Potpisan Memorandum o saradnji sa Zavodom za harmonizaciju unutrašnjeg tržišta (OHIM)

ohim_logoDirektor Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore, gospodin Novak Adžić, i predsjednik Zavoda za harmonizaciju unutrašnjeg tržišta (žigova i dizajna) Evropske unije (OHIM), gospodin Antonio Campinos, potpisali su Memoradnum o razumijevanju o bilateralnoj saradnji između Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore i OHIM-a, 20. februara 2014.godine, putem razmjene dokumenata poštom.Saradnja između crnogorskog Zavoda i OHIM-a odvijala se kroz razmjenu opštih informacija o zaštiti prava intelektualne svojine i razgovora tokom učešća predstavnika dva Zavoda na regionalnim i svjetskim događajima iz oblasti zaštite prava intelektualne svojine, u organizaciji Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), Evropskog patentnog zavoda (EPO), OHIM-a i nacionalnih zavoda.

Na sastanku održanom u Ženevi, 26. seprembra 2013.godine, direktor Adžić i predsjednik Campinos složili su se da je potrebno unaprijediti saradnju između dva Zavoda, i to kroz formu Memoranduma o razumijevanju. U komunikaciji koja je uslijedila, kao i tokom posjete dva predstavnika OHIM-a (Javier Ramos Moreno, Sektor za međunarodnu saradnju i Reymond Klassen, IT ekspert), u Podgorici, 2. i 3. decembra 2013.god., sačinjen je Nacrt Memoranduma o razumijevanju o bilateralnoj saradnji između crnogorskog Zavoda i OHIM-a.

Svrha Memoranduma o razumijevanju je unaprijeđenje saradnje između dva Zavoda, kroz razmjenu iskustava i prakse, raznovrsne stručne obuke, razmjenu podataka o žigovima i dizajnima i njihova dostupnost u bazama podataka TMView i DesignView.

Izvor: Zavod za intelekualnu svojinu Crne Gore