НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЕВРОПСКИТЕ ПРОНАОЃАЧИ STEFAN HELL И SHUJI NAKAMURA

nbprize-240x180Hell (DE) И Nakamura (JP) станаа овогодишни лауреати на Нобеловата награда. Овие научници се и поранешни финалисти на наградата за Најуспешен Европски Пронаоѓач а претходно се и одликувани и од страна на Европската Патентна Организација. Hell (DE) e одликуван со Нобелова награда во полето на Хемијата додека Nakamura (JP) во полето на Физиката. Церемонијата за доделување на наградата ќе се одржи во Стокхолм на 10ти Декември.

 

Повеќе информации на официјалниот сајт на Европската Патентна Организација:

http://www.epo.org/news-issues/news/2014/20141009.html