IZVJEŠTAJ SA 54. GENERALNE SKUPŠTINE WIPO-a

15205247508_d5b0c4a7a2_z

wipo

Delegati iz 187 zemalja članica Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu –WIPO, u periodu od 22. do 30. septembra 2014. godine, učestvovali su u radu 54. Generalne Skupštine WIPO-a. Skupština je po prvi put održana u novoj dvorani WIPO-a, koju je Generalni Direktor, dr. Francis Gurry, službeno i svečano otvorio 22. septembra 2014. godine. Na zasijedanju skupštine WIPO-a učestvovala je delegacija Crne Gore u sastavu: Novak Adžić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore (ZISCG), koji je bio i šef delegacije, H.E. Zorica Marić-Đorđević, ambasadorka pri Stalnoj misiji Crne Gore pri UN-u, u Ženevi, Dušanka Perović, pomoćnica direktora ZISCG, kao i Anđelka Rogač, drugi sekretar pri Stalnoj misiji Crne Gore pri UN-u, u Ženevi.

Zasijedanje 54. Generalne Skupštine WIPO-a, obilježila su dva načina rada i to: uspješno donošenje odluka u određenim pitanjima, kao i neuspješan ishod tzv. „normativne agende WIPO-a“.Zemlje članice dale su saglasnost za novi viši menadžment tima, koji se sastoji od četiri zamjenika direktora i četiri pomoćnika direktora. Nakon svog reizbora ranije ove godine, Dr Francis Gurry počinje drugi, šestogodišnji mandat 1.oktobra 2014.godiine, s novim menadžment timom, koji svoj rad počinje 1.decembra 2014. godine.

Pozitivne odluke donešene su u većem broju pitanja kao što su:

 

• Usvojeni finansijski izvještaj za 2013. godinu, koji je dobio pozitivno mišljenje revizora;

• Prihvaćen Izvještaj o napretku Stalnog komiteta za patente (SCP), održanog u januaru 2014. godine i budućem radu, koji će se održati na sljedećoj sjednici u novembru 2014. godine;

• Podržan je rad Savjetodavnog komiteta za sprovođenje (ACE), koji predstavlja vrijedan forum na “tržištu ideja”, u kome države članice razmjenjuju informacije i iskustva o razvoju, podizanju svijesti, obrazovanju i osposobljavanju u oblasti sprovođenja i izgradnji poštovanja prema IS;

• Imenovan je Singapurski zavod za intelektualnu svojinu kao ovlašćeno tijelo za međunarodno pretraživanje i prethodno ispitivanje prema Ugovoru o saradnji na području patenata (PCT), kao i usvojene brojne izmjene i dopune Pravilnika PCT, posebno amandman na PCT takse, izmijenjeni kriterijumi za smanjenje naknada za određene kandidate iz pojedinih zemalja, posebno zemalja u razvoju i najmanje razvijenih zemalja;

• Donijela niz proceduralnih promjena za Madridski sistem kako bi bio više user-friendly, kao i radnje koje se izvode od strane Međunarodnog biroa u 2015. godini, u odnosu na informaciono-tehnološki program modernizacije;

• Usvojila preporuku i dopune nadležnosti Haškog sistema registrovanja industrijskog dizajna, kako bi i dalje bio efikasan i djelotvoran;

• Usvojila Izvještaj o ljudskim resursima uz isticanje važnosti geografske raznolikosti, rodne ravnopravnosti, efikasnosti i racionalizacije troškova zaposlenih.

 

Sljedeća pitanja su bila fokus obimnih neformalnih konsultacijama i plenarnih rasprava:
• Pitanja koja se tiču WIPO-ovih spoljašnjih zavoda, budući da države članice ni ove godine nijesu postigle konsenzus o osnovnom principu po kojem će se ti zavodi u budućnosti otvarati, kao  ni o broju i dinamici otvaranja takvih zavoda;

• Pitanja koja se odnose na Stalni komitet o autorskom pravu i srodnim pravima;

• Razmatranje sazivanja diplomatske konferencije za donošenje Ugovora o formalnostima u oblasti industrijskog dizajna (DLT).

• Pitanja koja se tiču WIPO-ovog Komiteta za intelektualnu svojinu i genetske resurse, tradicionalno znanje i folklor.

 

Razlike u pogledu pristupa svim naprijed navedenim pitanjima, podijelile su države članice, koje nijesu postigle konsenzus za donošenje odluke o istim ni do posljednjeg dana zasijedanja.

15317634726_91249afef6_z

wipo

 

 

Aktivnosti delegacije Crne Gore

 

U okviru učestvovanja na zasijedanju skupštine WIPO-a, delegacija Crne Gore, koju je predvodilo direktor ZISCG, Novak Adžić, održala je bilateralni sastanak sa Generalnim Direktorom WIPO-a, dr Francisom Gurry-em, na kojem se, uz razmjenu mišljenja o aktuelnim pitanjima u radu WIPO-a, razgovaralo o saradnji u protekloj godini kao i mogućnostima i modalitetima daljnjeg razvoja saradnje između WIPO-a i ZIS CG. Dr Gurry je istakao zalaganje Misije Crne Gore pri UN-u. Direktor ZISCG uputio je ponovni poziv Dr Gurry-ju, da posjeti Crnu Goru u 2015. godini, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

 

Direktor ZISCG imao je 22. septembra 2014. godine bilateralni sastanak sa Antonijom Kampinosom, predsjednikom OHIM-a. U konstruktivnoj atmosferi i dijalogu analizirana je saradnja u prošloj godini u skladu sa Memorandumom o razumijevanju, zaključenim između dvije institucije. Dogovoreni su prioriteti dalje saradnje, posebno integracije ZISCG u TMView.

Na marginama Generalne Skupštine, Direktor ZISCG, Novak Adžić, imao je mnogobrojne bilateralne susrete sa direktorima zavoda i to: Mađarske, Češke, Estonije, Ukrajine ,Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine kao i Makedonije

 

Post a Response

Your email address will not be published. Fields marked with * are mandatory.

  • January 2020
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Nov    
    12345
   6789101112
   13141516171819
   20212223242526
   2728293031  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • Recommended videoView all | 

  All inventors, wherever in the world they are, deserve to obtain adequate protection of their inventions through legislation in the field of intellectual property. During to a visit to Geneva for the WIPO 2014 Assemblies, Michelle K. Lee, Deputy Under Secretary of Commerce for Intellectual Property and Deputy Director of the USPTO, talks about intellectual property in international aspect, with the aim to create convenient environment for international trade, but namely building a better international patent system.

  It is worth noting the good example she gives with American practice – USPTO invites patent practitioners to train its experts and thus to increase the quality of its services.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • IP Basis®

 • IP Guide®

 • Become our partners