ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА ДАН ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

Завод за интелектуалну својину данас навршава 93 године постојања. У светлу празника једне од најискуснијих институција у Србији, Завод са поносом истиче своју трајну посвећеност пружању услуга клијентима из свих друштвених сектора, као и сарадњи за другим институцијама у држави и иностранству.

Рад Завода је у протеклих годину дана обележен бројним догађајима и достигнућима у области интелектуалне својине.

Усвојене су измене и допуне Закона о жиговима, као и нови Закон о заштити полупроводничких производа. У свом редовном извештају Европска комисија је средином октобра похвалила напредак Србије у домену интелектуалне својине, посебно истакавши едукативне напоре Завода према привредној заједници у Србији. У погледу обуке за представнике органа за спровођење права у протеклих годину дана одржане су стручне обуке за полазнике Правосудне академије и представнике Туристичке инспекције. У истом периоду одржани су бројни семинари и радионице националног и међународног карактера са различитим темама из области интелектуалне својине. Истичемо први састанак Европске патентне организације у Србији – годишњи састанак Уједињеног европског патентног регистра, који је одржан у мају у хотелу Метропол, као и Pегионални семинар о принудном спровођењу права интелектуалне својине који су у хотелу Зира у септембру заједнички организовали Завод за интелектуалну својину и Светска организација за интелектуалну својину (WIPO). Такође, по први пут су стручњаци Завода наступили као предавачи испред Европског завода за патенте на међународном семинару. У низ успешних активности треба уврстити и потписивање уговора о наставку сарадње Завода и Универзитета у Београду, на основу којег ће се наставити подршка Завода активностима Центра за трансфер технологије у оквиру промовисања и комерцијализације права интелектуалне својине.

Извор: Завод за интелектуалну својину

Post a Response

Your email address will not be published. Fields marked with * are mandatory.

  • September 2019
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Aug    
    1
   2345678
   9101112131415
   16171819202122
   23242526272829
   30  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • Recommended videoView all | 

  All inventors, wherever in the world they are, deserve to obtain adequate protection of their inventions through legislation in the field of intellectual property. During to a visit to Geneva for the WIPO 2014 Assemblies, Michelle K. Lee, Deputy Under Secretary of Commerce for Intellectual Property and Deputy Director of the USPTO, talks about intellectual property in international aspect, with the aim to create convenient environment for international trade, but namely building a better international patent system.

  It is worth noting the good example she gives with American practice – USPTO invites patent practitioners to train its experts and thus to increase the quality of its services.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • IP Basis®

 • IP Guide®

 • Become our partners