Macedonia

Амбасадорот проф. д-р Ѓорѓи Филипов избран за член на Европската академија на науки и уметности

Амбасадорот проф. д-р Ѓорѓи Филипов избран за член на Европската академија на науки и уметности

Проф. д-р Ѓорѓи Филипов е избран за редовен член на Академијата , во КласатаV(општествени науки, право и економија. Академијата претставува европски форум на учени, кој, со неговите 1.500 членови, работи на истражувања на европски релевантни теми од интердисциплинарен и транснационален карактер. Овие 1.500 членови се поделени во 7 класи (филозофија, медицина, уметност, природни науки, општествени […]

Приговор спрема трговска марка во Бугарија-најчесто задавани прашања

Приговор спрема трговска марка во Бугарија-најчесто задавани прашања

  Од 2011 година во Бугарија се промени системот за регистрација на трговски марки. Промените во законот за трговските марки се во сила од 10.03.2011. Наредбата за прилог на законот односно процедурата за приговор е примена 2 месеци покасно на 30.05.2011 година. Следниот материал има за цел да даде одговор на често задавани прашања на […]

ДЗИС одбележа 20 години од своето постоење

ДЗИС одбележа 20 години од своето постоење

По повод одбележувањето на 20 годишнината од основањето Државен завод за индустриска сопственост и донесување Закон за индустриска сопственост се одржа конференција на тема “Создравање пазари од резултатите од истражувањата”. Конференцијата се одржа на 29 Ноември 2013 во Музејот на македонската борба во Скопје. На конфернцијата присуствуваa г-динот Стив Том, советник во кабинетот на г-динот Франсис […]

Macedonian patent office (SOIP) with new website

Macedonian patent office (SOIP) with new website

SOIP  put feature new website that has a refreshing new design and look. Also, put a new engine to search for patents, trademarks and industrial design. New features on the site The new website incorporates the latest technologies and models for software development , such as : Responsive web design, this technique gives you the opportunity […]

ДЗСИ Со нова веб страна

ДЗСИ Со нова веб страна

ДЗИС ја стави на функција новата веб страна која има освежувачки нов дизајн и изглед. Исто така, го стави новиот мотор за пребарување за патенти, трговски марки и индустриски дизајн. Нови карактеристики на страната Во новата веб страна се инкорпорирани најнови технологии и модели за развивање на софтвер, како што се: Responsive web design, оваа […]

И покрај кризата: Пораст на апликациите за заштита и регистрација на права од индустриска сопственост во 2012

И покрај кризата: Пораст на апликациите за заштита и регистрација на права од индустриска сопственост во 2012

Во 2012 година, меѓународните пријави за патент поднесени во рамките на Договорот за соработка во областа на Патентите(ДСП) забележа раст од 6,6% во однос 2011. Уделот на Јапонија и Соединетите Американски Држави (САД) изнесува 48,8% од 194.400 ДСП апликации поднесени во 2012 година. Додека, Кинеската телекомуникациска компанија ZTE, со своите 3906 пријавени апликации, беше најголемиот […]

Австрија е првата земја членка на ЕУ, што ја ратификува Меѓународната конвенција за унифицирани патенет суд

Австрија е првата земја членка на ЕУ, што ја ратификува Меѓународната конвенција за унифицирани патенет суд

Првата земја членка на ЕУ, што ја ратификува Меѓународната конвенција за унифицирани патенет суд е Република Австрија. Во врска со ратификацијата МЕНР, д-р Михаел Шпинделегер изјави: “Европскиот патентен суд ќе претставува пресвртница за развојот на нови знаења и интензивирање на истражувањата на  просторот на Европа. Во 2011 година, САД додели 224.000 патенти, Кина 172.000, а Европа само 62.000. […]

Испит за застапници за индустриска сопственост

Испит за застапници за индустриска сопственост

Врз основа на членовите 279 и 280 од Законот за индустриската сопственост (“Службен весник на Република Македонија” бр.21/09 и 24/2011) и членовите 2 и 3 од Правилникот за стручниот испит за застапници за индустриска сопственост и за регистарот на застапници (“Службен весник на Република Македонија” бр.92/09) Државниот завод за индустриска сопственост на 04.12.2013 година организира […]

Ambassador Dr .Gjorgji Filipov among honored guests of the 40th anniversary of the signing of the European Patent Convention

Ambassador Dr .Gjorgji Filipov among honored guests of the 40th anniversary of the signing of the European Patent Convention

Dr. .Filipov was the first Director of the Macedonian Patent Office and 6 years have run this institution in which the foundations of the Macedonian system of protection of intellectual property were  established. Under his leadership preparations for the accesion of Republic of Macedonia to the Patent Cooperation Treaty (PCT), 1995 and the Agreement for extension of the European […]

Амбасадорот Др. Ѓорѓи Филипов во почесните гости на одбележување на 40 годишнината од потпишувањето на Европската Патентна Конвенција

Амбасадорот Др. Ѓорѓи Филипов во почесните гости на одбележување на 40 годишнината од потпишувањето на Европската Патентна Конвенција

Д-р Филипов беше првиот директор на Македонскиот патентен завод со кого раководеше шест години и ги воспостави темелите на Македонскиот систем за заштита на индустриска сопственост. Под негово раководство се подготвуваше пристапувањето на Република Македонија кон Договорот за соработка во областа на патентите (PCT- Patent Cooperation Treaty), 1995 и Договорот за проширување на европските патенти […]

License policy of the International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB)

License policy of the International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB)

1.   Introduction Well-designed intellectual property rights systems give temporary exclusive rights to inventors and thereby increase their chances to recover the often substantial upfront investments they need to make to generate innovations and to bring them to market. Intellectual property rights systems should also make it possible for innovators to sell, license or give away the […]

PATENT OF THE YEAR - 2012

PATENT OF THE YEAR – 2012

Traditionally for the nineteenth time on December 24, 2012 at Hotel „ Stone Brigde“, was organized the event „Patent of the year-2012“ by the National Office of industrial property of the Republic of Macedonia. The ceremony was attented by inventors, economists and other eminet guests who are directly and indirectly involved in the activites of […]

Лиценцна политика на Меѓународен центар за генетски инжинеринг и биотехнологија

Лиценцна политика на Меѓународен центар за генетски инжинеринг и биотехнологија

1.     Вовед Добрата на интелектуална собственост може да бидат комерцијално експолтирани од страна на носителот или со негова дозвола од други лица. За да може интелектуалните продукти да достигнат до поширок круг од луѓе и на повеќе територии се отстапуваат лиценци за користење од страна на други лица. Во следниот реферат ќе разгледаме лиценцната политика […]

Патент на годината 2012

Патент на годината 2012

Традиционално по деветнаесетти пат на 24 декември 2012 година во Хотел “Stone Bridge”, во организација на Државниот завод за индустриска сопственост на Република Македонија, се одржа манифестацијата “Патент на годината -2012”. На свечениот настан беа присутни пронајдувачи, претставници од стопанството, застапници и други еминентни гости кои директно и индиректно се вклучени во активностите на заштитата […]

REGIONAL TAIEX WORKSHOP ABOUT THE CRIME IN AREAS OF INTELLECTUAL PROPERTY

REGIONAL TAIEX WORKSHOP ABOUT THE CRIME IN AREAS OF INTELLECTUAL PROPERTY

Within the TAIEX, instrument to support the European Comission, in cooperation with Macedonian Patent Office on 30 and 31 May 2013 in Skopje was organized the regional TAIEX workshop on „ Crime in the area of intellectual property“ The workshop was attended by 111 representatives of regional institutions which are involved in the system of […]

  • May 2024
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Jan    
    12345
   6789101112
   13141516171819
   20212223242526
   2728293031  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
 • Jobs in USA
 • Become our partners
 • IP Basis®

 • IP Guide®