Нов рекорд во Европскиот патентен завод:Во 2013 г. добиени повеќе од 265 000 патентни пријави

epo-240x122Европскиот патентен завод има добиено повеќе од 265 000 патентни пријави во 2013 г. Ова е зголемување од 2.8 % спрема 2012 г ( 257 700), како и најмногу пријави на сите времиња. Минатата година поради зголемениот квалитет на пребарување и на процесот EPO издаде и објави 66 700 патенти, што е со 1.7 % повеќе од 2012 г. ( 65 600).

” Бројките се нагласа дека Европа игра важна улога во глобалните иновации”, рече претседателот на Европскиот патентен завод  Benoît Battistelli. Ова е четврта година по ред на зголемување на европските патентни пријави. Покрај неодамнешните промени во процедурата за аплицирање, се зачува скромен раст во  2013г бројките се нагоре, што значи дека побарувачката за патенти во Европа  очигледно е во пораст.

Минатата година , 93 600 пријави ( 35.3 % од вкупно; + / -0 % во 2012), потекнуваат од своите 38-членки на ЕПО , проследени со САД ( 64 800, 24.5 % од вкупниот број + 2%), Јапонија ( 52 300; 19.7 %  од вкупниот број пријави + 1.2 % ), Франција ( 12 200; 4.6 % , +/- 0 % ), Швајцарија ( 8000; 3% , -2.2 % спрема 2012), Холандија ( 7600 ; 2.9 % , +18 ), Велика Британија ( 6 500 ; 2.5% , -2.9% ) и Шведска (5000; 1.9 % , 7,7% )

Важна забелешка

Ова се првични бројки. ЕПО ќе објави детелни бројки за одделните земји и сектори , како и ранг листа на компаниите на 6 март 2014 гoдина.

Извор: Европски патентен завод

 

 

 

 

 

  • April 2024
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Jan    
   1234567
   891011121314
   15161718192021
   22232425262728
   2930  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
 • Jobs in USA
 • Become our partners
 • IP Basis®

 • IP Guide®