ЕВРОПСКИТЕ ПАТЕНТНИ ДОКУМЕНТИ ДОСТАПНИ И НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

mktrans-240x180Европскиот патетен завод на 17ти Декември ја додаде новата и последната група на јазици во услугата машински превод со наслов “Patent Translate” меѓу кои и албански, естонски, летонски, литвански, македонски, српски, турски и хрватски. “Patent Translate” сега ги опфаќа сите 28 официјални јазици на земјите членки на Европската патентна Организација , како и руски, кинески, јапонски и корејски јазик. Оваа услуга на машински превод може да се користи на  Espacenet, како и на европскиот публикациски сервер.

Претседателот на Европската Патентна Организација, Беноа Батистели, по тој повод истакна дека Patent Translate ги отстранува јазичните бариери и на тој начин им помага не само на патентните заводи, туку и на пронајдувачите и менаџерите во нивните настојувања да остварат полесен пристап на информации за современата технологија. Покрај предодот од и на англиски јазик , ЕПО креираше јазични парови за француски и германски, со што овозможи директен превод и од овие два јазика на 17 јазици на членките на Европската ПАтентна Организација: албански, бугарски, естонски, исландски, летонски, литвански, унгарски, македонски, полски, романски, српски, словачки, словеначки, турски, фински, хрватски и чешки јазик.

Извор: Агенција Берин

  • April 2024
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Jan    
   1234567
   891011121314
   15161718192021
   22232425262728
   2930  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
 • Jobs in USA
 • Become our partners
 • IP Basis®

 • IP Guide®