Македонскиот завод за индустриска сопственост склучи договор за соработка со заводот за хармонизација на внатрешниот пазар OHIM

8cdc77f8-3c50-411a-8107-20b5757a2770-240x160ДЗИС на Република Македонија учествуваше на 54 -то заседание на Генералното Собрание на светската организација за интелектуална сопственост -WIPO, кое се одража во Женева, Швајцарија. Заседанието се одража од 22 до 30 септември и на него учествуваа заводи од 187 држави од цел свет. За време на заседанието  и поточно на 22септември 2014 г., Македонскиот завод за индустриска сопственост склучи договор за соработка со Заводот за хармонизација на внатрешниот пазар со седиште во Аликанте, Шпанија. Со овој договор Македонија се вклучува кон европскиот систем за заштита на трговски марки и индустриски дизајн. Бидејки, Република Македонија не е дел од Европската Унија, таа се приклучува само делумно кон оваа организација и тоа на начин што ќе придонесе за поедноставно присоединување кога се во прашање трговски марки и индустриски дизајн, како права на индустриска сопственост.

За OHIM

OHIM e агенција кон Европската Унија, создадена во 1994 г., со седиште во Аликанте, Шпанија. OHIM нуди заштита на две основни права од индустриска сопственост трговски марки (марка на заедницата) и индустриски дизајн (дизајн на заедницата). Овие права на индустриска сопственост се валдини за тертиторијата на сите држави-членки на Европската Унија. Заводот работи на 5 официјални јазици: Англиски, Француски, Германски, Шпански и Италијански, а прима пријави на сите 23 јазика Европската Унија.  За 2013 година преку овој завод се поднесени  114.468 пријави за трговски марки и 23. 190 пријави за индустриски дизајн.

Повеќе за Заводот за хармонизација на внатрешниот пазар може да научите на официјалната веб страница: https://oami.europa.eu/ohimportal/en/home

  • December 2023
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Jan    
    123
   45678910
   11121314151617
   18192021222324
   25262728293031
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
 • Jobs in USA
 • Become our partners
 • IP Basis®

 • IP Guide®