Legea privind protectia topografiilor circuitelor integrate nr. 655 din 29 octombrie 1999

PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA

ПАРЛАМЕНТ РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА

LEGE

privind protectia topografiilor circuitelor integrate Nr.655-XIV din 29.10.1999

Monitorul Oficial al R.Moldova nr.1-4/4 din 06.01.2000

Parlamentul adopta prezenta lege organica.

Prezenta lege reglementeaza protectia juridica a topografiilor circuitelor integrate, raporturile patrimoniale §i cele personale nepatrimoniale aparute in procesul crearii §i exploatarii lor.

Articolul 1. Obiectul protectiei

(1) Prin circuit integrat se intelege un produs, sub forma sa finala sau sub o forma intermediara, destinat sa indeplineasca o functie electronica, in care elementele, dintre care cel putin unul este un element activ, §i interconexiunile, in totalitate sau partial, fac parte integranta din corpul sau suprafata unei piese materiale.

(2) Prin topografie (schema de configurate) a unui circuit integrat, denumita in continuare – topografie, se intelege dispunerea tridimensionala, oricare ar fi expresia ei, a unor elemente, dintre care cel putin unul este un element activ, §i a tuturor interconexiunilor circuitului integrat sau a unei parti din ele ori o astfel de dispunere tridimensionala pregatita pentru un circuit integrat destinat fabricarii.

(3) Dreptul asupra topografiei este recunoscut §i protejat pe teritoriul Republicii Moldova prin inregistrare, in conditiile prezentei legi, la Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, denumita in continuare Agentie, §i eliberare a certificatului de inregistrare.

(4) Sint protejate, in conditiile prezentei legi, topografiile originale, adica cele create in urma efortului intelectual al creatorilor, daca in momentul crearii ele nu sint cunoscute pentru creatorii de topografii §i fabricantii de circuite integrate.

(5) O topografie constituita dintr-o combinatie de elemente §i interconexiuni care sint cunoscute poate fi protejata numai daca combinatia, luata in ansamblul ei, este originala in sensul alin.(4) din prezentul articol.

(6) O topografie se considera originala in cazul in care nu este dovedit contrariul.

(7) Divulgarea informatiei referitoare la topografie nu influenteaza originalitatea ei in cazul in care aceasta divulgare a fost facuta in termen de 24 de luni pina la data depunerii la Agentie a cererii de inregistrare a respectivei topografii de catre creator, solicitant sau o terta persoana, care a obtinut de la primii informatia, direct sau indirect. In caz contrar, persoana interesata este obligata sa prezinte dovezile necesare.

[Art.1 modificatprin Legea nr.205-XVI din 28.07.05, in vigoare 23.09.05]

Articolul 2. Dreptul la protectie

(1) Pot beneficia de protectia unei topografii, in conditiile prezentei legi, persoanele fizice §i juridice rezidente in Republica Moldova.

(2) Persoanele fizice §i juridice nerezidente in Republica Moldova beneficiaza de drepturile oferite de prezenta lege in conditiile prevazute de conventiile international la care Republica Moldova este parte, iar in lipsa acestora – pe baza de reciprocitate.

(3) Persoanele indreptatite sa obtina protectia legala a unei topografii intretin relatii cu Agenda personal sau prin reprezentantul, autorizat printr-o procura, care activeaza in conformitate cu regulamentul aprobat de Guvern.

(4) Persoanele fizice §i juridice nerezidente in Republica Moldova intretin relatii cu Agenda numai prin reprezentantul in proprietate industriala din Republica Moldova.

(5) Dreptul la protectia unei topografii apartine creatorului ei sau succesorului in drepturi al acestuia. In cazul in care exista mai multi creatori, dreptul la protectia topografiei apartine acestora in comun, daca contractul incheiat intre ei nu prevede altfel.

(6) In cazul in care topografia a fost creata de un salariat in cadrul obligator de serviciu sau executind o sarcina concreta/ incredintata in scris (topografie de serviciu), dreptul la protectia topografiei apartine sau creatorului, sau unitatii, conform contractului incheiat intre creator §i unitate.

(7) Daca topografia a fost creata de o persoana la comanda unei alte persoane, dreptul la protectia topografiei apartine persoanei indicate in contractul incheiat intre ele.

[Art.2 modificat prin Legea nr.1446-XV din 08.11.02, in vigoare 31.12.02]

Articolul 3. Inregistrarea topografiei

(1) Inregistrarea unei topografii la Agentie se efectueaza in baza depozitului national reglementar.

(2) Depozitul national reglementar pentru inregistrarea unei topografii se constituie din:

1) cerere, redactata pe un formular tip, prin care se solicita inregistrarea topografiei, care trebuie sa contina:

a) numele §i prenumele sau denumirea §i adresa solicitantului;

b) indicatiile privind dreptul solicitantului de a inregistra topografia, conform art.2 alin.(5)- (7) din prezenta lege;

c) numele, prenumele §i adresa creatorului (creatorilor) topografiei;

d) denumirea §i destinatia circuitului integrat realizat pe baza topografiei;

e) data crearii topografiei;

f) data primei exploatari comerciale a topografiei, daca este cazul;

g) numele §i prenumele sau denumirea §i adresa reprezentantului, daca este cazul;

h) semnatura solicitantului sau a reprezentantului;

2) documentatie tehnica, constituita din materiale grafice §i texte, care contine informatia suficienta pentru a permite identificarea topografiei §i pentru a evidentia functiunea electronica a circuitului integrat care incorporeaza topografia;

3) doua exemplare ale circuitului integrat, daca acesta a fost realizat §i exploatat in scopuri comerciale;

4) document ce confirma achitarea taxelor;

5) procura, in cazul in care cererea se depune prin intermediul reprezentantului in proprietate industriala.

(3) Cererea propriu-zisa se redacteaza in limba moldoveneasca pe un formular tip. Celelalte documente ale cererii se depun in limba moldoveneasca sau in alta limba. In ultimul caz, traducerea documentelor cererii in limba moldoveneasca se depune la Agentie in termen de 2 luni de la data depozitului national reglementar. Persoanele fizice care au depus documentele cererii in limba rusa nu sint obligate sa prezinte traducerea acestora in limba moldoveneasca.

(4) Data constituirii depozitului national reglementar se considera data depunerii la Agentie a tuturor materialelor enumerate la alin.(2) pct.1)-4) din prezentul articol.

(5) Cererea de inregistrare poate avea ca obiect o singura topografie.

(6) Agentia examineaza documentele enumerate la alin.(2) din prezentul articol in scopul stabilirii conformitatii lor cu:

a) cerintele legale formale privind depozitul national reglementar (examinarea formala) – in termen de o luna de la data constituirii depozitului national reglementar;

b) cerintele prevazute la art.1 alin.(4)-(7) din prezenta lege – in termen de 2 luni de la data incheierii examinarii formale.

(7) Daca se constata indeplinirea tuturor cerintelor legale, Agentia emite hotarirea de inregistrare a topografiei, efectueaza inregistrarea in Registrul National al Topografiilor Circuitelor Integrate §i o Notifica solicitantului.

(8) In cazul in care se constata lipsuri sau deficiente ale documentelor prezentate, acestea se comunica in scris solicitantului in termen de 15 zile de la data depunerii cererii, acordindu-i-se un termen de 2 luni de la data primirii notificarii pentru prezentarea completarilor §i rectificarilor necesare.

(9) Daca solicitantul prezinta in termenul acordat toate completarile §i rectificarile necesare, Agentia efectueaza procedura de inregistrare prevazuta la alin.(7) din prezentul articol.

(10) In cazul in care raspunsurile solicitantului la doua notificari repetate nu contin completarile §i rectificarile cerute de Agentie, fara expunerea motivelor, aceasta are dreptul sa ceara solicitantului intretinerea ulterioara a relatiilor numai prin reprezentantul in proprietate industriala.

(11) Daca solicitantul nu prezinta in termenul stabilit completarile §i rectificarile necesare sau se constata ca obiectul pentru care se solicita inregistrarea nu corespunde cerintelor prevazute la art.1 alin.(4)-(7) din prezenta lege, Agentia emite hotarirea de respingere a cererii, comunicindu-i in scris solicitantului motivele respingerii.

(12) Agentia publica datele privind inregistrarea topografiei in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala §i elibereaza persoanei indreptatite un certificat de inregistrare a topografiei in termen de 3 luni de la data la care solicitantului i s-a comunicat hotarirea de inregistrare a topografiei, cu conditia achitarii taxei corespunzatoare.

(13) Hotarirea de respingere a cererii de inregistrare a topografiei poate fi contestata de catre solicitant la Comisia de contestatii a Agentiei in termen de 3 luni de la data primirii acesteia. Contestatia se examineaza in decursul a 3 luni de la data inregistrarii ei la Comisia de contestatii. Decizia Comisiei de contestatii se comunica persoanelor interesate in termen de o luna de la data emiterii §i poate fi atacata in judecata in termen de 3 luni de la data primirii notificarii.

(14) In perioada de protectie, titularul unei topografii inregistrate, denumit in continuare titular, va comunica Agentiei modificarile privind numele sau denumirea sa, adresa etc.

[Art.3 modificat prin Legea nr.238-XVI din 13.11.2008, in vigoare 05.12.2008]

[Art.3 modificat prin Legea nr.469-XV din 21.11.03, in vigoare 01.01.04]

Articolul 4. Drepturile titularului

(1) Se considera titular persoana fizica sau juridica recunoscuta, in conditiile prezentei legi, drept beneficiar al protectiei topografiei inregistrate.

(2) O topografie inregistrata la Agentie este protejata pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioada de 10 ani, termenul incepind sa curga de la data constituirii depozitului national reglementar sau de la data primei exploatari comerciale a topografiei, indiferent unde in lume, daca aceasta este anterioara datei depozitului national reglementar.

(3) Prin exploatarea topografiei se intelege:

a) reproducerea, fie prin incorporare intr-un circuit integrat, fie in alt mod, a topografiei sau a uneia din parole acesteia, cu exceptia partilor care nu sint originale in sensul dispozitiilor art.1 alin.(4)-(7) din prezenta lege;

b) exportul, importul, oferirea spre vinzare, vinzarea sau distribuirea in orice mod, in scopuri comerciale, a topografiei, a circuitului integrat in care aceasta este incorporata sau a unui articol care incorporeaza un astfel de circuit integrat.

(4) Pe toata durata protectiei topografiei inregistrate, titularul are dreptul exclusiv la exploatarea ei, precum §i dreptul de a permite sau interzice altor persoane exploatarea respectivei topografii, a circuitului integrat in care aceasta este incorporata sau a unui articol care incorporeaza un astfel de circuit integrat.

(5) Titularul are dreptul sa marcheze circuitele integrate care au la baza topografia inregistrata cu litera majuscula “T”.

(6) Dreptul titularului nu este limitat sau conditionat de faptul incorporarii sau neincorporarii circuitului integrat intr-un produs.

(7) Dreptul titularului nu se extinde asupra proiectelor, procedeelor §i mijloacelor tehnologice utilizate pentru realizarea topografiei inregistrate sau a circuitului integrat, nici asupra informatiilor stocate in circuitul integrat.

(8) O topografie se considera obiect de comercializare daca ea se exploateaza in scopuri comerciale ordinare separat sau incorporata intr-un circuit integrat.

(9) O topografie se considera obiect al primei exploatari comerciale de la data la care ea a fost prima oara exploatata, integral sau partial, in scopuri comerciale, oriunde, de catre titular sau cu consimtamintul acestuia.

(10) Daca o topografie a fost exploatata comercial in tara sau in strainatate, ea poate beneficia de protectie, in conditiile prezentei legi, numai daca cererea de inregistrare a fost depusa la Agentie in termen de 2 ani de la data primei exploatari comerciale.

(11) Nu constituie o incalcare a drepturilor titularului unei topografii inregistrate reproducerea de catre un tert a topografiei, in sensul prevederilor alin.(3) §i (4) din prezentul articol, daca a fost facuta:

a) intr-un cadru particular, fara scopuri comerciale;

b) in scop de evaluare, analiza, cercetare sau instruire.

(12) Nu constituie, de asemenea, o incalcare a drepturilor titularului:

a) folosirea unei topografii inregistrate in constructia sau la exploatarea oricaror mijloace de transport apar^inind tarilor membre ale conventiilor international la care Republica Moldova este parte, cu conditia ca aceste mijloace de transport sa se afle temporar sau accidental pe teritoriul Republicii Moldova §i topografia sa fie folosita exclusiv pentru necesitatile mijloacelor de transport;

b) exploatarea unei topografii inregistrate in situatii de urgenta nationala sau in alte circumstante de extrema urgenta, cu informarea imediata a titularului;

c) exploatarea unei noi topografii create de catre orice persoana care, pornind de la evaluarea sau analiza topografiei inregistrate, creeaza o topografie noua ce indepline§te conditia de originalitate prevazuta la art.1 alin.(4)-(7) din prezenta lege;

d) savir§irea oricarei actiuni, prevazute la alin.(3) lit.b) din prezentul articol, referitoare la un circuit integrat care incorporeaza o topografie reprodusa ilicit sau la orice produs care incorporeaza un astfel de circuit integrat, daca persoana care savir§e§te aceste actiuni nu §tia §i nu avea motive temeinice sa §tie ca, atunci cind a achizitionat respectivul circuit integrat sau produsul care il incorpora, acesta continea o topografie reprodusa ilicit. incepind de la data la care persoana in cauza a primit un aviz prin care a fost informata, in mod intemeiat, ca topografia este reprodusa ilicit, ea va putea savir§i orice actiune cu stocurile de care dispune sau pe care le-a comandat inainte de aceasta data, dar va fi obligata sa plateasca titularului o suma echivalenta cu o redeventa rezonabila, cum ar fi cea care ar fi fost exigibila in cadrul unei licente negociate, in mod liber §i uzual, pentru o astfel de topografie;

e) orice exploatare de catre un tert a topografiei inregistrate sau a circuitului integrat care o incorporeaza, vindute de catre titular sau cu autorizatia lui.

(13) Persoana care, anterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi, a efectuat pregatirile necesare in vederea fabricarii sau a fabricat un circuit integrat a carui topografie a fost ulterior inregistrata la Agentie de catre o alta persoana are dreptul, fara autorizatia titularului, sa produca §i sa vinda in continuare acest circuit fara a mari volumul de productie.

Articolul 5. Drepturile creatorului unei topografii inregistrate

(1) Creatorul unei topografii inregistrate are dreptul sa i se mentioneze numele §i calitatea de creator al topografiei in certificatul de inregistrare a topografiei §i in publicatiile efectuate de Agentie cu privire la topografia inregistrata.

(2) Creatorul topografiei inregistrate care, conform prevederilor art.2 alin.(6) din prezenta lege, nu este titularul acesteia are dreptul la o remunerare corespunzatoare beneficiului obtinut din exploatarea topografiei de catre titular sau beneficiului prezumat, in cazul in care ea ar fi fost folosita, in cuantumul §i conditiile stabilite prin contractul incheiat intre acesta §i titularul topografiei inregistrate.

Articolul 6. Transmiterea drepturilor

(1) Dreptul la protectie §i drepturile ce decurg din inregistrarea unei topografii pot fi transmise, total sau partial, prin cesiune §i licenta exclusiva sau neexclusiva, prin succesiune ori mo§tenire legala sau testamentara.

(2) Transmiterea drepturilor produce efecte fata de ter|i, incepind cu data la care contractul de transmitere a drepturilor este inregistrat la Agentie.

(3) Modificarea datelor privind solicitantul sau titularul, ce decurge dintr-un contract de cesiune sau succesiune, se opereaza doar in urma inregistrarii contractului respectiv la Agentie.

(4) Agentia publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala datele privind inregistrarea contractelor de cesiune, de licenta §i licenta obligatorie referitoare la topografiile inregistrate, precum §i datele privind modificarile survenite in legatura cu acestea, in termen de 3 luni de la data inregistrarii lor.

Articolul 7. Alte exploatari fara autorizarea titularului

(1) Instantele judecatore§ti pot autoriza, fara autorizarea titularului, exploatarea unei topografii inregistrate, cu respectarea urmatoarelor dispozitii:

a) autorizarea exploatarii va fi examinata pe baza circumstantelor proprii acesteia;

b) o astfel de exploatare va fi permisa in cazul in care, in termen de 3 ani de la data inregistrarii topografiei, ea nu a fost exploatata sau a fost insuficient exploatata de catre titular, daca, inaintea exploatarii, candidatul la exploatare s-a straduit sa obtina autorizarea de la titular in conditii §i modalitati comerciale rezonabile §i daca, in pofida eforturilor depuse, nu a reu§it aceasta intr-un termen rezonabil. Se va putea deroga de la aceasta prevedere in situatii de urgenta nationala sau in alte circumstante de extrema urgenta ori in cazul utilizarii in scopuri publice necomerciale. In aceste situatii, titularul va fi avizat imediat ce va fi rezonabil posibil;

c) intinderea §i durata unei atare exploatari vor fi limitate de scopurile pentru care aceasta a fost autorizata, iar in cazul tehnologiei de semiconductori, respectiva exploatare va fi destinata numai pentru scopuri publice necomerciale sau pentru a remedia o practica ce a fost calificata in baza unei proceduri judiciare sau administrative ca fiind anticoncurentiala;

d) o astfel de exploatare va fi neexclusiva §i netransmisibila, cu exceptia parjii din intreprindere sau a fondului de corner^ care beneficiaza de aceasta;

e) orice exploatare de acest gen va fi autorizata in principal pentru aprovizionarea pietei interne;

f) autorizarea unei astfel de exploatari va fi susceptibila de a inceta, sub rezerva ca interesele legitime ale persoanelor astfel autorizate sa fie protejate adecvat, daca §i atunci cind circumstantele care au condus la aceasta inceteaza sa existe §i este vizibil ca nu vor reaparea.

Instanta judecatoreasca va fi abilitata sa reexamineze cazul, pe baza de cerere motivata, daca circumstantele continua sa existe;

g) titularul va primi o remunerare adecvata corespunzatoare fiecarui caz in parte, cu luarea in considerare a valorii economice a autorizarii;

h) valabilitatea juridica a oricarei decizii privind autorizarea unei astfel de exploatari §i orice decizie referitoare la remunerarea prevazuta in raport cu o astfel de exploatare vor putea face obiectul unei revizuiri judiciare sau altei revizuiri independente de catre o autoritate superioara;

i) dispozitiile lit.b) §i e) ale prezentului alineat nu vor fi aplicate in cazurile in care o atare exploatare este permisa pentru a remedia o practica ce a fost calificata in baza unei proceduri judiciare sau administrative ca fiind anticoncurentiala. Necesitatea de a corecta practicile anticoncurentiale poate fi luata in considerare la stabilirea remunerarii acordate in astfel de cazuri. Instantele judecatore§ti sint abilitate sa refuze incetarea autorizarii daca §i atunci cind circumstantele care au condus la aceasta autorizare risca sa se produca din nou.

(2) Decizia de acordare a licentei obligatorii neexclusive se comunica Agentiei, care o inscrie in Registrul National al Topografiilor Circuitelor Integrate. Agentia publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala datele privind licentele obligatorii neexclusive acordate, precum §i datele privind modificarile survenite in legatura cu acestea, in termen de 3 luni de la inscrierea lor in Registrul National al Topografiilor Circuitelor Integrate.

Articolul 8. incetarea drepturilor

(1) Drepturile conferite titularului prin inregistrarea topografiei inceteaza la data expirarii duratei de protectie, data la care topografia intra in domeniul public, putind fi exploatata de orice persoana fara nici o restrictie.

(2) in situatia in care o topografie nu a fost exploatata comercial timp de 15 ani de la data la care a fost creata, la expirarea acestui termen, dreptul la protectia ei inceteaza dupa cum urmeaza:

a) daca topografia nu a fost inregistrata, ea nu poate fi obiectul unei cereri de inregistrare;

b) daca topografia a fost inregistrata, titularul pierde drepturile conferite prin inregistrare.

(3) Titularul poate renunta la protectia unei topografii inregistrate oricind in cursul duratei de protectie, depunind cerere sau neplatind taxa de inregistrare §i eliberare a certificatului. Renuntarea are ca efect incetarea drepturilor titularului, cu toate consecintele mentionate la alin.(1) din prezentul articol, incepind de la data inregistrarii la Agentie a declaratiei scrise privind intentia de renuntare la inregistrare sau de la data depozitului national reglementar in cazul in care nu a fost platita taxa de inregistrare §i eliberare a certificatului.

(4) inregistrarea unei topografii in Registrul National al Topografiilor Circuitelor Integrate poate fi radiata, integral sau partial, in baza contestatiei unei persoane interesate, in cazul in care se constata ca nu au fost indeplinite conditiile legale pentru acordarea protectiei. Contestatia poate fi depusa in tot cursul perioadei de protectie a topografiei §i se solutioneaza de catre Comisia de contestatii a Agentiei in termen de 3 luni de la data depunerii. Comisia de contestatii notifica persoanelor interesate decizia luata. Decizia Comisiei de contestatii poate fi atacata in instantele judecatore§ti in termen de 3 luni de la data primirii notificarii. Radierea are ca efect anularea tuturor drepturilor asupra topografiei sau, dupa caz, asupra parfii de topografie care a facut obiectul radierii.

(5) Agentia inscrie in Registrul National al Topografiilor Circuitelor Integrate §i publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala toate modificarile privind protectia topografiilor, survenite ca urmare a aplicarii dispozitiilor alin.(1)-(4) din prezentul articol.

[Art.8modificatprin Legea nr.238-XVIdin 13.11.2008, in vigoare 05.12.2008]

Articolul 9. Raspunderea pentru incalcarea drepturilor titularului

(1) Exploatarea de catre orice persoana fizica sau juridica a topografiei inregistrate nerespectind prezenta lege se considera incalcare a drepturilor titularului.

(2) La cererea titularului, incalcarea drepturilor lui trebuie sa inceteze. Persoana recunoscuta vinovata este obligata sa achite titularului suma suficienta pentru a compensa paguba cauzata ca rezultat al incalcarii dreptului titularului, inclusiv ci§tigul nerealizat, precum §i sa achite cheltuielile care vor cuprinde onorariile de avocat corespunzatoare.

(3) Produsele care aduc atingere drepturilor titularului vor fi scoase din circuitul economic, fara a fi compensate, pentru a se evita cauzarea de prejudicii titularului, sau vor fi distruse. Partea lezata poate cere ca materiile prime §i instrumentele care au servit la fabricarea produselor in cauza sa fie scoase din circuitul economic, fara a fi compensate, astfel incit riscurile unei noi atingeri sa fie reduse la minimum. In aceste cazuri, se va tine cont de faptul ca intre gravitatea atingerii §i masurile corective solicitate trebuie sa existe o anumita proportionalitate, precum §i de interesele terror.

(4) Cerintele fata de persoana care incalca drepturile titularului pot fi inaintate §i de catre detinatorul licentei exclusive, daca contractul de licenta nu prevede altfel.

(5) Nu constituie incalcare a drepturilor de proprietate industriala actiunile unor autoritati sau agenti publici care au actionat sau au avut intentia sa actioneze cu buna-credinta in cadrul administrarii legislatiei referitoare la protectia proprietatii industriale.

Articolul 10. Protectia topografiilor in strainatate

Depunerea in strainatate a cererii de inregistrare a unei topografii create in Republica Moldova se face dupa o luna de la data constituirii depozitului national reglementar la Agentie. Cererea se depune in conformitate cu legislatia tarii corespunzatoare §i conventiile international la care Republica Moldova este parte.

Articolul 11. Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala

(1) Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala este autoritatea care realizeaza protectia juridica a topografiilor in conformitate cu legislatia in vigoare.

(2) In conformitate cu prezenta lege, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala receptioneaza §i inregistreaza cererile de inregistrare a topografiilor, le examineaza, inregistreaza topografiile, elibereaza certificatele de inregistrare, publica datele oficiale, inregistreaza contractele de transmitere a drepturilor, elaboreaza actele normative §i stabile§te taxele pentru serviciile cu semnificatie juridica in domeniul protectiei topografiilor.

[Art. 11 modificat prin Legea nr.205-XVI din 28.07.05, in vigoare 23.09.05]

PRE§EDINTELE PARLAMENTULUI Dumitru DIACOV

Chisinau, 29 octombrie 1999.

Nr. 655-XIV.

 

    • January 2025
      Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      « Sep    
       12345
      6789101112
      13141516171819
      20212223242526
      2728293031  
  • IP4all Weekly Bulletin

    You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

  • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
  • Landmark-TP
  • Ivan Georgiev - Rembrand
  • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent,  trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
  • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
  • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
  • Jobs in USA
  • Become our partners
  • IP Basis®

  • IP Guide®