Zaštita konkurencije ključna za integracija Srbije u EU, najviše koristi za građane

logo-sr-240x53Ostvarivanje napretka na polju zaštite konkurencije ključni je faktor integracija Srbije u EU, rekao je na Dan konkurencije šef sektora za evropske integracije pri Delegaciji EU, Frejk Janmat.

Pružanjem kontinuirane pomoći, EU je spremna da podrži Srbiju u procesu usklađivanja politike zaštite konkurencije sa pravnim tekovinama EU”, rekao je Janmat učesnicima okruglog stola o nameštanju ponuda i drugim povredama konkurencije u javnim nabavkama. Projekat pružanja tehničke pomoći u trajanju od 18 meseci koji je finansirala EU, “Jačanje institucionalnih kapaciteta Komisije za zaštitu konkurencije”, vredan 2.8 miliona evra, koji je otpočeo u septembru 2012, ima za cilj usklađivanje zakonske regulative u ovoj oblasti, bolje sprovođenje zakona, jačanje analitičkog kapaciteta osoblja Komisije za zaštitu konkurencije, donošenje odluka zasnovanih na ekonomskoj logici, kao i unapređenje kulture konkurencije. “Najviše koristi od efikasnog sprovođenja politike zaštite konkurencije će imati građani Srbije. Korist se ogleda u većem izboru i nižim cenama roba i usluga, kao i u mogućnosti da građani naprave najbolji izbor u odnosu cene i kvaliteta”, rekao je Janmat. “Politika zaštite konkurencije se tretira kao posebno poglavlje tokom pregovora o pridruživanju, jer se ta oblast pokazala kao jedna od najsveobuhvatnijih u dosadašnjim pregovorima između EU i zemalja proširenja”, objasnio je Janmat. Eksperti Evropske komisije su srpskim vlastima pre dve nedelje predstavili zakonodavno telo EU zaduženo za politiku zaštite konkurencije.  Bilateralni skrining poglavlja koje se tiče zaštite konkurencije biće održan u novembru, a srpske vlasti će tada imati priliku da predstave domaće zakonodavstvo u ovoj oblasti. Prema poslednjem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je na Globalnom indeksu konkurentnosti rangirana izuzetno nisko: od 148 zemalja nalazi se na 132. mestu, rekao je Janmat, dodajući da je “očigledno da Srbija mora da popravi svoj učinak, naročito ako uzmemo u obzir da se ovde radi o jednom od stubova efikasnog tržišta”.

Za Srbiju je neophodno da se usredsredi na efikasnu primenu usvojenih zakona, kako bi svim privrednim subjektima obezbedila iste uslove poslovanja.

Izvor: Delegacija Evropske Unije u Republici Srbije

  • May 2024
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Jan    
    12345
   6789101112
   13141516171819
   20212223242526
   2728293031  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
 • Jobs in USA
 • Become our partners
 • IP Basis®

 • IP Guide®