Macedonia

Глобална анализа на барањата за ИС во 2013

Глобална анализа на барањата за ИС во 2013

Глобалните патентни апликации достигнаа серија силни годишни зголемувања во 2013 година, поддржани од двоцифрен раст во Кина, каде што биле поднесени 1 третина од патентните барања во светот. Апликации за трговски марки се зголемени  до скоро 5 милиони, исто предводени од Кина. На позадината на нееднаквото  темпо на закрепнување на глобалната економија, барањата за корисни […]

Ново издание на Ницка Класификация

Ново издание на Ницка Класификация

Десеттото издание на Меѓународната класификација на стоките и услугите за регистрација на марки (Ницска Класификација) ќе стапи во сила на 1 Јануари 2015 година. Новото издание ќе биде достапно на страницата на Светската организација за интелектуална сопственост. Новата верзија на десетото издание на Класификацијата од Ница 2015 вклучува голем број на промени во однос на […]

Преглед на постапката за приговор во Турција

Преглед на постапката за приговор во Турција

Турскиот патентен завод ги обезбеди следните информации по повод брања од страна на корисници во врска со процедурата за приговор на меѓунардона регустрација на трговска марка согласно Мадридскиот протокол кога Турција е наведена земја. Меѓународните пријави што ја наведуваат Турција се разгледуваат и примат обично во рок на 2 месеца од датумот на приемот на […]

international applications

Колумбија има нова цена на индивидуалните такси за меѓународна регистрација на ТМ

Почнувајќи од 1 јануари 2015 година цената на индивидуалните такси плаќани во однос на Колумбија ќе бидат променети. Сумата ќе биде 373 швајцарски франци за една класа стоки или услуги и 187 швајцарски франци за секој дополнителен класа, кога е наведена Колумбија во меѓународна пријава за регистрација на трговска марка.

MAKINOVA 2014- Berin traditional award for the best young participant of the exhibition

MAKINOVA 2014- Berin traditional award for the best young participant of the exhibition

From 13-18 October was held placed 35th International Exhibition of Innovation – Makinova, which presented the highest number ever and innovation awards to successful inventors, presented ideas and innovations. Company for Intellectual Property Berin Ltd, traditionally awarded to successful young participant of the exhibition MAKINOVA-economically 2014. This year the award belonged Pavlovska Nina, a student […]

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЕВРОПСКИТЕ ПРОНАОЃАЧИ STEFAN HELL И SHUJI NAKAMURA

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЕВРОПСКИТЕ ПРОНАОЃАЧИ STEFAN HELL И SHUJI NAKAMURA

Hell (DE) И Nakamura (JP) станаа овогодишни лауреати на Нобеловата награда. Овие научници се и поранешни финалисти на наградата за Најуспешен Европски Пронаоѓач а претходно се и одликувани и од страна на Европската Патентна Организација. Hell (DE) e одликуван со Нобелова награда во полето на Хемијата додека Nakamura (JP) во полето на Физиката. Церемонијата за доделување […]

Авторско право врз имиња

Авторско право врз имиња

Името на компанијата има големо значење за идентитетот на компанијата што се појавува во главата на клиентот или корпоративната сфера. Имиња како Apple, Microsoft, Google имаат способност да создадат моментална слика за определен квалитет или услуги и тоа ги прави исклучиво важни за компанијата. Во повеќето случаи овие имиња се заштитени со трговска марка, но […]

Адаптација на патентната информација спрема глобалните потреби

Адаптација на патентната информација спрема глобалните потреби

Европскиот завод за патенти  (EPO) организира конференција за патентни информации.  На ова годишно собрание учествуваа повеќе од 400 лица од вкупно 48 држави. “Јас сум посебно среќен од можноста да комуницирам  со професионалци да им ги представам  нашите проекти и да добијам фидбек. Патентните информации се во тек со најновите трендови и дигитални технологии “- рече […]

Односите меѓу Европскиот патентен завод и САД

Односите меѓу Европскиот патентен завод и САД

Benoît Battistelli- Претседател на Европскиот патентен завод (EPO) во својот  блог изјави дека е особено задоволен од односите со американските подносители кои активно ги користат услугите на EPO од 1970 година, наваму. Секоја година тие ја предводат листата во однос на европски пријави за патент , достигнувајќи 25% од вкупниот број во 2013 година, што претставува […]

CIOPORA – историја, задачи, цели…

CIOPORA – историја, задачи, цели…

Филм CIOPORA за нејзината историја, задачи, цели, активности и структура. Филмот претставува кратка, но доволно сеопфатни информации за меѓународната заедница на селекторите на нови сорти растенија – асексуално репродуцирани декоративни и овошни сорти и за заштитата на интелектуалната сопственост на овие пронаоѓачи – селектори на нови сорти растенија, за самите иновации во сферата на одгледување […]

UPOV- ратификација од страна на Белгија

UPOV- ратификација од страна на Белгија

Белгија го ратификуваше акт 1991 от Коннвенцијата UPOV (Меѓународна унија за заштита на нови сорти растенија). Новиот закон за заштита на нови сорти растенија ќе влезе во сила во почетокот на 2015 година. За UPOV Меѓународната унија за заштита на нови сорти на растенија  (UPOV) е основана од страна на Меѓународната конвенција за заштита на […]

Меѓународен ден на анимацијата- 28 Октомври

Меѓународен ден на анимацијата- 28 Октомври

28 Октомври е прогласен за светски ден на Анимацијата во чест на првата театрална изведба на Емил Рено во OPTIQE во музејот Греван во Париз-1892 година. Меѓународниот ден на анимацијата е создаден од ASIFA (Меѓународна асоцијација за анимациски филмови). Денот започна да се празнува во 2002 година, и во последните неколку години се прошири во над 40 земји […]

Македонскиот завод за индустриска сопственост склучи договор за соработка со заводот за хармонизација на внатрешниот пазар OHIM

Македонскиот завод за индустриска сопственост склучи договор за соработка со заводот за хармонизација на внатрешниот пазар OHIM

ДЗИС на Република Македонија учествуваше на 54 -то заседание на Генералното Собрание на светската организација за интелектуална сопственост -WIPO, кое се одража во Женева, Швајцарија. Заседанието се одража од 22 до 30 септември и на него учествуваа заводи од 187 држави од цел свет. За време на заседанието  и поточно на 22септември 2014 г., Македонскиот […]

Macedonian patent office singed a Cooperation Agreement with OHIM

Macedonian patent office singed a Cooperation Agreement with OHIM

State Office of Industrial Property of Macedonia – 54to attended session of the General Assembly of the World Intellectual Property Organization WIPO, held at the organization’s headquarters in Geneva, Switzerland. During the meeting of the Assembly, specifically the September 22, 2014, the State Office of Industrial Property of the Republic of Macedonia signed a Cooperation […]

Создавање на меѓународно законодавство за интелектуална сопственост : Едно интервју со Френсис Гари

Создавање на меѓународно законодавство за интелектуална сопственост : Едно интервју со Френсис Гари

Како глобален форум за интелектуалната сопственост (ИС) политика, СОИС игра клучна улога во градењето на закони за интелектуална сопственост, чиј ефекти се користат од иновациите и креативноста. Но постигнувањето на консензус меѓу 187 земји е повеќе од предизвик. По започнувањето на вториот мандат на чело на организацијата, генералниот директор на СОИС, Френсис Гари опишува како […]

  • May 2024
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Jan    
    12345
   6789101112
   13141516171819
   20212223242526
   2728293031  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
 • Jobs in USA
 • Become our partners
 • IP Basis®

 • IP Guide®