Lege cu privire la secretul comercial, nr. 171-XIII din 6 iulie 1994

PARLAMENTUL    ПАРЛАМЕНТ

REPUBLICII MOLDOVA    РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА

L E G E cu privire la secretul comercial

nr. 171-XIII din 06.07.94

Monitorul Oficial al R.Moldova nr. 13/126 din 10.11.1994 * * *

C U P R I N S

Capitolul I DISPOZITII GENERALE

Articolul 1. Notiunea de secret comercial

Articolul 2. Cerintele fata de informatiile ce constituie secret comercial Articolul 3. Divulgarea secretului comercial

Capitolul II SUBIECTII §I OBIECTELE SECRETULUI COMERCIAL

Articolul 4. Subiectii secretului comercial Articolul 5. Obiectele secretului comercial

Articolul 6. Competenta §i responsabilitatea subiectilor secretului comercial

Capitolul III APARAREA SECRETULUI COMERCIAL §I ACCESUL LA EL

Articolul 7. Mecanismul stabilirii modului de aparare a secretului comercial

Articolul 8. Obligatiile lucratorilor agentului economic privind pastrarea secretului comercial

Articolul 9. Subdiviziunile specializate pentru apararea secretului comercial

Articolul 10. Apararea secretului comercial in procesul interactiunii agentilor economici

Articolul 11. Accesul la secretul comercial

Articolul 12. Obligatiile persoanelor fizice §i juridice care au acces la secretul comercial Articolul 13. Limitele initierei in secretul comercial la instanta judecatoreasca §i in arbitraj Articolul 13/1. Consultarea oficialitatilor straine in materie de asigurare a secretului comercial Articolul 14. Temeiurile pentru stabilirea faptului divulgarii secretului comercial Articolul 15. Raspunderea pentru divulgarea secretului comercial

Nota: Vezi Hot. Pari. nr.172-XIII din 06.07.94 “Pentru punerea in aplicare a Legii cu privire la secretul comercial”

Parlamentul Republicii Moldova adopta prezenta lege.

Prezenta lege stabile§te bazele juridice ale apararii secretului comercial pe teritoriul Republicii Moldova, raspunderea persoanelor fizice §i juridice pentru divulgarea lui. Scopul legii este de a apara sectorul comercial §i de a preintimpina concurenta neloiala in timpul activitatii economice.

Capitolul I DISPOZITII GENERALE

Articolul 1. Notiunea de secret comercial

(1) Prin secret comercial se inteleg informatiile ce nu constituie secret de stat, care tin de productie, tehnologie, administrare, de activitatea financiara §i de alta activitate a agentului economic, a caror divulgare (transmitere, scurgere) poate sa aduca atingere intereselor lui.

(2) Informatiile ce constituie secret comercial sint proprietate a agentului antreprenoriatului sau se afla in posesia, folosinta sau la dispozitia acestuia in limitele stabilite de el in conformitate cu legislatia.

Articolul 2. Cerintele fata de informatiile ce constituie secret comercial

Informatiile ce constituie secret comercial trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte:

a) sa aiba valoare reala sau potentiala pentru agentul antreprenoriatului;

b) sa nu fie, conform legislatiei, notorii sau accesibile;

c) sa aiba mentiunea ce ar corespunde cu desfa§urarea de catre agentii antreprenoriatului a masurilor respective necesare pentru pastrarea confidentialitatii lor prin aplicarea sistemului de clasificare a informatiilor date, elaborarea regulamentelor interne de secretizare, marcarea corespunzatoare a documentelor §i altor purtatori de informatie, organizarea lucrarilor secrete de secretatiat;

d) sa nu constituie secret de stat §i sa nu fie protejate de dreptul de autor §i de brevet;

e) sa nu contina informatii despre activitatea negativa a persoanelor fizice §i juridice care ar putea atinge interesele statului.

Articolul 3. Divulgarea secretului comercial

Prin divulgare a secretului comercial se inteleg actiunile intentionate sau din imprudenta ale functionarilor publici, demnitarilor de stat, lucratorilor agentului economic, precum §i ale altor persoane care dispun de informatii ce constituie secret comercial care le-au fost incredintate sau le-au devenit cunoscute in legatura cu serviciul sau munca lor, ce au condus la dezvaluirea prematura, folosirea §i raspindirea necontrolata a acestora.

[Art.3 in redactia Legii nr.204-XVI din 28.07.05, in vigoare 12.08.05]

Capitolul II

SUBIECTII §I OBIECTELE SECRETULUI COMERCIAL

Articolul 4. Subiectii secretului comercial

(1) Subiecti ai secretului comercial sint persoanele fizice §i juridice din Republica Moldova, precum §i din alte state.

(2) Statul garanteaza subiectului secretului comercial dreptul la pastrarea §i apararea lui in modul stabilit de legislate.

[Art.4 modificatprin Legea nr.1079-XIVdin 23.06.2000]

Articolul 5. Obiectele secretului comercial

(1) Obiecte ale secretului comercial (know-how) sint interesele economice §i informatiile tainuite intentionat despre diferitele aspecte §i domenii ale activitatii economice de productie, de administrare, tehnico-§tiintifice, financiare a agentului economic, a caror protectie este conditionata de interesele concurentei §i posibila periclitare a securitatii economice a agentului economic.

(2) Atribuirea neintemeiata a informatiei accesibile la secret comercial este interzisa.

(3) Continutul §i volumul de informatii ce constituie secret comercial sint stabilite de agentul antreprenoriatului.

(4) Obiecte ale secretului comercial nu pot fi:

a) documentele de constituire, precum §i documentele ce dau dreptul de a practica activitate de antreprenoriat §i anumite tipuri de activitate economica ce urmeaza a fi licentiate;

b) informatiile in forma stabilita a darilor de seama statistice, precum §i a darilor de seama privind exercitiul economico-financiar §i alte date necesare pentru verificarea corectitudinii calcularii §i achitarii impozitelor §i a altor plati obligatorii;

c) documentele de achitare a impozitelor, a altor plati la bugetul public national;

d) documentele care atesta solvabilitatea;

e) informatiile privind componenta numerica §i structura personalului, salariul lucratorilor, conditiile de munca, precum §i cele privind disponibilitatea locurilor de munca;

f) informatiile cu privire la poluarea mediului inconjurator, incalcarea legislatiei antimonopol, nerespectarea regulilor de protectie a muncii, comercializarea productiei care dauneaza sanatatii consumatorilor, precum §i cu privire la alte incalcari ale legislatiei §i marimea prejudiciului cauzat.

(5) Nu constituie obiecte ale secretului comercial al intreprinderilor de stat §i municipale pina la privatizare §i in procesul privatizarii datele privind:

a) volumul proprietatii intreprinderii §i al mijloacelor ei bane§ti;

b) investirea mijloacelor in activele rentabile (hirtii de valoare) ale altor intreprinderi, in obligatii §i imprumuturi, in fondurile statutare ale intreprinderilor mixte;

c) obligatiile de credit, comerciale §i alte obligatii ale intreprinderii, care decurg din legislate, §i din contractele incheiate de ea;

d) contractele cu intreprinderile nestatale.

(6) Nu constituie secret comercial pentru Serviciul Informatii §i Securitate al Republicii Moldova, pentru organele fiscale §i alte organe de stat de control documentele §i informatiile agentilor economici §i ale institutiilor financiare privind operatiunile la conturile bancare, inclusiv cele referitoare la decontarile pe obligatiile financiare reciproce, precum §i documentele care confirma operatiunile efectuate.

[Art.5 modificatprin Legea nr.290-XVdin 22.07.04, in vigoare 06.08.04]

[Art.5 modificat prin Legea nr.390-XV din 20.07.2001]

[Art.5 modificat prin Legea nr.312-XV din 28.06.2001]

[Art.5 modificat prin Legea nr.1079-XIV din 23.06.2000]

Articolul 6. Competenta §i responsabilitatea subiectilor secretului comercial

(1) Modul de aparare a secretului comercial, in conditiile prezentei legi, se stabile§te de catre agentul antreprenoriatului sau de catre conducatorul numit de acesta, care il aduce la cuno§tinta lucratorilor care au acces la informatiile ce constituie secret comercial.

(2) Incalcarea de catre persoanele cu functii de raspundere a modului de aparare a secretului comercial, stabilit de agentul antreprenoriatului sau de conducatorul numit de acesta, atrage dupa sine raspunderea prevazuta de legislate.

(3) Agentul antreprenoriatului poarta raspundere personala de crearea conditiilor necesare pentru asigurarea pastrarii secretului comercial.

(4) Agentul antreprenoriatului poarta raspundere pentru atribuirea neintemeiata a informatiei accesibile la secret comercial.

(5) Statul acorda sprijin agentului antreprenoriatului in crearea conditiilor necesare pentru asigurarea pastrarii secretului comercial.

[Art.6 modificat prin Legea nr.312-XV din 28.06.2001]

Capitolul III

APARAREA SECRETULUI COMERCIAL §I ACCESUL LA EL

Articolul 7. Mecanismul stabilirii modului de aparare a secretului comercial

Subiectii secretului comercial elaboreaza instructiuni, regulamente privind asigurarea pastrarii secretului comercial in care se stabilesc:

a) continutul §i volumul informatiilor ce constituie secret comercial;

b) modul de atribuire informatiilor, lucrarilor §i articolelor a mentiunii “Secretul intreprinderii” §i de scoatere a acestei mentiuni;

c) procedura admiterii lucratorilor agentului economic, precum §i a persoanelor antrenate in activitatea lui, la informatiile ce constituie secret comercial;

d) modul de folosire, evidenta, pastrare §i marcare a documentelor §i a altor purtatori de informatie, a articolelor, obiectul carora constituie secret comercial;

e) organizarea controlului asupra modului de folosire a informatiilor ce constituie secret comercial;

f) procedura de asumare a obligatiilor reciproce de catre agentii economici privind pastrarea secretului comercial la incheierea contractelor de desfa§urare a unor actiuni comune;

g) modul de aplicare a masurilor de influenta disciplinara §i materiala prevazute de legislatia asupra lucrarilor care au divulgat secretul comercial;

h) punerea raspunderii pentru asigurarea pastrarii secretului comercial in seama persoanei cu functii de raspundere a agentului economic.

Articolul 8. Obligatiile lucratorilor agentului economic privind pastrarea secretului comercial

(1) Lucratorii agentului economic care au acces la informatiile ce constituie secret comercial i§i asuma obligatiile:

a) sa pastreze secretul comercial pe care il vor cunoa§te in procesul muncii §i sa nu-l divulge fara a avea autorizatie, eliberata in modul stabilit, cu conditia ca informatiile ce constituie secret comercial nu le-au fost cunoscute mai inainte sau n-au fost primite de ei de la o terta persoana fara obligatia de a respecta confidentialitatea lor;

b) sa respecte cerintele instructiunilor, regulamentelor §i dispozitiilor privind asigurarea pastrarii secretului comercial;

c) in caz daca persoane straine incearca sa obtina de la ei informatii ce constituie secret comercial sa anunte imediat despre aceasta persoana cu functii de raspundere respectiva sau subdiviziunea respectiva a agentului economic;

d) sa pastreze secretul comercial al agentilor economici cu care intretin relatii de afaceri;

e) sa nu foloseasca cunoa§terea secretului comercial pentru practicarea vreunei activitati care, in calitate de actiune concurenta, poate sa aduca prejudicii agentului economic;

f) in cazul concedierii sa transmita toti purtatorii de informatii ce constituie secret comercial (manuscrise, maculatoare, documente, desene, benzi magnetice, fi§e perforate, benzi perforate, discuri, dischete, imprimate de printer, pelicule cinematografice §i fotografice modele, materiale etc.), pe care i-au avut la dispozitie, persoanei cu functii de raspundere respective sau subdiviziunii respective a agentului economic.

(2) Obligatiile date se asuma in scris la incheierea contractului de munca sau altui contract fie in procesul executarii lui.

Articolul 9. Subdiviziunile specializate pentru apararea secretului comercial

(1) Pentru asigurarea apararii secretului comercial la agentii economici mari pot fi create subdiviziuni speciale cu regim secret, functiile §i imputernicirile carora sint reflectate in instructiuni, regulamente, dispozitii respective.

(2) Organele de ocrotire a ordinii de drept §i alte organe de stat acorda sprijin subdiviziunilor cu regim secret ale agentilor economici la indeplinirea functiilor incredintate lor.

Articolul 10. Apararea secretului comercial in procesul interactiunii agentilor economici

(1) In timpul cind agentii economici intretin legaturi economico-comerciale, tehnico- §tiintifice, financiar-valutare §i alte legaturi de afaceri, inclusiv cu partenerii straini, partile contractante stipuleaza expres caracterul, continutul informatiilor ce constituie secret comercial, precum §i obligatiile reciproce privind asigurarea pastrarii lui in conformitate cu legislatia.

(2) In cazul incheierii contractului cu parteneri straini, conditiile pastrarii confidentialitatii activitatii trebuie sa corespunda legislatiei tarii unde se incheie contractul, daca acordurile interstatale nu prevad altfel.

Articolul 11. Accesul la secretul comercial

(1) La secretul comercial au acces lucratorii, cercul carora este stabilit de agentul antreprenoriatului.

(2) Organele de stat, in limitele competentelor stabilite de legislate, au dreptul, in baza unei cereri scrise, semnate de catre persoana imputernicita, sa solicite §i sa primeasca, cu titlu gratuit, informatii ce constituie secret comercial.

(3) Persoanele cu functii de raspundere ale acestor organe poarta raspunderea prevazuta de legislate pentru divulgarea informatiilor ce constiuie secretul comercial al agentului economic.

(4) Alte organe §i organizatii, inclusiv mijloacele de informare in masa, nu au dreptul sa ceara de la agentii economici informatii ce constituie secret comercial.

[Art.11 modificatprin Legea nr.204-XVI din 28.07.05, in vigoare 12.08.05]

[Art.11 completatprin Legea nr.390-XVdin 20.07.2001]

Articolul 12. Obligatiile persoanelor fizice §i juridice care au acces la secretul comercial

(1) Persoanele fizice §i juridice, inclusiv persoanele cu functii de raspundere ale organelor de stat de control §i supraveghere, care au acces la secretul comercial, sint obligate sa respecte cu strictete cerintele privind nedivulgarea lui, sa impiedice scurgerea informatiei catre terti, achizitionarea sau folosirea de catre ace§tia a informatiei fara consimtamintul proprietarului §i intr-un mod contrar practicii comerciale loiale (rezilierea contractului, abuzul de incredere §i incitarea la delict, achizitionarea de informatii nedivulgabile de catre tertii care §tiau ca o atare achizitie implica practici comerciale neloiale sau in privinta carora au fost prezentate probe de astfel de practici ori de o grava neglijenta sau ignoranta), sub rezerva ca aceste informatii:

a) sa fie secrete in sensul ca, in totalitatea lor ori in configuratia sau asamblarea exacta a elementelor lor, ele in general nu sint cunoscute sau nu sint accesibile persoanelor din mediul care in practica obi§nuita recurg la genul de informatii in cauza;

b) sa aiba o valoare comerciala pentru ca sint secrete;

c) sa faca obiectul unor dispozitii rezonabile de pastrare a secretului lor din partea persoanei care le controleaza in mod licit.

(2) In cazul in care autorizarea comercializarii produselor farmaceutice sau a produselor chimice pentru agricultura care contin preparate chimice noi este conditionata de comunicarea de date nedivulgabile rezultate din incercari sau de alte date nedivulgabile, a caror stabilire cere un efort considerabil, aceste date sint protejate atit contra exploatarii lor neloiale in comert, cit §i contra divulgarii, cu exceptia cazurilor cind divulgarea este necesara pentru protectia publicului sau cind sint luate masuri pentru a asigura protejarea datelor respective contra exploatarii lor neloiale in comert.

[Art.12 in redactia Legii nr.1079-XIVdin 23.06.2000]

Articolul 13. Limitele initierei in secretul comercial la instanta judecatoreasca §i in arbitraj

(1) In procesul dezbaterii judiciare a diferitelor litigii initierea instantei judecatore§ti, a arbitrajului §i a tertelor persoane in obiectele secretului comercial se admite numai in masura in care se refera nemijlocit la esenta litigiului, la care agentul economic se prezinta in calitate de reclamant sau reclamat. La prezentarea probelor se iau in considerare interesele legitime ale partilor legate de protectia secretelor lor industriale §i comerciale.

(2) Accesul nelimitat al instantei judecatore§ti §i arbitrajului la registrele contabile §i la alte documente comerciale se permite numai in cazurile:

a) intentarii procesului cu privire la falimentul §i lichidarea agentului economic;

b) litigiilor ce tin de dreptul mo§tenirii sau de impartirea bunurilor comune ale sotilor;

c) litigiilor dintre in§i§i fondatorii agentului economic.

[Art.13 completat prin Legea nr.1079-XIV din 23.06.2000]

Articolul 13/1. Consultarea oficialitatilor straine in materie de asigurare a secretului comercial

In scopul prevenirii unor pretinse violari ale legilor §i reglementarilor unui stat strain ca rezultat al unor actiuni intreprinse de cetateni ai Republicii Moldova sau de persoane domiciliate in Republica Moldova, oricare oficialitate a statului strain este in drept sa solicite oficialitatilor responsabile din Republica Moldova furnizarea de informatii neconfidentiale existente la dispozitia publicului care prezinta un interes in cauza, precum §i alte informatii de care dispun, sub rezerva respectarii legislatiei interne §i incheierii unui acord reciproc satisfacator cu privire la respectarea caracterului confidential al acestor informatii.

[Art.13/1 introdusprin Legea nr.1079-XIVdin 23.06.2000]

Articolul 14. Temeiurile pentru stabilirea faptului divulgarii secretului comercial

Transmiterea informatiilor ce constituie secret comercial unor terte persoane atrage dupa sine raspunderea disciplinara, materiala, administrativa §i penala, prevazuta de legislate, cu conditia ca informatiile erau tinute de catre agentul economic in secret, ca ele au fost incredintate in modul stabilit persoanei ce le-a divulgat fara consimtamint de a le divulga §i ca prin divulgare s-a adus un prejudiciu.

Articolul 15. Raspunderea pentru divulgarea secretului comercial

(1) Pentru incalcarea prezentei legi §i a altor acte normative cu privire la secretul comercial persoanele fizice §i juridice sint trase la raspundere in conformitate cu legislatia.

(2) Lucratorii agentilor economici, ai organelor de stat, precum §i persoanele care in mod ilicit au primit sau au insu§it informatiile ce constituie secret comercial sint obligati sa recupereze totodata prejudiciul cauzat agentului economic sau agentului antreprenoriatului.

PRE§EDINTELE

REPUBLICII MOLDOVA Mircea

SNEGUR

Chisinau, 6 iulie 1994.

Nr.171-XIII.

Legile Republicii Moldova

171/06.07.94 Lege cu privire la secretul comercial //Monitorui Oficial 13/126,10.11.1994

 

    • January 2025
      Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      « Sep    
       12345
      6789101112
      13141516171819
      20212223242526
      2728293031  
  • IP4all Weekly Bulletin

    You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

  • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
  • Landmark-TP
  • Ivan Georgiev - Rembrand
  • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent,  trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
  • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
  • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
  • Jobs in USA
  • Become our partners
  • IP Basis®

  • IP Guide®