Macedonia

Семинар на Мадридскиот систем за меѓународна регистрација на трговска марка

Семинар на Мадридскиот систем за меѓународна регистрација на трговска марка

Од 1996 година Светската организација за интелектуална сопственост (СОИС) организира, во седиштето во Женева, меѓу 2-3 интензивни семинари за обука на година за корисниците кои сакаат да ги подобрат своите знаења за процедуралните и оперативните аспекти на Мадридскиот систем. Програмата на секој семинар е исто така дизајниран да обезбеди ажурирани информации за системот и последните […]

160 години од раѓањето на Михајло Пупин

160 години од раѓањето на Михајло Пупин

  На 30 септември беа одбележани 160 години од раѓањето на големиот светски научник Михајло Пупин. Михајло Пупин е роден на 4 октомври 1858 година во Идвор, Србија. Но поголемиот дел од животот го поминува во САД, каде што направил научна и академска кариера. Тој бил професор по физика и математика во Колумбија Универзитет, САД. […]

Недела на дизајнот во Скопје, 2014

Недела на дизајнот во Скопје, 2014

Од 23 до 28 Септември 2014г., за четврти пат ќе биде одражан настанот Недела на дизајнот во Скопје (Skopje desing week), под мотото “Четврта смена”. Во текот на настанот по отворањето ќе бидат одржани повеќе активности: дизајнерски бизнис и едукативни презентации; конференција на Балканската дизајнерска мрежа; Експо-зона; некомрецијални изложби; работилници и панел-дискусии. Конференцијата на Балканската […]

Benoît Battistelli: IP прослава во Прага

Benoît Battistelli: IP прослава во Прага

По летниот одмор, јас сум исклучиво задоволен да започнам со читање за прославата од 95-годишнина на Чешкиот завод за патенти, што се одража минатата недела во Прага во присуство на многу личности, вклучувајќи ги  потпретседателот, министерот за трговија и индустрија, раководителите на WIPO (Светската организација за интелектуална сопственост) OHIM (Ведмоство за хармонизација на внатрешниот пазар), […]

Skopje design week, 2014

Skopje design week, 2014

From 23 to 28 September in Kuršumli , the Old Bazaar will be held the fourth edition of Skopje Design Week, which this year will take place under the motto “fourth shift”. The programme of Skopje design week: After opening on September 23 in the next five days will be followed by an intense rhythm […]

Едно интервју за убавина, фотографија и авторски права…..

Едно интервју за убавина, фотографија и авторски права…..

Милан Цветановиќ е естет и фотограф аматер од Војводина, Србија. Го сретнав порано оваа година, за време на танцов турнир во Хасково. Тој беше официјалниот фотограф на настанот и за разлика од други фотографи по слични настани, тој ги предоставува на учесниците СИТЕ фотографии БЕСПЛАТНО, со еден единствен услов-кадрите да бидат споделени директно од неговиот […]

Official opening the Info Point Center in Tetovo, Macedonia

Official opening the Info Point Center in Tetovo, Macedonia

On September 10, 2014 Economic Chamber of North-West Macedonia, in partnership with the State Office of Industrial Property of the Republic and General Administration Patent and Trademark Office of the Republic of Albania, celebrated the opening of the Info Point Center in Tetovo, which will function within the project “Protection of the trademark products of […]

Cвечено отворање на Инфо Поинт Центар во Тетово

Cвечено отворање на Инфо Поинт Центар во Тетово

 На 10 септември 2014 година Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ), во партнерство со Државниот завод за индустриска сопственост на Република Македонија и Општата управа за патентирање и трговски марки на Република Албанија,  одржа свечено отворање на Инфо Поинт Центар во Тетово, кој ќе функционира во рамки на Проектот „Заштита на трговската марка на производите од […]

Ko Un is the winner of the „Golden Wreath“ 2014 of the international festival "Struga poetry evenings"

Ko Un is the winner of the „Golden Wreath“ 2014 of the international festival "Struga poetry evenings"

The Board of the SPE this year unanimously made the decision to declare the South Korean poet, Ko Un as the winner of the “Golden Wreath” of the 53nd edition of the world renowned poetic manifestation “Struga Poetry Evenings” for 2014. By awarding the “Golden Wreath” of SPE for 2014 award to Ko Un, the “Struga […]

Ко Ун е добитник на наградата "Златен венец", на меѓународниот фестивал "Струшки вечери на поезијата " за 2014 година

Ко Ун е добитник на наградата "Златен венец", на меѓународниот фестивал "Струшки вечери на поезијата " за 2014 година

 Jужнокорејскиот поет Ко Ун  е добитник на „Златниот венец“ на 53-то издание на светски реномираната поетска манифестација „Струшки вечери на поезијата“ за 2014 година. Во одлуката на одборот стои дека наградата му се доделува за “Високите уметнички остварувања на Ко Ун, особениот поетскиот израз и силината на поетскиот сензибилитет преку кој човекувањето е преточено во поетско творештво.“ Ко Ун е […]

A Mind-Blowing Number Of Counterfeit Goods Come From China

A Mind-Blowing Number Of Counterfeit Goods Come From China

Amidst ongoing concerns about an undervalued yuan, growing Chinese military presence in the Pacific, and suspicions about Beijing-sponsored hacking into western computer networks, add this one to the list: China has been confirmed in its position as the world’s leading counterfeiting superpower. According to a report recently released by the UN Office on Drugs and Crime entitled “Transnational Organized Crime in […]

ELECTIONS TO THE COUNCIL OF THE INSTITUTE OF PROFESSIONAL REPRESENTATIVES

ELECTIONS TO THE COUNCIL OF THE INSTITUTE OF PROFESSIONAL REPRESENTATIVES

Mr. Vanco Damjanski, CEO at Berin Ltd; Ms. Marija Kjoseska, European Patent Attorney at Berin Ltd and Mr. Bogoljub Ilievski, Head of patent department at Berin Ltd have been elected as the full members in the Council of the European Patent Institute (EPI) for the period between 2014-2017. The Institute is governed by a Council […]

Конференција за патентни специјалисти

Конференција за патентни специјалисти

1- 2 Октомври Европски патентен завод, Хаг Учеството на EPO (Европскиот завод за патенти) во активностите поврзани со Договорот за соработка (Patent Cooperation Treaty, PCT) отсекогаш е било главен приоритет на организацијата. Како водечки орган на PCT, Европскиот патентен завод претставува околу 40% од сите извештаи за меѓународно пребарување. Во овој контекст, ЕПО уште еднаш организира […]

Албанија, Босна, Македонија, Молдавија, Црна Гора и Србија се приклучија кон Хоризонт 2020- програмата за истражување

Албанија, Босна, Македонија, Молдавија, Црна Гора и Србија се приклучија кон Хоризонт 2020- програмата за истражување

  На 1 јули, Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Молдавија, Црна Гора и Србија потпишаа асоцијативни договори  во Брисел за  обезбедување на целосен пристап до нови седум години по програмата за истражување и иновации на Европската Унија наречена Хоризон 2020. Европската комисија очекува дека договорите ќе резултират  со зголемена соработка во истражување и иновации, развој […]

СКСЗМ го презентира Проектот: „Заштита на трговска марка на производите од прекугранична соработка„

СКСЗМ го презентира Проектот: „Заштита на трговска марка на производите од прекугранична соработка„

Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ) оствари иницијативна средба за Проектот: „Заштита на трговска марка на производите од прекугранична соработка„, кој ќе го реализира во соработка со Државниот завод за индустриска сопственост на Република Македонија и со Генералната управа за патентирање на трговски марки на Република Албанија, во рамките на третиот повик за прекугранична соработка […]

  • January 2023
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Jan    
    1
   2345678
   9101112131415
   16171819202122
   23242526272829
   3031  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
 • Jobs in USA
 • Become our partners
 • IP Basis®

 • IP Guide®