 годинa

САД и Кина постигнаа рекордна патентна активност преку СОИС за 2013 годинa

Вкупниот број на меѓунардони патентни пријави преку СОИС и PCT, поднесени во 2013 изнесуваат 205 300, што претставува раст од 5,1% во споредба со 2012 година,  САД одбележува двоен раст, на патентни барања и заедно со Кина заземаат 56% и 29% од вкупниот прираст соодветно. Со поднесени 57 239 барања во 2013 година, САД го […]

СОИС стартира уникатно пребарување на марки преку слики

СОИС стартира уникатно пребарување на марки преку слики

Светската организација за интелектуална сопственост (СОИС), воведе нова функција за пребарување на трговски марки  во базата, која овозможува корисниците да испраќаат слики за пребарување на визуелно слична марка. Функцоналноста на пребарување преку сликата, која е прва ваква меѓу бесплатните бази на податоци за интелектуална сопственост, беше претставена на 10.05. 2014 година, на годишната средба на […]

  • January 2023
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Jan    
    1
   2345678
   9101112131415
   16171819202122
   23242526272829
   3031  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
 • Jobs in USA
 • Become our partners
 • IP Basis®

 • IP Guide®