Преглед на постапката за приговор во Турција

WIPO3Турскиот патентен завод ги обезбеди следните информации по повод брања од страна на корисници во врска со процедурата за приговор на меѓунардона регустрација на трговска марка согласно Мадридскиот протокол кога Турција е наведена земја.

Меѓународните пријави што ја наведуваат Турција се разгледуваат и примат обично во рок на 2 месеца од датумот на приемот на известувањето за меѓународна регистрација од страна на Меѓународното биро на СОИС. Од датумот на публикација на меѓународната пријава во официјалниот гласник  се дава рок од 3 месеци за подавање на приговор спрема регистрацијата на марката во Турција. Ако не се подаде приговор Турскиот патентен завод испраќа известување за обезбедување на заштита на барителот преку Меѓународното биро.

Кога има подадено приговор Патентниот завод на Турција повторно ја разгледува пријавата за регистрација на марка со оглед аргументите на приговорот. Контра аргументите од страна на барателот може да се поднесат преку локален застапник по ИС.

Кога има подадено приговор Патентниот завод на Турција издава привремен отказ за регистрација.

Кога после приговорот Патентниот завод одлучи да даде заштита повторно испраќа известување преку Меѓународното биро.

Барателите на меѓународни пријави коишто ја наведуваат Турција може да го следат статустот на пријавата преку онлајн услуга на веб страната на Патентниот завод на Турција. 

  • October 2018
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Sep    
   1234567
   891011121314
   15161718192021
   22232425262728
   293031  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • Recommended videoView all | 

  All inventors, wherever in the world they are, deserve to obtain adequate protection of their inventions through legislation in the field of intellectual property. During to a visit to Geneva for the WIPO 2014 Assemblies, Michelle K. Lee, Deputy Under Secretary of Commerce for Intellectual Property and Deputy Director of the USPTO, talks about intellectual property in international aspect, with the aim to create convenient environment for international trade, but namely building a better international patent system.

  It is worth noting the good example she gives with American practice – USPTO invites patent practitioners to train its experts and thus to increase the quality of its services.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • IP Basis®

 • IP Guide®

 • Become our partners