ЗАКОН О ВИНУ, РАКИЈИ И ДРУГИМ ПРОИЗВОДИМА ОД ГРОЖЂА И ВИНА

Godina XII Broj/Број Година XII
Utorak, 25. marta/ožujka 2008. godine 25 Уторак, 25. марта 2008. године

ISSN 1512-7486 – bosanski jezik ISSN 1512-7494 – hrvatski jezik ISSN 1512-7508 – srpski jezik

ПАРЛАМЕНТАРНА СКУПШТИНА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

На основу члана IV 4. а) Устава Босне и Херцеговине, Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине, на 20. сједници Представничког дома, одржаној 16. јануара 2008. године, и на 12. сједници Дома народа, одржаној 25. фебруара 2008. године, усвојила је

ЗАКОН О ВИНУ, РАКИЈИ И ДРУГИМ ПРОИЗВОДИМА ОД ГРОЖЂА И ВИНА

ГЛАВА I – ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ

Овим Законом уређују се:

Члан 1. (Садржај Закона)

а) посебности чувања географског поријекла грожђа, вина и других производа од грожђа и вина;

б) производња, промет и прерада племенитог винског грожђа за вино;
ц) производња и промет мошта и вина и других производа од грожђа и вина;

д) задаци овлашћене институције за виноградарство и винарство (у даqњем тексту: овлашћена институција);

е) израда и вођење виноградарског катастра;

ф) друга питања важна за спровођење јединственог система у вези са производњом и прометом грожђа, вина и других производа од грожђа и вина.

Члан 2. (Дефиниција вина)

Вино је пољопривредно-прехрамбени производ, добијен потпуним или дјелимичним алкохолним врењем масуља или мошта, произведен од грожђа племените винове лозе, које у вријеме бербе садржи најмање 64 степена Oechsla шећера, уколико није за поједине бербе, сорте и производна подручја другачије одређено.

Члан 3. (Дефиниција грожђа)

Грожђе је, у смислу овог Закона, здрав, зрео, презрео, просушен или природно смрзнут плод племените винове лозе (Витис винифера) намијењен за производњу вина и других производа од грожђа и вина.

Члан 4.
(Ракија и други производи од грожђа и вина)

Према овом Закону, други производи од грожђа и вина (у даљњем тексту: други производи) јесу:

а) нискоалкохолна пића;

б) производи од грожђа и вина без или са дјелимичним врењем, грожђани мошт, грожђани мошт дјелимичног врења, густи грожђани сок и густи грожђани мошт, ректификовани грожђани сок, грожђани сок и мистела;

ц) мјешавина других пића, односно биљних екстраката са вином, у којима је удио вина већи од 50%;

д) е)

ф) г)

неалкохолни производи од вина; винске ракије;
винско сирће;

вина за дестилацију;

х)
(комовица, лозовача, виновица, дрожденка), вински дестилат, вински алкохол (рафинисани и нерафинисани) и вињак;

производи дестилације алкохолно преврелих производа од грожђа: ракија

и) споредни производи од грожђа и вина: дроп, петељке и производи од споредних производа: вински талог, вински камен и сјемење грожђа;

ј) остали производи од грожђа и вина.

Члан 5.
(Географско поријекло вина и других производа)

(1) Географско поријекло вина и других производа означава се по географском подручју, гдје је грожђе било произведено и гдје су грожђе, вино, односно други производи од грожђа и вина добили, због природних или људских фактора, одређена, посебна својства.

(2) а)

б)

Врсте ознака географског поријекла вина су сљедеће:

заштићено географско поријекло (ЗГП); признато географско поријекло (ПГП).

(3) Ознаком заштићено географско поријекло (ЗГП) могу се означити само вина из разреда квалитетних и врхунских вина, код којих је и грожђе и вино произведено на одређеном подручју, које је једнако или мање од виногорја. Имена и услови за заштићено географско поријекло вина су прописани, а правна заштита обезбијеђена је овим Законом и прописима о индустријском власништву.

(4) Ознаком признатог географског поријекла (ПГП) могу се означити вина регије (рејона) за која је све грожђе произведено у одређеној регији или мањем подручју од регије. Имена и услови за признату географску ознаку су прописани, а правна заштита обезбијеђена је овим Законом и прописима о индустријском власништву.

(5) Ознака географског поријекла је заједничко право и смију га користити они који су уписани у регистар произвођача грожђа и вина, за вино и друге производе, ако су грожђе, вино и други производи произведени на одређеном подручју и испуњавају друге прописане услове.

(6) Ради заштите и контролисања географског поријекла вина и других производа води се, у складу са овим Законом, листа географских ознака вина и других производа.

У тој намјери се:

а) виноградска подручја Босне и Херцеговине дијеле на узгојна подручја;

б) води катастар постојећих и могућих виноградарских површина са идеалним виноградарским земљиштем (у даљњем тексту: катастар винограда);

ц) води регистар произвођача грожђа и вина (у даљњем тексту: регистар);

д) прописују препоручене и дозвољене сорте винове лозе и подлоге за винову лозу (у даљњем тексту: трсни избор);

е) прати дозријевање грожђа и одређује вријеме бербе; ф) одговарајуће ограничава хектарски урод грожђа;
г) оцјењује и означава вино и друге производе.

(7) У погледу ознаке поријекла вина и других производа примјењују се прописи о индустријском власништву само ако овим Законом није другачије одређено. Произвођач вина чије вино испуњава услове за означавање поријекла по овом Закону ужива правну заштиту према прописима о индустријском власништву.

Члан 6.
(Означавање и заштита контролисаног поријекла, имена и ознаке вина)

(1) Ознаку контролисаног поријекла могу добити производи са виноградарског подручја са утврђеним органолептичким и хемијским својствима значајним за еколошке услове положаја и сорте или групе сорти грожђа тог подручја.

(2) На захтјев произвођача, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ (у даљњем тексту: Министарство), у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине (у даљњем тексту: Брчко Дистрикт БиХ) и на основу мишљења овлашћене институције, издаје рјешење за означавање вина ознаком “заштићено географско поријекло” (ЗГП) или “признато географско поријекло” (ПГП) вина из члана 25. став (1) и став (3), чл. 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34. и 35. овог Закона.

(3) Уз захтјев из става (2) овог члана, произвођач прилаже елаборат о заштити контролисаног поријекла (стручну документацију) који израђује овлашћено правно лице из чл.10. и 11. овог Закона.

(4) Свако рјешење из става (2) овог члана објављују се у “Службеном гласнику БиХ”, службеним гласилима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ.

Члан 7. (Елаборат)

Елаборат (стручна документација) за издавање рјешења за производе са ознаком контролисаног поријекла из члана 25. до члана 35. овог Закона мора садржавати:

а) географске, ортографске и геолошке податке о виноградарском подручју (регији, подрегији, виногорју, односно положају) на којем би се производило грожђе за производе за које се тражи рјешење за означавање контролисаног поријекла, те опис подручја и површину винограда у регији, подрегији, виногорју;

б) податке о постојећим површинама под виноградима (парцела) на основу земљишнокњижних извода и преписа посједовног листа;

ц) податке о сортном саставу, агробиолошким и технолошким карактеристикама сорте и подлогама сваког винограда, исказано бројчано и у проценту заступљености;

д) приказ климатских, земљишних, температурних и других фактора који су својствени за одређено подручје и који су од битног утицаја за производњу одређеног квалитета грожђа и вина;

е) податке о уроду по трсу, јединици површине и укупно;

ф) опис агротехнике, ампелотехнике и заштите од биљних болести и наметника, који се примјењују, односно намјеравају примјењивати;

г) опис начина прераде грожђа, дораде и његе вина и опис средстава која се употребљавају у производњи;

х) опис објеката, техничких средстава и уређаја који се употребљавају у производњи; и) анализу хемијског састава мошта и вина, те опис органолептичких својстава вина;

ј) опис боце, опреме и ознака које ће дато вино имати у промету;

к) податке који се морају пратити у производњи сваке године, а представљају специфичност одређеног вина;

л) друге податке значајне за оцјену и постизање одређеног квалитета;

м) извод из регистра произвођача грожђа и вина.

Члан 8. (Измјена рјешења)

(1) Произвођач је дужан да затражи код сваке промјене из члана 7. тачке од а) до м) овог Закона измјену већ издатог рјешења о заштити географског поријекла.

(2) На захтјев произвођача, Министарство у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ издаје рјешење о измјени рјешења из става (1) овог члана.

(3) Захтјеву из става (2) овог члана треба приложити додатак елабората (анекс) који се односи на затражену измјену.

Члан 9. (Промјена категорије вина)

Вино са ознаком контролисаног поријекла може се у појединим годинама због слабијег квалитета или других разлога сврстати у нижу категорију, ако је то предвиђено елаборатом из члана 7. или анексом елабората овог Закона.

Члан 10.
(Заштита имена и знака вина)

Заштита имена и знака вина и других производа од грожђа и вина произведених према одредбама овог Закона и прописа донесених на основу њега спроводи се према одредбама посебних прописа о заштити имена и знака.

Члан 11.
(Стручни и аналитички задаци у области виноградарства и винарства)

(1) Стручне, правне, развојне и аналитичке задатке у области виноградарства и винарства који су посебно значајни за Босну и Херцеговину, а одређени су овим Законом и на основу њега издатим прописима и уставним актом, обављају институције овлашћене од надлежног министарства (у даљњем тексту: овлашћене институције).

(2) Министар спољне трговине и економских односа БиХ (у даљњем тексту: министар) ће правилником прописати начин рада и услове које треба да испуњава правно лице из става (1) овог члана.

(3) Ради праћења дјелотворности и стања у виноградарству овлашћена институција дужна су да о обављеним пословима из своје дјелатности, најмање два пута годишње, поднесу писани извјештај Министарству и надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ.

(4) Задаци из става (1) овог члана су:

а) савјетовање, едукација, оспособљавање и пренос знања до виноградара и винара на технолошким, привредним, еколошким и другим подручјима важним за развој виноградарства и винарства;

б) селекција и интродукција винове лозе и генетска банка винове лозе;

ц) узгој и јемство довољних количина основног матичног материјала винове лозе и земљишта;

д) е)

вођење регистра произвођача и прерађивача грожђа и вина;

вођење виноградарског катастра;

праћење прописаних технологија и метода производње грожђа и вина (праћење дозријевања грожђа);

г) анализа грожђа и вина и разврставање вина и других производа према квалитету: оцјењивања вина и других производа (лабораторијске анализе и органолептичка оцјена);

х) издавање дозвола за шећерење грожђа и мошта; и) одређивање времена бербе грожђа;

ј) доношење одлука о оцјењивању вина и других производа. ГЛАВА II – ПРЕРАДА ГРОЖЂА И ВИНА

Члан 12.
(Производња грожђа и вина, те прерада вина и других производа)

(1) Производњом грожђа сматрају се сви радови у винограду укључујући и бербу грожђа.

(2) Производња вина обухвата прераду грожђа и то: одвајање зрна од петељке; пресовање грожђа и све подрумске радове: обрада масуља и мошта, алкохолно врење масуља и мошта, њега вина и припремање вина за потрошњу; пуњење вина у оригиналну амбалажу, те складиштење вина прије стављања у промет.

(3) Прерада вина и/или других производа технолошки је поступак у којем се као сировина употријеби вино или други производи.

Члан 13.
(Произвођачи грожђа, вина и других производа)

(1) Вино и друге производе смију производити лица која за ту дјелатност испуњавају прописане услове у погледу стручне оспособљености, просторија и опреме, а уписани су у регистар произвођача грожђа и вина и то:

а) правна лица и самостални предузетници;

б) физичка лица која се баве производњом грожђа, вина и других производа, а нису самостални предузетници, али само од сопственог узгоја грожђа.

(2) Министар посебним прописом прописује минималне техничко-технолошке услове из става (1) овог члана.

(3) Надлежни органи ентитета (кантони) и Брчко Дистрикта БиХ обављају послове утврђивања минималних техничко-технолошких услова из става (2) овог члана.

ф)

(4) Министарство, на предлог надлежних органа ентитета (кантони) и Брчко Дистрикта БиХ, утврђује и контролише испуњавање услова из става (2) овог члана.

Члан 14.
(Регистар произвођача грожђа и вина)

(1) У регистар се уписују правна и физичка лица која производе грожђе (у даљњем тексту: произвођачи грожђа), правна и физичка лица која производе вино (у даљњем тексту: произвођачи вина) и правна и физичка лица која производе друге производе (у даљњем тексту: произвођачи других производа), или правна и физичка лица која прерађују вино и друге производе (у даљњем тексту: прерађивачи вина и других производа).

(2) Произвођачи грожђа су правна и физичка лица која производе грожђе за вино и друге производе и:

а) имају у власништву, закупу, односно у концесији 0,05 хектара или више винограда на територији Босне и Херцеговине;

б) имају стални боравак у Босни и Херцеговини, а у вријеме ступања на снагу овог Закона имају винограде у власништву или закупу у граничним подручјима државе која граничи са Босном и Херцеговином, уколико довезу грожђе, вино или друге производе на територију Босне и Херцеговине.

(3) Произвођачи вина су правна и физичка лица која производе вино од грожђа из сопствене производње или од купљеног грожђа или вина.

(4) Прерађивачи вина односно других производа су правна и физичка лица која прерађују вино, односно друге производе из сопствене, односно купљене робе, у друге производе.

(5) Произвођачи, односно прерађивачи који су правна лица, односно самостални предузетници, уписују се у регистар у управној јединици, у којој правно лице, односно самостални предузетник има сједиште. Произвођачи грожђа који су физичка лица уписују се у регистар управне јединице у којој се налазе њихови виногради, односно њихов већи дио.

(6)

(1)

Министарство води обједињавање регистра и главни регистар.

Члан 15. (Садржај регистра)

У регистар се уписују сљедећи подаци:

а)
адреса, јединствени матични број физичког лица, односно име, сједишта и матични број правног лица, односно самосталног предузетника;

о произвођачима и прерађивачима из чл. 13. и 14. овог Закона: име, презиме и

б) о виноградима: општина, катастарска општина, број парцеле, катастарски разред, нето и бруто површина;

ц) о винском трсу: број трсова и раздаљина садње, сорта, земљиште, година садње, попуњеност засада;

д) о производу: количина грожђа по сортама, количина вина и других производа у домаћој производњи;

е) о откупу: количина откупљеног грожђа, мошта односно вина по сортама и количинама откупљених других производа по врстама;

ф) остали подаци.

(2) Произвођач, односно прерађивач из става (1) овог члана, прије почетка обављања активности на прописан начин, у прописаним роковима и заједно са прописаном документацијом, мора предати захтјев за упис у регистар.

(3) Министар, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, правилником прописује услове које мора задовољити произвођач за упис у регистар, односно виноградарски катастар, те садржај, облик и начин вођења регистра.

(4) Управна јединица води регистар на прописан начин. Управна јединица прописане податке из регистра у прописаном року и на прописан начин шаље ресорном министарству надлежном за пољопривреду и овлашћеној институцији за израду збирног регистра.

(5) Право на коришћење података из регистра имају:

а) министарство за праћење стања и обликовање привредне политике у области виноградарства и винарства;

б) ц) д)

е)

овлашћена институције за обављање својих задатака; надлежне инспекције за обављање својих задатака;
управни орган надлежан за државну и ентитетску статистику,

други органи овлашћени законом.

Члан 16.
(Катастар постојећих и могућих винограда)

(1)
складу са чланом 11. став (4) тачка е) овог Закона, прави катастар винограда као евиденцију о постојећим и могућим виноградима. Катастар винограда води се повезано са земљишним катастром.

(2) Као могуће виноградарске површине могу се евидентирати само апсолутно виноградарска земљишта. Апсолутно виноградарско земљиште је земљиште на којем вински трс даје квалитетно и количински оптималне производе, при чему је економичност производње винове лозе на том земљишту већа него што би била приликом производње других пољопривредних производа.

На основу збирног регистра и других база података, овлашћена институција, у

(3) При изради и вођењу катастра винограда, овлашћена институција користа податке о:

а) произвођачима из збирног регистра произвођача грожђа и вина, при чему се за физичка лица могу користити, у погледу имена, презимена и адресе те јединственог матичног броја лица, подаци из централног регистра становништва; а за правна лица и самосталне предузетнике, у погледу имена, адресе, матичног броја те других јавних података, подаци из регистра предузећа; а за обоје и подаци из регистра територијалних јединица и евиденције кућних бројева;

б) земљишту из земљишног катастра, топографских нацрта, карата и база;

ц) власницима, површинама, катастарској култури и катастарском разреду из базе података земљишног катастра Босне и Херцеговине, укључујући постојећу компјутерску обраду;

д) земљишту и њиховој родности из агрокарте, категоризовања и разврставања пољопривредног земљишта, из педолошке и геолошке карте, из аеро-фото снимака и постојећих сателитских снимака, те систематског праћења и анализе родности пољопривредног земљишта;

е) поднебљу из базе података Хидрометеоролошког завода Босне и Херцеговине;

ф) загађености на основу систематског праћења загађености пољопривредног земљишта, пољопривредног биља и отпадних вода.

(4) Они који управљају подацима, односно власници из става (3) овог члана дају Министарству податке бесплатно, а могу зарачунати непосредне материјалне трошкове за потребну додатну документацију.

(5) Овлашћене институције воде виноградарски катастар.

Члан 17. (Грожђе)

(1) Грожђе које је предвиђено за прераду у вино може се производити само на апсолутно виноградарским земљиштима и од одређених препоручених, односно дозвољених сорти винове лозе за одређено производно подручје.

(2) Грожђе које је предвиђено за прераду у вино мора бити, у погледу предвиђеног степена квалитета вина, произведено одговарајућом виноградарском технологијом.

(3) У производњи грожђа и вина мора се радити са грожђем, дропом, моштом и вином тако да се задрже и развију све природне особине квалитета грожђа и да се одњегује одговарајуће вино за промет.

(4) Средства и поступци који могу бити штетни за људско здравље и животну средину су забрањени.

(5) Из увезеног грожђа, дропа, односно мошта, није дозвољена производња вина, изузев стоне категорије вина без заштићеног географског поријекла. Ова одредба не вриједи за грожђе које произвођачи из члана 13. и члана 14. став (2) овог Закона производе на својим земљиштима на пограничним подручјима сусједних држава, а у складу са овим Законом и прописима издатим на основу њега довезу у Босну и Херцеговину.

Члан 18. (Берба)

(1) Берба грожђа за производњу мошта и вина није дозвољена прије дана који, по појединачним подручјима за поједине сорте племените винове лозе и степену квалитета на основу података о дозријевању грожђа, одреда овлашћена институција. Поједино подручје које је одређено за бербу може бити мање од виноградарске подрегије.

(2) Рок за бербу грожђа одређује се на основу теренских мјерења зрења грожђа, тако да грожђе за вријеме бербе има толики степен шећера да дослађивање вина више није потребно.

(3) Без обзира на члан 2. овог Закона, Министарство може због изузетно непогодних прилика за дозријевање грожђа, а по претходном мишљењу овлашћених институција, дозволити производњу вина од грожђа које за вријеме бербе има најмање 52 степена Oechsla.

(4) Овлашћена институције објављују дозвољени рок за бербу на начин који је уобичајен у одређеном крају.

(5) Бербу грожђа за врхунско вино треба претходно пријавити овлашћеним институцијама. Прије бербе овлашћена институција прегледају количину и квалитет грожђа које је предвиђено за производњу врхунског вина из члана 25. став (3) тачка д) овог Закона.

(6) Произвођач је дужан да сваке године, најкасније до 31. децембра текуће године, пријави општинском органу управе надлежном за пољопривреду количину бербе грожђа и производа добијених од грожђа, те њихову залиху из претходних година.

Члан 19. (Њега вина)

(1) У производњи грожђа, вина и других производа од грожђа и вина дозвољени су само прописани поступци и енолошка средства.

(2) Поправљање мошта и вина, те дослађивање грожђа и мошта није дозвољено, осим ако за то овлашћена институција издају прописану дозволу за дослађивање дропа и мошта.

(3) Овлашћена институција могу издати дозволу ако су у одређеним годинама временске прилике за раст и развој винове лозе биле посебно неповољне, а при томе узима у обзир производно подручје и предвиђени степен квалитета вина и сорту грожђа.

(4) Дозвола за дослађивање не смије се издати ако је масуљ, односно мошт намијењен за производњу врхунског вина.

(5) Дозвола из става (4) овог члана заједничка је одлука за све произвођаче грожђа и вина поједине сорте са одређеног производног подручја и издаје се по службеној дужности.

(6) Одлука се објављује у производном подручју на уобичајен начин, а један извод шаље се пољопривредној инспекцији.

(7) Министар, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, првилником прописује дозвољене поступке и средства у производњи.

Члан 20. (Забрањени поступци)

Забрањено је:

а) масуљу, мошту и вину додавати шећер, концентровани мошт или друге слатке супстанце, ако овим Законом и прописима донесеним на основу њега није другачије одређено,

б) масуљу или мошту, којем је уз услове прописане чланом 19. овог Закона додат шећер или концентровани мошт и вину добијеном од таквог масуља, односно мошта, поправљати киселост,

ц) патворити, односно повећавати количину масуља, мошта или вина додавањем алкохола, воде, шећера, киселине, винског талога, концентрованог мошта, сувог грожђа и других супстанци и састојака,

д) мијешати:

  1. 1)  стоно, квалитетно или врхунско вино са специјалним винима,
  2. 2)  масуљ, мошт или вино од племените винове лозе са производима директно

родних хибрида,

  1. 3)  здрава вина са болесним винима и винима са маном,
  2. 4)  бијела вина са црним винима ради добијања ружичастих вина,

е) у производњи вина и других производа користити етилни алкохол који није винског поријекла,

ф) вину којем је уз услове из члана 19. овог Закона повећаван алкохол додавати концентровани мошт,

г) у производњи врхунских вина додавати концентровани мошт, шећер или било које друге слатке супстанце,

х) докисељавање или откисељавање у производњи врхунских вина,

и) држати средства која не испуњавају услове из члана 19. став (1) овог Закона, у просторијама у којима се производи вино и други производи од грожђа и вина.

Члан 21. (Изузеци)

(1) Изузетно од одредаба члана 20. овог Закона, овлашћене институције могу дозволити произвођачу да на основу спроведене анализе, масуљу, мошту или младом вину у врењу дода шећер или концентровани мошт, ради повећања садржаја алкохола у вину, ако је због лоших временских услова садржај грожђаног шећера у масуљу или мошту мањи од просјечног садржаја шећера за ту сорту и то подручје.

(2) Министар, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, правилником прописује услове и начин под којим је производима из става (1) овог члана дозвољено додавати шећер или концентровани мошт.

Члан 22.
(Мијешање грожђа, масуља, мошта и вина)

(1) Мијешање грожђа, масуља, мошта односно вина дозвољено је за поједине степене квалитета вина, за различита годишта и боје грожђа, само у оквиру које одређује овај Закон и прописи издати на основу њега.

(2) Забрањено је мијешање домаћег вина са увозним.
ГЛАВА III – ПОДЈЕЛА ВИНОГРАДАРСКОГ ПОДРУЧЈА НА ПРОИЗВОДНА ПОДРУЧЈА

Члан 23. (Производна подручја)

(1) У погледу еколошких размјера (рељеф, поднебље, тло, агробиолошки фактори, те наука о племенитој виновој лози), главним органолептичким својствима вина, те историјско-традиционалним поступцима прераде грожђа и вина, виноградарска подручја Босне и Херцеговине дијеле се на производна подручја: зону, регију (рејон), подрегију (подрејон), виногорје и винородне положаје.

(2) Зона је шире географско подручје које има сличне прилике што се тиче поднебља и отапања снијега које заједно са агробиолошким факторима утичу на главна органолептичка својства вина произведеног на подручју винородног краја.

(3) Винородна подручја из става (1) овог члана, са њиховим границама, правилником прописује министар у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ.

Члан 24. (Избор сорти)

(1) У појединим регијама (рејонима) смије се садити и производити вино само из оних сорти које одређује сортни избор за поједину регију.

(2) Сорте винове лозе за производњу вина у смислу овог Закона морају припадати врсти Витис винифера или укрштањем Витис винифера са другим врстама рода Витис.

(3) Министар у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ доноси правилник о националној листи признатих култивара винове лозе којим ће се одредити и групе препоручених и дозвољених култивара за поједина виноградарска подручја.

ГЛАВА IV – РАЗВРСТАВАЊЕ, ОЦЈЕЊИВАЊЕ И ОЗНАЧАВАЊЕ ВИНА Одјељак А. Разврставање вина

Члан 25. (Разврставање вина према квалитету)

(1) Вина у смислу овог Закона су: а) вина у ужем смислу ријечи:

  1. 1)  мирна вина,
  2. 2)  пјенушава вина,
  3. 3)  бисер вина,
  4. 4)  газирана вина;

б) специјална вина:

  1. 1)  десертна вина,
  2. 2)  ароматизирана вина,
  3. 3)  ликерска вина;

ц) по боји, вина се дијеле на бијела, ружичаста (росе, ополо) и црна (црвена). (2) По садржају непреврелог шећера, вина се дијеле на:
а) мирна вина:

  1. 1)  сува,
  2. 2)  полусува,
  3. 3)  полуслатка и
  4. 4)  слатка;

б) пјенушава, бисер и газирана вина:

  1. 1)  врло сува,
  2. 2)  сува, полусува,
  3. 3)  полуслатка и
  4. 4)  слатка.

(3) Разврставање вина на степене квалитета зависи од достизања квалитета грожђа, хектарског приноса који не смије бити већи од прописане количине, степена сладора који се добије код гњечења грожђа, природног алкохола и других супстанци вина, те органолептичких својстава вина и то:

а) Стоно вино без ознаке географског поријекла је вино произведено од једне или више сорти грожђа винове лозе. Стоно вино не може носити ознаку сорте.

б) Стоно вино са ознаком географског поријекла је вино произведено од једне или више сорти грожђа које потичу из једне виноградарске регије.

ц) Квалитетно вино са ознаком заштићеног географског поријекла (ЗГП) јесте вино произведено од једне или више сорти грожђа које потичу из једне виноградарске подрегије са израженим квалитетним органолептичким својствима значајним за еколошке услове и сорте одређене виноградарске подрегије, виногорја или положаја чију ознаку носи, које је одњеговано у тој подрегији.

д) Врхунско вино са ознаком заштићеног географског поријекла (ЗГП) јесте вино произведено од одређене сорте или групе сорти грожђа које потичу из једног или више виноградарских положаја у оквиру једног виногорја са изузетно израженим квалитетним, специфичним органолептичким и хемијским својствима значајним за еколошке услове положаја и сорте, односно групе сорти грожђа. То вино мора бити одњеговано и пуњено у боце у виноградарском виногорју који обухвата одређени положај.

е) Ако вино из ст. (1), (2) и (3) овога члана носи ознаку сорте, мора бити произведено од најмање 85% грожђа сорте чије име носи.

Члан 26. (Предикатна вина)

(1) Предикатна вина су вина која у изузетним годинама у посебним условима дозријевања, начина бербе и прераде дају посебан квалитет, а морају бити произведена само од грожђа препоручених сорти за поједино виногорје.

(2) Предикатна вина су:

а) “Касна берба”- вино произведено од грожђа које је убрано у стању потпуне зрелости и чији мошт има најмање 94° Oechsla.

б) “Изборна берба”- вино произведено искључиво од брижно изабраног грожђа, чији мошт садржи најмање 105° Oechsla.

ц) “Изборна берба бобица” – вино произведено од презрелих или племенитом плијесни нападнутих бобица чији мошт садржи најмање 127° Oechsla.

д) “Изборна берба просушених бобица”- вино произведено од просушених бобица чији мошт садржи најмање 154° Oechsla.

е) “Ледено вино”- вино произведено од грожђа које је убрано на температури од најмање -7° Ц и прерађено у смрзнутом стању, а чији мошт садржи најмање 127° Oechsla.

(3) Ентитетско министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, на предлог нижих нивоа управе задужених за послове пољопривредно-прехрамбеног сектора, дозволиће производњу и других предикатних вина на основу произвођачке спецификације по претходном мишљењу овлашћеног правног лица из члана 6. ст. (1), (2) и (3) овог Закона.

Члан 27. (Пјенушава вина)

(1) Пјенушава вина су вина добијена првим и другим алкохолним врењем свјежег грожђа, мошта од грожђа и вина подобног за добијање стоног вина као и квалитетног и врхунског вина, која када се отвори посуда отпуштају угљен-диоксид, који потиче искључиво од врења и има притисак од најмање 3 бара као посљедицу отопљеног угљен-диоксида при температури затворене посуде од 20° Ц.

(2)

а) б)

ц) д)

Природна пјенушава вина могу бити: стоно пјенушаво вино,

стоно пјенушаво вино са контролисаним географским поријеклом, квалитетно пјенушаво вино са контролисаним географским поријеклом, врхунско пјенушаво вино са контролисаним географским поријеклом.

Члан 28. (Бисер вина)

(1)
подобних за добијање стоног вина или квалитетног вина под условом да таква вина или производи имају укупну алкохолну јачину не мању од 9% вол. или стварну волумну алкохолну јачину не мању од 7% вол. и која имају притисак због насталог угљен- диоксида не мањи од 1 бара и не већи од 2,5 бара када се држи на температури од 20° Ц у затвореним посудама.

(2)

а) б)

ц)

Бисер вина могу бити: стоно бисер вино,

стоно бисер вино са контролисаним географским поријеклом, квалитетно бисер вино са контролисаним географским поријеклом.

Члан 29. (Газирана вина)

Бисер вина су вина добијена од стоног вина, квалитетног вина или производа

(1)
отпуштају угљен-диоксид који потпуно или дјелимично потиче од додавања тог гаса и који има притисак од најмање 3 бара као посљедицу отопљеног угљен-диоксида, када се држи у затвореној посуди на температури од 20° Ц.

(2) Газирана вина могу бити: а) стоно газирано вино,

Газирана вина су вина добијена од стоних вина, која када је посуда отворена

б) стоно газирано вино са контролисаним географским поријеклом.

Члан 30. (Архивско вино)

Архивско вино је вино које се у подрумским условима чува дуже од његовог оптималног зрења, а најмање пет година од дана прераде грожђа у вино, од чега најмање три године у боци.

Члан 31. (Специјална вина)

(1) Специјална вина су вина добијена посебним начином прераде грожђа, мошта или вина без додатка или са додатком одређене количине винског алкохола, винског дестилата, шећера, концентрованог мошта и мирисавих или других дозвољених супстанци биљног поријекла.

(2)

а) б)

ц)

Специјална вина су: десертно вино,

ликерско вино, ароматизирано вино.

Члан 32. (Десертна вина)

(1)
презрелог, односно просушеног грожђа, као и вина добијена посебним поступцима дораде мошта и вина.

Десертна вина су специјална вина добијена посебним начином прераде

(2) (3) а)

б)

ц)

(1) Ликерска вина су специјална вина добијена врењем масуља или мошта уз додатак згуснутог мошта, алкохолног мошта, винског дестилата или винског алкохола.

(2) Стварни садржај алкохола у ликерским винима не смије бити мањи од 15% вол. стварног нити већи од 22% вол. укупног алкохола.

Десертно вино мора садржавати најмање 15% вол. стварног алкохола.

Десертна вина разврставају се у сљедеће категорије квалитета: десертно вино,

десертно квалитетно вино са контролисаним географским поријеклом, десертно врхунско вино са контролисаним географским поријеклом,
прошек је десертно квалитетно или десертно врхунско вино са контролисаним

Члан 33. (Ликерска вина)

д)
географским поријеклом.

(3) а)

б) ц)

Ликерска вина разврставају се у сљедеће категорије квалитета:

ликерско вино,
ликерско квалитетно вино са контролисаним географским поријеклом, ликерско врхунско вино са контролисаним географским поријеклом.

Члан 34. (Ароматизована вина)

(1)
додатак алкохола, сладора, киселина и екстракта добијеног мацерацијом ароматичних биљака.

(3)

а) б)

ц)

Ароматизована вина разврставају се у сљедеће категорије квалитета: ароматизовано вино,

ароматизовано квалитетно вино са контролисаним географским поријеклом, ароматизовано врхунско вино са контролисаним географским поријеклом.

Члан 35. (Младо вино)

Ароматизована вина су специјална вина добијена из вина посебним поступком уз

(2) Садрже најмање 8% вол. стварног алкохола, а највише 25% вол. укупног алкохола.

Младо вино је вино код којег је извршено дјелимично или потпуно врење и које

(1)
није прошло цијелу технолошку обраду.

(2)

а) б)

ц)

Младо вино може бити:
стоно младо вино без географског поријекла,

стоно младо вино са контролисаним географским поријеклом, квалитетно младо вино са контролисаним географским поријеклом.

Члан 36.

Министар, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, правилником прописује услове за производњу, означавање и стављање у промет вина из чл. од 25. до 35. овог Закона.

Одјељак Б. Оцјењивање вина

Члан 37.
(Обавезно оцјењивање вина и мошта прије стављања у промет)

(1) Вино и мошт одређени за стављање у промет морају бити оцијењени на прописан начин прије стављања у промет. Послије службеног оцјењивања вина одређеног за промет није дозвољено накнадно мијењање.

(2) Ако се вино након оцјењивања из било којег разлога промијени, треба га прије пуштања у промет поново оцијенити.

  1. (3)  Оцијењено мора бити и увезено вино.
  2. (4)  Без обзира на став (1) овог члана није потребно оцијенити вино из сопствене

производње које произвођачи из члана 13. став (1) овог Закона сами употријебе за сопствену потрошњу.

Члан 38. (Оцјена вина)

(1) Оцјена вина и мошта подразумијева органолептичку оцјену вина у коју иде изглед, мирис и окус вина и физикално-хемијска анализа вина и мошта.

(2) Оцјеном вина и мошта одређује се:

а) примјереност вина и мошта за промет и његова истовјетност са документацијом која га прати,

б) степен квалитета вина с обзиром на: географско поријекло вина, услове производње и његе, садржај појединих супстанци и органолептичку оцјену,

ц) истовјетност вина с обзиром на цертификат државе извознице и примјереност за промет тог вина у Босни и Херцеговини.

Члан 39.
(Поступак оцјене вина и мошта)

(1) Овлашћене институције дају оцјену вина и мошта. О оцјењивању и разврставању вина овлашћене институције одлучују у управном поступку.

(2) Ако власник вина, односно мошта није задовољан оцјеном, може у року од осам дана од дана пријема те одлуке уложити жалбу Министарству и захтијевати понављање оцјењивања вина односно мошта. Резултат поновљене оцјене је коначан.

(3) Овлашћено лице овлашћене институције узима узорак за оцјену вина из разреда заштићених вина врхунске и квалитетне категорије, произведеног у Босни и Херцеговини.

(4) Наручилац шаље овлашћеној организацији за оцјену мошта и вина узорак за оцјену мошта и вина из разреда стоног вина произведеног у Босни и Херцеговини

  1. (5)  Пољопривредни инспектор даје узорак за оцјену увезеног вина.
  2. (6)  Ако се увезено вино касније доради, прије пуштања у промет крајњем потрошачу,

оцјењује га и узорак даје овлашћена институција.

Члан 40. (Дегустатори)

(1) Министар именује дегустаторе за органолептичко оцјењивање вина и мошта. Дегустатор мора претходно проћи испит способности, познавања енологије и прописа о виноградарству и винарству.

(2) Ако је дегустатор уједно и произвођач вина односно мошта или власник а запослен је у организацији која производи вино односно мошт, његова оцјена не збраја се у случају када се оцјењује његово вино и мошт или вино и мошт организације у којој је тај власник запослен.

Члан 41.
(Комисија за оцјењивање вина и мошта)

(1) Органолептичко оцјењивање вина обавља најмање петочлана комисија дегустатора коју чине представници произвођача грожђа и вина, потрошачи и стручњаци у области виноградарства и винарства.

(2) Првобитни оцјењивачи су код поновне оцјене елиминисани. Поновну оцјену даје проширена деветочлана комисија.

Одјељак Ц. Означавање вина

Члан 42.
(Означавање вина и других производа)

(1) За означавање вина и других производа смију се употријебити само прописане ознаке и таква опрема која потрошача не доводи у забуну о поријеклу, степену квалитета и састава вина, сорте грожђа од којег је вино произведено, о могућим одликовањима произвођача, посебним поступцима производње и о другом.

(2) За именовање вина из разреда квалитетних вина не смију се употребљавати измишљена имена, осим ако се не ради о регистрованој робној ознаци.

(3) Вино се може именовати и према одређеним лицима или данима у години, ако је грожђе брано одређеног датума, односно ако је лице по којем се вино именује повезано са мјестом или крајем у којем се производи грожђе.

(4) Одликовање, односно признање, може се означити само на количини вина за које је службено лице прије оцјењивања утврдило да га представља одликовани, односно, награђени узорак.

Члан 43.
(Рјешење о пуштању вина у промет)

(1) Сва оригинално пуњена вина у промету морају имати Рјешење о пуштању вина у промет.

(2) Произвођачу вина Рјешење о пуштању вина у промет издају овлашћена институције на основу количине вина за које је произвођач предложио узорак за оцјену и наведена је у одлуци из члана 39. став (1) овог Закона.

(3) Овлашћене институције воде прописану евиденцију о издатим рјешењима.

Члан 44.
(Означавање географског поријекла босанскохерцеговачког вина)

(1) Ознаком заштићеног географског поријекла смије се означавати само вино одређеног степена квалитета, произведеног на одређеном производном подручју и са важним карактеристикама овог производног подручја за које произвођачи пријаве тражене податке у регистар произвођача грожђа и вина.

(2) Произвођач стиче право на означавање географског поријекла вина и других производа након добијања мишљења о оцјени вина.

(3) Ознаку производа са контролисаним географским поријеклом, са контролисаног и ограниченог винородног подручја и контролисаног и ограниченог специфичног винородног подручја, могу добити вина која задовољавају услове из става (2) овог члана и која имају рјешење за означавање ознаком контролисаног географског поријекла.

(4) Производи са ознаком контролисаног географског поријекла морају задовољити услове да:

а) б)

ц) д)

потичу са одређеног и ограниченог винородног подручја, потичу од одређених сорти или група сорти винове лозе, имају прописан најмањи природни садржај алкохола, није премашен допуштени природ по хектару,

е)
производ са тог подручја,

имају хемијски састав и органолептичка (сензорска) својства карактеристична за

ф) су евидентирани у регистру.

(5) Министарство, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, на предлог овлашћене институције, доноси рјешење о дозволи означавања вина ознаком заштићеног (контролисаног) географског поријекла.

(6) Хемијски састав и органолептичка (сензорска) својства вина одређују категорију квалитета вина са ознаком контролисаног географског поријекла.

(7) Овлашћена институција вода регистар ознака контролисаног географског поријекла вина, укључујући традиционалне и хомонимне ознаке.

(8) Министар прописује правилником услове које морају задовољити произвођач и производ за добијање рјешења о означавању вина ознаком контролисаног географског поријекла, те поступак заштите.

(9) За ознаку географског поријекла по производном подручју могу се користити само прописана имена производних подручја.

(10) Означавање вина једног квалитетног разреда именом одређеног производног подручја искључује употребу истог имена за означавање вина другог квалитетног разреда.

(11) Ознака географског поријекла вина мора бити истакнута на видном мјесту на амбалажи.

(12) Ако робна ознака вина садржи било какво непосредно или посредно истицање географског обиљежја, таква робна ознака смије се употријебити само ако је вино произведено на подручју које је у тој робној ознаци посредно или непосредно садржано.

(13) Осим географског поријекла вина, на сваком оригиналном пуњењу вина произведеног у Босни и Херцеговини мора бити наведено и да је вино произведено у Босни и Херцеговини. У случају истих географских имена, потребно је тачно одредити оба географска подручја и обезбиједити да не може довести до забуне.

(14) Ако власник винограда или винског погона у пограничном подручју сусједне државе, у близини границе са Босном и Херцеговином, обрађује, односно произведе вино на таквом пограничном подручју, тада Министарство одређује ознаку вина доношењем рјешења у управном поступку. Поступак почиње на захтјев странке. Рјешење важи за одређену количину грожђа односно вина, и може бити садржајно и временски ограничено и може се поништити ако би било у супротности са међународним споразумом, односно ако га власник крши.

(15) У случају повреде права из става (1) и (2) овог члана, корисник ознаке контролисаног географског поријекла има право на судску заштиту, у складу са одредбама закона којим се уређују ознаке географског поријекла производа и услуга.

Члан 45.
(Забрана приликом означавања вина)

Приликом означавања босанскохерцеговачког и увезеног вина забрањено је:

а) превођење географских ознака,

б) означавање вина које би на било који начин доводило у забуну о његовом географском поријеклу. Забуном се сматра и описно и сликовно навођење подручја из којег не долази грожђе за то вино или коришћење ријечи: “сличан као, врстан, тип, стил, поступак као и сл.”, односно употреба имена која могу довести у забуну својом фонетичком сличношћу.

Члан 46. (Означавање других производа)

Други производи могу се означавати географским поријеклом само ако грожђе, односно вино од којег су произведени, потиче у цјелини из означеног подручја, а зато постоје прописани докази. Поступак за добијање назива географског поријекла других производа, те судска заштита, произлази из прописа о индустријском власништву.

Члан 47.
(Мјере због мијешања вина)

(1) Уколико произвођач мијеша вина са различитим географским поријеклом, и то босанскохерцеговачко вино са страним, односно вино из различитих винородних крајева, може се цијела количина вина која се нађе у промету, кад се утврди мијешање у његовом подруму, означити као стоно вино са незаштићеним географским поријеклом.

(2) Одредбе става (1) овог члана не важе за примјере из члана 14. став (2) тачка б) овог Закона.

ГЛАВА V – ПРОМЕТ

Члан 48. (Промет)

(1) Прометом грожђа, мошта, вина и других производа сматрају се по овом Закону сви поступци након завршене производње грожђа, мошта, односно вина и других производа, који су настали складиштењем, превозом, раздјељивањем и продајом грожђа, мошта, вина и других производа, као и њиховим извозом или увозом, осим складиштења за личну употребу произвођача.

(2) У промет се смију ставити грожђе, мошт, вино и други производи од грожђа и вина који су произведени у складу са одредбама овог Закона и прописа донесених на основу њега и који имају Рјешење о стављању у промет.

(3) Производ из става (1) овог члана у промету је када је довршен поступак његове дораде и издато Рјешење о стављању у промет.

(4) У промет се по овом Закону убраја и понуда вина угоститељским објектима, домаћинствима која се баве туризмом или сличним домаћинствима, точионицама вина, на саобраћајницама и другим облицима непосредне понуде крајњем потрошачу.

(5) Министар, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, правилником прописује услове за стављање у промет производа из става (1) овог члана.

Члан 49. (Органолептичко оцјењивање вина)

(1) Рјешење за стављање у промет производа из члана 48. став (1) овог Закона доносе, по овлашћењу Министарства, овлашћене институције.

(2) Рјешење овлашћене институције за стављање у промет вина заснива се на надзору прераде грожђа, увида у подрумску евиденцију, физикално-хемијској анализи и органолептичкој (сензорској) оцјени.

(3) Уз рјешење о стављању пакованог вина у промет, овлашћена институција издају маркице, односно врпце којима ће производ у промету бити обиљежен.

(4) Министар правилником прописује аналитичке методе, опрему и друге услове за спровођење анализа.

(5) Министар именује чланове Комисије за органолептичко оцјењивање вина и других производа од грожђа и вина (у даљњем тексту: Комисија) при Министарству.

(6) Министар, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, правилником прописује начин органолептичког (сензорског) оцјењивања, услове и начин рада Комисије.

Члан 50.
(Вино и други производи чији промет је забрањен)

(1) Забрањен је промет:
а) вина од грожђа самородне лозе и других производа те лозе који садрже алкохол;

б) поквареног вина и вина са грешком, те вина и других производа који не одговарају прописаном квалитету, односно нису одговарајући за људску исхрану;

ц) неоцијењеног вина;

д) вина којем стране особине, односно географско поријекло не одговара декларацији;

е) неисправно означених вина и других производа од грожђа и вина,

ф) вина и других производа од грожђа и вина који немају рјешење за стављање у промет.

(2) Произвођачи вина и други који стављају вино у промет морају посуду са поквареним вином посебно означити а количину таквог вина одмах пријавити пољопривредном инспектору.

Члан 51.
(Облици понуде вина у погледу пуњења)

(1) Само оригинално пуњено вино смије се пустити у промет крајњем потрошачу. Оригинално пуњено вино је вино пуњено у прописану амбалажу и означено на прописан начин.

(2) Супротно ставу (1) овог члана, могу по прописаним условима дати у промет крајњем потрошачу вино које није оригинално пуњено:

а) произвођачи грожђа и вина регистровани према овом Закону, ако нуде вино односно мошт из сопствене производње грожђа и вина у свом производном подруму, специјализованим продавницама и трговинама које имају прописане услове за продају а имају дозволу управне јединице;

б) угоститељски објекти који испуњавају прописане услове, ако на одређеном производном подручју нуде вино из тог производног подручја.

Члан 52. (Продаја вина)

(1) Вино и други производи од грожђа и вина смију се продавати само у оригинално затвореним боцама или другим посудама које чувају квалитет упакованог производа.

(2) Министар, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, правилником прописује услове и начин паковања вина и других производа од грожђа и вина.

Члан 53. (Продаја вина у ринфузи)

(1) Произвођачи уписани у регистар могу мошт, вино и друге производе од грожђа и вина продавати као отворену робу (ринфузу) у просторијама у којима обављају производњу, прераду и дораду или у својим специјализованим продавницама и трговинама које испуњавају прописане услове за продају вина.

(2) Министар, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, правилником прописује услове и начин продаје производа из става (1) овог члана као отворену робу.

Члан 54. (Квалитет вина)

(1) За квалитет вина и других производа од грожђа и вина у промету осим производа из члана 57. став (3) овог Закона, а уколико су превезена и складиштена у складу са чланом 55. став (1) овог Закона, одговоран је произвођач под чијим именом је производ стављен у промет.

(2) За квалитет увезеног вина и других производа од грожђа и вина одговара увозник.

(3) Ако је увозник увезао производе из става (1) овог члана за рачун другог правног или физичког лица, које обавља прераду или дораду наведених производа (корисник), за квалитет производа на тржишту одговорно је правно или физичко лице које обавља прераду или дораду наведених производа.

(4) Ако је вино или други производ од грожђа и вина произвео један произвођач, а други произвођач га је дорадио и пунио, за квалитет производа на тржишту одговоран је пунилац.

Члан 55. (Превоз вина)

(1) Вино и други производи од грожђа и вина морају се превозити и складиштити на начин да му се сачувају физикално-хемијска, микробиолошка и органолептичка (сензорска) својства.

  1. (2)  Вино и вински мошт морају се превозити уз одговарајућу документацију.
  2. (3)  Највећа количина неоригинално пуњеног вина, које се може превозити без

одговарајуће документације, не смије бити већа од 50 литара по превозном средству, осим приликом превоза сопствене производње вина, из сопственог подрума, до сталног пребивалишта произвођача.

(4) Министар, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, правилником прописује документе који прате вино и друге производе од грожђа и вина који се превозе.

Члан 56. (Продаја вина)

У продавницама у којима се обавља промет робе на мало, вино и други производи од грожђа и вина могу се држати и продавати само у оригинално затвореним боцама и посудама, уколико немају прописане услове за продају вина у ринфузи из члана 53. овог Закона.

Члан 57.
(Вино у угоститељским објектима)

(1) Вино и други производи од грожђа и вина у угоститељским објектима држе се само у оригинално затвореним боцама и посудама.

(2) Изузетно од одредбе става (1) овог члана, стоно вино, стоно вино са контролисаним географским поријеклом и квалитетно вино с контролисаним географским поријеклом могу се држати у стакленим боцама или посудама од другог материјала који осигурава квалитет вина у погледу физикално-хемијских и органолептичких (сензорских) својстава, до 60 литара волумена и продавати као отворена роба.

(3) За квалитет вина која се у угоститељским објектима продају као отворена роба одговоран је власник угоститељског објекта.

(4) Продајом као отворене робе не сматра се продаја вина и других производа од грожђа и вина на чаше из оригинално затворених посуда до 5 литара волумена.

(5) Квалитет производа из става (4) овога члана у погледу физикално-хемијских, микробиолошких и органолептичких (сензорских) својстава мора бити једнака онима у оригинално затвореним посудама, а за евентуалне разлике одговоран је власник угоститељског објекта.

(6) У угоститељским објектима не смију се држати вина која су болесна или имају ману, те други производи од грожђа и вина који не испуњавају услове за стављање у промет.

Члан 58. (Означавање вина)

(1) Вино и други производи од грожђа и вина у промету морају бити означени тако да потрошача информишу о садржају, поријеклу, квалитету и сл.

(2) У означавању производа не смију се користити ријечи, појмови, слике, опрема, награде и сл. које би потрошача могле обманути или га довести у заблуду.

(3) Забрањено је ставити у промет вина и друге производе без ознака, са непотпуним ознакама или ознакама које не одговарају правом стању.

(4) Министар, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, правилником прописује садржај ознака.

Члан 59.
(Стављање у промет младог вина)

Младо вино може се ставити у промет до 31. децембра у години бербе.

Члан 60. (Оглашавање вина)

Дозвољено је оглашавање вина са заштићеним (контролисаним) географским поријеклом путем електонских и принтаних медија, свих облика оглашавања на јавним мјестима, објектима и у средствима јавног саобраћаја, на књигама, часописима, календарима и одјевним предметима.

Члан 61.
(Лица које се смију бавити прометом вина и других производа)

(1) Прометом вина и других производа, који нису оригинално пуњени, смију се бавити произвођачи из члана 13. овог Закона и угоститељски објекти из члана 51. став (2) овог Закона.

(2) Прометом оригинално пуњених вина могу се, осим лица из става (1) овог члана, бавити и лица друге дјелатности која испуњавају за њу прописане услове и имају прописану дозволу за обављање те дјелатности.

Члан 62. (Подрумарска евиденција)

(1) Произвођачи, доњеговатељи или пуниоци вина, те угоститељски објекти из члана 51. став (2) овог Закона морају водити прописану подрумарску евиденцију о производњи, преради и промету грожђем, моштом, вином и другим производима.

(2) Подрумарска евиденција води се тако да се у њој наведу битни подаци о географском поријеклу, квалитету и количини мошта и вина по поједином винском подруму. У подрумарској евиденцији води се и вино, које је за личну употребу.

Члан 63.
(Мјесто његовања и пуњења вина)

(1) Вино са заштићеним географским поријеклом мора бити одњеговано и пуњено у регији (рејону) гдје је грожђе било и произведено.

(2) Супротно одредби из става (1) овог члана, министар може на молбу произвођача грожђа и вина, уз сагласност надлежних органа ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, за одређену количину вина као изузетак дозволити одњеговање, односно пуњење ван винородне околине (рејона) гдје је грожђе било произведено или чак ван Босне и Херцеговине:

а) ако у винском подруму на подручју гдје је грожђе произведено из објективних разлога није могуће произвести односно пунити вино;

б) ако произвођач производи грожђе на двјема или више сусједних производних подручја.

ГЛАВА VI – УВОЗ И ИЗВОЗ ВИНА И ДРУГИХ ПРОИЗВОДА

Члан 64. (Увоз)

(1) Вино и други производи (грожђе, масуљ, мошт) који се увозе за продају у Босни и Херцеговини морају по квалитету и означавању испуњавати услове по овом Закону и прописима издатим на основу њега, бити опремљени цертификатом државе извознице, налазом анализе овлашћене институције државе извознице. Ако за одређени производ од грожђа односно вина прописима Босне и Херцеговине нису прописани услови, такав производ мора испуњавати услове који важе у држави извозници.

(2) Производи из става (1) овог члана морају при увозу имати цертификат о квалитету, издат од надлежне институције државе произвођача (извознице), а ако не потичу из држава чланица Европске уније, морају имати и цертификат о квалитету издат од овлашћене институције.

(3) Увозници и корисници производа из става (1) овог члана дужни су да воде евиденцију о увозу, доради, пуњењу, залихама и продаји.

(4) Министар, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, прописује садржај и облик евиденције, те услове означавања и стављања у промет увезених производа.

(5) Ако се увози вино које није у боцама, може се ставити у промет крајњем потрошачу само у боцама.

(6) На цертификату државе извознице односно на налазу анализе овлашћене институције државе извознице морају бити обавезно наведени сљедећи подаци: држава извозница, могућа ознака поријекла, ознака квалитета у складу са степеном квалитета, ознака степена шећера, волуменски проценат алкохола.

(7) Свако увезено вино мора имати приликом понуде крајњем потрошачу све ознаке, прописане овим Законом и прописима издатим на основу овог Закона. Обавезно мора бити означен и увозник вина.

(8) Увезено вино и други производи од грожђа и вина могу се и извозити са пратећом документацијом и етикетом, на којој мора бити назначена земља поријекла, а производ не смије носити ознаку поријекла из Босне и Херцеговине.

(9) Физичка лица могу приликом прелаза преко границе без документације из става (2) овог члана увести у Босну и Херцеговину највише пет литара вина за сопствену употребу.

Члан 65. (Оцјењивање увезеног вина)

(1) Из сваке пошиљке увезеног вина, осим вина из члана 64. става (8) овог Закона и вина у боцама до количине коју може појединац, у складу са царинским прописима, увести без плаћања царине, пољопривредни инспектор службено узима узорак и доставља га на оцјену овлаштеној институцији, осим ако међународним споразумом није одређено другачије. Овлаштена институција оцјењује то вино по хитном поступку, најкасније за четири радна дана од примања узорка.

(2) Увозник не смије ставити у промет увезено вино прије него добије одговарајућу оцјену. Ако оцјена вина, коју је дала овлаштена институција, у погледу ознаке квалитете и географског поријекла, не одговара цертификату државе извознице, односно налазу анализе овлаштене институције државе извознице, вино се по избору увозника:

а) шаље назад или

б) опреми са одговарајућим цертификатима или налазима анализе државе извознице или

ц) употријеби за производњу других производа, ако за то испуњава услове.

(3) Ако се оцјеном вина покаже, да вино по квалитети не одговара прописима Босне и Херцеговине, по избору увозника се:

а) вино шаље назад или

б) употријеби за производњу других производа ако за то испуњава услове, односно се уништи.

(4) Оцјењивање увезеног вина проводи се по поступку и на начин који је овим Законом и прописима, издатим на основу овог Закона, одређено за вино произведено у Босни и Херцеговини.

Члан 66. (Извоз)

(1) Вино за извоз мора испуњавати све услове, прописане овим Законом и прописима издатим на основу њега, те услове увозника

(2) Сваку пошиљку вина за извоз прати цертификат у којем овлашћена институција уписује оцјену вина и наведе географско поријекло вина.

(3) Супротно ставу (2) овог члана, без оцјене за извоз могу се извести мале количине вина, предвиђене за једнократно представљање до заједничке количине 100 литара истог вина, а заједно не више од 500 литара.

(4) Врхунско вино смије се извозити само оригинално пуњено. Та одлука не важи за примјере из члана 63. став (2) овог Закона.

(5) Физичко лице може за сопствену употребу, преласком границе, превести количину вина коју дозвољава та држава, али не више од пет литара неоригинално пуњеног вина на превозно средство, без прописане документације. Веће количине неоригинално пуњеног вина за сопствену употребу мора приликом извоза пратити документација наведена у ставу (2) овог члана.

(6) Изузетно, вино и други производи од грожђа и вина могу се извозити на основу уговореног извозног квалитета наведеног у уговору, уз сагласност Министарства и надлежних органа ентитета и Брчко Дистрикта БиХ.

(7) Вино из става (1) овог члана, која се извози и означава као босанско- херцеговачки производ, мора потицати од грожђа произведеног на територији Босне и Херцеговине и цијели процес производње мора бити обављен на територији Босне и Херцеговине.

(8) Вино из става (1) овог члана, које се извози, мора имати цертификат о квалитету издат од овлашћене институције.

(9) Извозник је дужан да води евиденцију о извозу вина из става (1) овог члана.

(10) Начин издавања и образац цертификата из става (2) овог члана, те садржај, облик и начин вођења евиденције из става (9) овог члана, правилником прописује министар у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ.

Члан 67. (Забрана извоза и увоза)

Забрањено је извозити, увозити и стављати у промет грожђе, масуљ, вино и друге производе од грожђа и вина који не задовољавају прописе Европске уније из области виноградарства и винарства, овог Закона и прописа донесених на основу њега.

Члан 68.
(Подстицање развоја виноградарства и винарства)

Подстицање развоја виноградарства и винарства, квалитета и продаје босанско- херцеговачког вина, обавља институција овлашћена од надлежног министарства, у складу са овим Законом.

ГЛАВА VII – ОВЛАШЋЕЊА ЗА ИЗДАВАЊЕ ПОДЗАКОНСКИХ ПРОПИСА

Члан 69. (Подзаконски прописи)

Министар у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ доноси прописе о:

а) условима које мора испуњавати овлашћена институција у погледу кадра, опреме и просторија;

б) накнадама трошкова за услуге овлашћене институције;

ц) условима које морају испуњавати произвођачи и прерађивачи грожђа и вина, те других производа, односно пунилац и доњеговатељи за обављање те дјелатности;

д) садржају регистра и начину вођења регистратора о поступку и начину уписа у регистар;

е) ф)

садржају и начину вођења катастра;

именику географских ознака вина и других производа;

г)
технолошким поступцима и енолошким средствима за производњу вина;

условима које мора испуњавати грожђе за прераду у вино, те о дозвољеним

х) условима које морају испуњавати вино и мошт у погледу квалитета, означавања и амбалаже у промету;

и) подјели на мања виноградарска подручја (рејонизација), апсолутним виноградарским земљиштима и дозвољеним и препорученим сортама винове лозе;

ј)

к)

методологији за оцјењивање вина и мошта и других производа; испиту дегустатора;

л)
боцама крајњем потрошачу, код произвођача, угоститељским објектима, точионицама вина и продаје вина на саобраћајницама;

условима који морају бити испуњени за непосредну продају вина које није у

м) подрумарском евидентирању;

н) испиту способности пољопривредног инспектора за органолептичко оцјењивање; о) начину узимања узорка и поступању са одузетим предметима;

п) припреми елабората за традиционално именовање вина;

р) облику контролног листа, начину и поступку издавања, те о цијени контролног листа и евиденцији о издавању контролних листова;

с) друге прописе потребне за спровођење овог Закона. ГЛАВА VIII – НАДЗОР НАД СПРОВОЂЕЊЕМ ОВОГ ЗАКОНА

Члан 70. (Пољопривредни и тржишни инспектор)

(1) Службене контроле и инспекцијски надзор спроводе се у складу са важећим законским прописима.

(2) Службене контроле и спровођење одредаба овог Закона врше: Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске – инспекторат, путем пољопривредних и тржишних инспектора, Федерална управа за инспекцијске послове преко кантоналних пољопривредних и тржишних инспектора, као и инспекцијске службе Владе Брчко Дистрикта БиХ.

(3) Инспекцијски надзор над спровођењем овог Закона и прописа издатим на основу њега може вршити пољопривредни инспектор који има завршен агрономски/пољопривредни факултет воћарско-виноградарско-винарског, прехрамбено-технолошког и општег смјера или прехрамбено-технолошки факултет прехрамбено-инжењерског смјера, уз услов да има положен и испит способности за органолептичко оцјењивање.

Члан 71.
(Надлежности и овлашћења инспектора)

(1) Инспекцијски надзор и службене контроле над производњом и прометом вина обављају ентитетски инспекторати.

(2) У обављању инспекцијског надзора, пољопривредни инспектор, осим овлашћења према важећим законским прописима о инспекцијама, овлашћен је и да:

а) прегледа винограде, прерађивачке објекте (подруме, пунионице и сл.); складишта у којима се складишти грожђе, вино и други производи; просторије у којима се за промет одређено грожђе, вино, мошт и други производи и еколошка средства производе, прерађују односно складиште; царинска складишта, уз присуство царинских службеника; објекте у којима се грожђе, вино или мошт продају крајњем потрошачу;

б) прегледа опрему за производњу, прераду, његу, пуњење, те прехрањивање грожђа, мошта и других производа, те опрему за точење вина;

ц) прегледа грожђе, дроп, мошт, вино и друге производе у производном ланцу, превозном средству, промету и понуди крајњем потрошачу, енолошка средства, амбалажу за вино и друге производе од грожђа и вина;

д) прегледа ознаке на амбалажи, налазе анализе, цертификате, сву документацију која прати грожђе, вино и друге производе одређене за промет, подрумарску евиденцију, регистар и катастар винограда, те другу документацију о грожђу, вину и другим производима код произвођача, прерађивача, угоститеља и трговаца;

е) надзире поступке оцјењивања вина и мошта;

ф) узима узорке грожђа, дропа, мошта, вина и других производа, те енолошких средстава на трошак власника и даје их на анализу;

г) органолептички тестира мошт, вино и друге производе.

(3) Приликом обављања инспекцијског надзора, пољопривредни инспектор, осим изрицања мјера одређених општим прописима о инспекцији, може и да:

а) забрани садњу насада самороднице и насада оних сорти винове лозе које нису у сортном избору, одређеном рејонизацијом, те да одреди уништење нових насада самороднице и насада лозе која није у сортном избору;

б) привремено, до добијања оцјене а најдуже пет дана од узимања узорка, забрани промет моштом односно вином, ако сумња да не одговара прописаним условима;

ц) забрани промет моштом односно вином које не испуњава услове по овом Закону, односно прописима издатим на основу њега, односно по међународном споразуму, или ако су код производње била употријебљена средства и поступци који нису дозвољени;

д) заплијени покварено, односно умјетно створено вино и друге производе и одреди уништење, односно одреди прераду вина и других производа;

е) одреди даљу његу, односно употребу вина са грешком;

ф) одреди разврставање вина у нижи квалитет, ако вино не испуњава услове за декларисани квалитет, одређен овим Законом, односно ако је вино у подруму било мијешано супротно одредбама о заштити географског поријекла;

г) забрани промет вином, ако вино у промету није опремљено документацијом која одговара страним особинама вина, односно ако оригинално пуњење нема контролни лист;

х) одреди рок за сређивање стања, односно забрани обављање дјелатности, ако нису испуњени услови одређени овим Законом и прописима издатим на основу њега, у погледу просторија, опреме односно кадра код произвођача, прерађивача, гостионичара, трговаца, пунионица, доњеговатеља, овлашћених организација и других;

и) забрани увоз односно извоз, ако вино односно други производи од грожђа и вина не испуњавају услове према овом Закону и прописима издатим на основу њега;

ј) забрани производњу вина од увезеног грожђа и мошта;

к) изрекне новчану казну на лицу мјеста у случају који одређује овај Закон, предложи увођење прекршајног поступка, односно пријави кривично дјело.

(4) Тржишни инспектор може узети узорке вина и дати их на анализу на начин прописан чл. 79. до 81. овог Закона.

(5) Ако тржишни инспектор током надзора по члану 70. овог Закона установи да вино односно други производи у промету не одговарају одредбама овог Закона, издаје рјешење којим забрањује промет таквог вина, односно других производа.

(6) Надлежна инспекција надзире извоз и увоз производа из чл. 64, 65. и 66. овог Закона.

(7) Надлежна инспекција надзире рад овлашћених правних лица и предлаже одузимање овлашћења кад престану испуњавати прописане услове.

(8) Надлежна инспекција извјештава надлежна тијела управе о уоченим неправилностима и тражи спровођење одређеног поступка, ако сама није овлашћена да директно поступи.

(9) Подноси захтјев за покретање прекршајног поступка ради повреде одредаба овог Закона.

Члан 72.
(Надзор над увозним вином)

(1) Увозник мора претходно најавити увоз вина и обавијестити о мјесту увоза организациону јединицу пољопривредне инспекције која је најближа мјесту увоза.

(2) Ако је увезено вино у слободној царинској зони, односно у царинском складишту, пољопривредни инспектор мора узети узорак у присуству цариника. Поступак почиње и наставља се у складу са царинским прописима.

ГЛАВА IX – НАКНАДЕ ТРОШКОВА

Члан 73.
(1) Произвођачи плаћају накнаду трошкова поступка за:

а) одобрење о додавању шећера или концентрованог мошта из члана 19. става (2) и (3) и члана 21. овог Закона;

б) обављање анализе из члана 21. став (1) овог Закона;

ц) издавање ознаке контролисаног поријекла производа из члана 6. ст. (1), (2) и (3) овог Закона;

д) израду елабората о заштити контролисаног поријекла из члана 7. став (1) овог Закона и додатка елабората из члана 8. став (3) овог Закона;

е)

ф)

г)

издавање рјешења о измјени из члана 8. става (1) овог Закона;

свако годишње пуштање у промет производа из члана 49. став (2) овог Закона; обављање анализе и издавање мишљења из члана 49. став (2) овог Закона;

х) поријекла;

за свако годишње пуштање у промет производа који не носе ознаку контролисаног

и) издавање цертификата из члана 66. став (2) и члана 38. став (2) тачка ц) овог Закона;

ј) издавање рјешења о пуштању у промет производа који се увозе из члана 48. став (2), члана 64. став (2) и члана 65. ст. (1) и (2) овог Закона.

(2) Накнаде из става (1) тачке а), ц), е), ф), и ј) овог члана приход су Буxета Босне и Херцеговине.

  1. (3)  Накнаде из става (1) тачке х) овог члана приход су буxета општине.
  2. (4)  Накнаде из става (1) тачке б), д), г), и и) овог члана приход су овлашћених

правних лица која обављају услуге за које се плаћа накнада.

(5) Подносилац захтјева за издавање рјешења из става (1) тачке ц) и ф) овог члана сноси и посебне трошкове поступка у складу са одредбама члана 107. Закона о управном поступку (“Службени гласник БиХ”, бр. 29/02, 12/04 и 88/07).

ГЛАВА X – НАДЗОР

Члан 74. (Управни надзор)

Управни надзор над спровођењем овог Закона и прописа донесених на основу њега, те надзор над радом овлашћених правних лица обавља надлежно министарство.

Члан 75. (Инспекцијски надзор)

Инспекцијски надзор према овом Закону и прописима донесеним на основу њега обављају пољопривредни инспектори, а надзор над прометом вина и других производа од грожђа и вина обављају тржишни инспектори надлежних инспектората.

Члан 76. (Исказница)

Надлежни инспектори имају посебну исказницу којом се утврђује њихово службено својство, идентитет и овлашћења.

Члан 77.
(Надлежности пољопривредне инспекције)

(1) Ако пољопривредни инспектор у поступку инспекцијског надзора утврди да је повријеђен овај Закон или пропис донесен на основу њега, наредиће да се утврђене неправилности односно недостаци уклоне у одређеном року.

(2) Пољопривредни инспектор у спровођењу инспекцијског надзора према одредбама овог Закона и прописима донесеним на основу њега води поступак и доноси рјешења.

Члан 78.

Правна и физичка лица чији рад подлијеже надзору пољопривредног инспектора, дужна су да омогуће и дају потребне податке и обавјештења.

Члан 79. (Узимање узорака)

(1) Кад пољопривредни инспектор посумња да прегледани производ или средство не одговарају условима прописаним овим Законом и прописима донесеним на основу њега, узеће одређени број узорака и доставиће их на анализу овлашћеном правном лицу.

(2) Узорци за анализу достављају се под шифром.

Члан 80. (Суперанализа)

(1) Произвођач, увозник и корисник (у даљњем тексту: власник) може у року од осам дана од дана пријема резултата анализе захтијевати од пољопривредног инспектора да други примјерак узорка достави на суперанализу.

(2) Суперанализу може захтијевати и инспектор у року из става (1) овог члана, уколико посумња у резултат анализе.

(3) Налаз суперанализе коначан је и може се побијати само под условима и на начин прописан за побијање јавних исправа.

(4) Суперанализу могу обављати правна лица која за то овласти Савјет министара БиХ у складу са Законом о храни (“Службени гласник БиХ”, број 50/04).

(5) Списак правних лица из става (4) овог члана објављује се у “Службеном гласнику БиХ”.

Члан 81. (Трошкови анализе)

(1) Власник од којег је узет узорак дужан је дати посуде и подмирити трошкове паковања, превоза и анализе узорка, ако се утврди да производи чији је узорак узет не одговарају прописаним условима.

(2) Ако се анализом утврди да узорци одговарају одредбама овог Закона и прописа донесених на основу њега, трошкове паковања, превоза и анализе узорка подмирује тијело управе чији је пољопривредни инспектор доставио узорке на анализу.

(3) Власник од којег је узет узорак производа нема право на накнаду вриједности узорка.

(4) Ако је анализу односно суперанализу производа захтијевало правно или физичко лице, трошкове паковања, превоза и анализе узорака сноси то правно или физичко лице, без обзира на резултате анализе, односно суперанализе.

Члан 82. (Привремене мјере)

(1) Ако пољопривредни инспектор посумња да вина и други производи од грожђа и вина или средство из члана 20. став (1) овог Закона садрже супстанце штетне за здравље људи или да нису произведени у складу са одредбама овог Закона и прописа донесених на основу њега, мора запечатити посуду у којој се налазе и донијети привремену мјеру забране употребе и стављања у промет.

(2) Привремена мјера из става (1) овог члана траје док пољопривредни инспектор не прими резултат анализе овлашћеног правног лица, а најдуже 15 дана.

(3) На захтјев у писаном облику, пољопривредни инспектор је дужан да омогући власнику да у случају из става (1) овог члана, уз присуство пољопривредног инспектора, обави одређене радње ради одржавања здравственог стања производа.

(4) Орган управе чији пољопривредни инспектор изврши печаћење посуда није одговоран за штетне посљедице које настану на производу, ако је власнику било омогућено обављање радњи из става (3) овог члана.

Члан 83.
(Обавезе субјеката у пословању са вином)

(1) Када пољопривредни инспектор рјешењем забрани употребу вина или другог производа од грожђа и вина зато што нису произведени у складу са одредбама овог Закона, прописа донесених на основу њега и члана 25. Закона о храни, које се односе на обавезе субјеката у пословање са храном (вина и других производа од грожђа и вина), може, на основу анализе овлашћеног правног лица, дозволити прераду таквог вина или другог производа од грожђа и вина у други производ. Трошкове анализе и прераде производа подмирује власник.

(2) Власник нема право на накнаду штете настале у случају из става (1) овог члана. ГЛАВА XI – КАЗНЕНЕ ОДРЕДБЕ

Члан 84. (Патворење вина)

(1) Новчаном казном у износу од 5.000 КМ до 10.000 КМ казниће се за прекршај правно лице ако патвори, односно повећа количину масуља, мошта и вина додавањем алкохола, воде, шећера, киселине, винског талога, концентрованог мошта, сувог грожђа и других супстанци и састојака (члан 20. тачка ц) овог Закона);

(2) За прекршај из става (1) овог члана казниће се и одговорно лице у правном лицу новчаном казном у износу од 800 КМ до 1.500 КМ;

(3) За прекршај из става (1) овог члана казниће се физичко лице новчаном казном у износу од 3.000 КМ до 5.000 КМ.

Члан 85.
(Додатак шећера, етил-алкохола, извоз и увоз вина)

(1) Новчаном казном у износу од 3.000 КМ до 5.000 КМ казниће се за прекршај правно лице:

а) ако врхунском вину дода шећер, концентровани мошт или било коју другу слатку супстанцу (члан 20. тачка г) овог Закона);

б) ако користи етил-алкохол у производњи вина (члан 20. тачка е) овог Закона),

ц) ако извезе вино и друге производе од грожђа и вина супротно одредбама члана 66. ст. (1), (2), (3), и (4) овог Закона;

д) ако увезе или ставља у промет вино и друге производе од грожђа и вина супротно одредбама чл. 64. и 65. овог Закона.

(2) За прекршај из става (1) овог члана казниће се и одговорно лице у правном лицу новчаном казном у износу од 400 КМ до 800 КМ.

(3) За прекршај из става (1) овог члана казниће се физичко лице новчаном казном у износу од 2.000 КМ до 3.000 КМ.

Члан 86.

(1) Новчаном казном у износу од 1.000 КМ до 3.000 КМ казниће се за прекршај правно лице:

а) ако произведе производе из члана 25. став (3), члана 26. став (1), члана 27. став (1), члана 28. став (1), члана 29. став (1), члана 30, члана 31. став (1), члана 32. став (1), члана 33. став (1), те члана 34. став (1) овог Закона противно условима прописаним овим Законом и прописима донесеним на основу њега;

б) ако у производњи мошта и вина употријеби средства која нису дозвољена, која нису енолошки чиста или која су штетна за људско здравље (члан 19. став (1) овог Закона);

ц) ако у просторијама у којима се производи вино држе средства противно одредби члана 20. тачка и) овог Закона;

д) ако масуљу, мошту или вину дода супстанца противно одредбама члана 20. тачке а) и б) овог Закона;

е) ако мијеша вина противно одредби члана 20. тачка д) овог Закона;

ф) ако засади сорте винове лозе противно одредби члана 24. става (1) и (2) овог Закона;

г) ако стави у промет грожђе, масуљ, вино или друге производе од грожђа и вина који нису произведени у складу са одредбама овог Закона и прописа донесених на основу њега (члан 48. став (1) и (2) овог Закона);

х) ако произвођач продаје вино или друге производе од грожђа и вина противно одредби члана 53. став (1) овог Закона;

и) ако продаје вино које није у оригинално затвореним боцама или посудама (члан 52. став (1) овог Закона);

ј) ако у свом угоститељском објекту држи или продаје вино противно одредби члана 57. став (1) овог Закона;

к) ако у свом угоститељском објекту држи вино или производе од грожђа или вина која су болесна, вина с маном или која не одговарају условима за стављање у промет за потрошњу (члан 57. став (6) овог Закона);

л) ако у продавницама у којима се врши промет роба на мало држи или продаје вино, винско сирће, које није у оригинално затвореним боцама или посудама (члан 52.овог Закона);

м) ако мијеша увезено грожђе, вино или друге производе од грожђа или вина са домаћим грожђем, вином или другим производима од грожђа или вина и означава их као домаћи производ (члан 22. овог Закона).

(2) За прекршај из става (1) овог члана казниће се и одговорно лице у правном лицу новчаном казном у износу од 150 КМ до 400 КМ.

(3) За прекршај из става (1) тачке а), б), ц), д, е), ф), г), х) и) и м) овог члана казниће се физичко лице новчаном казном у износу од 800 КМ до 1.000 КМ.

Члан 87.

(1) Новчаном казном у износу од 500 КМ до 1.000 КМ казниће се за прекршај правно лице:

а) ако врши прераду грожђа на одређеном подручју чији сок има мање од 64° Oechsla (члан 2. овог Закона);

б) ако произведе грожђе, мошт или вино, а није уписано у регистар произвођача грожђа и вина (члан 13. став (1) овог Закона);

ц) ако прерађује грожђе или производи, дорађује или његује вино поступцима или средствима којима се могу погоршати физикална, хемијска, биолошка или органолептичка својства мошта или вина (члан 17. и 19. овог Закона);

д) ако стави у промет масуљ, вино или друге производе од грожђа или вина без ознаке, са непотпуним ознакама или са ознаком која не одговара стварном стању (члан 42. овог Закона);

е) ако не води прописану евиденцију из члана 62. став (1) овог Закона;

ф) ако не омогући обављање надзора и не пружи потребне податке и обавјештења (члан 70. и 72. овог Закона).

(2) За прекршај из става (1) овог члана казниће се и одговорно лице у правном лицу новчаном казном у износу од 70 КМ до 150 КМ.

(3) За прекршај из става (1) овог члана казниће се физичко лице новчаном казном у износу од 300 КМ до 500 КМ.

Члан 88.
(1) Новчаном казном од 300 КМ до 500 КМ казниће се за прекршај правно лице:

а) ако до одређеног рока не пријави општинском тијелу управе надлежном за послове пољопривреде количину бербе грожђа и производа добијених од грожђа, те њихову залиху из претходних година (члан 18. став (6) овог Закона);

б) ако бере грожђе прије рока који одреди овлашћена организација (члан 18. овог Закона);

ц) ако не поступи по рјешењу надлежног пољопривредног инспектора (члан 71. став (3) овог Закона).

(2) За прекршај из става (1) овог члана казниће се и одговорно лице у правном лицу новчаном казном у износу од 50 КМ до 70 КМ.

(3) За прекршај из става (1) овог члана казниће се физичко лице новчаном казном у износу од 200 КМ до 300 КМ.

Члан 89.

(1) За прекршаје из члана 84. став (1), члана 85. став (1), члана 86. став (1) и члана 87. став (1) овог Закона правном или физичком лицу изрећи ће се прекршајна санкција одузимања предмета који су употријебљени за извршење прекршаја или су прибављени или настали прекршајем.

(2) За прекршаје из члана 84. става (1) и члана 85. става (1) овог Закона почињене други пут, физичком лицу изрећи ће се уз новчану казну и заштитна мјера одузимања дозволе за обављање дјелатности у трајању до једне године.

ГЛАВА XII – ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ

Члан 90. (Овлашћење министра)

(1) Министар, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, на основу овог Закона донијеће сљедеће прописе о спровођењу:

а) о опреми и стручном кадру овлашћеног правног лица из члана 11. став (2) овог Закона;

б) о дозвољеним средствима и поступцима у производњи мошта и вина из члана 19. овог Закона;

ц) садржају ознака из члана 44; о обрасцу цертификата из члана 66. став (10) и члана 48. став (5) овог Закона;

д) о обрасцу исказнице, те начину и поступку издавања исказнице из члана 76. овог Закона.

(2) Прописе о спровођењу из става (1) овог члана донијеће министар у року од једне године од дана ступања на снагу овог Закона.

Члан 91. (Уписник у регистар)

(1) Произвођачи уписани у регистар произвођача грожђа и вина, након ступања на снагу овог Закона, дужни су да ускладе своје пословање са одредбама овог Закона у року одређеном прописима о спровођењу овог Закона којим се ближе утврђују услови за производњу и промет вина и других производа од грожђа и вина.

(2) Произвођачи који не поступе у складу са одредбама овог Закона и прописа донесених на основу њега, престају са производњом истеком рока из става (1) овог члана, што ће рјешењем утврдити надлежно министарство.

Члан 92. (Дозвола)

(1) Произвођачи којима је према прописима до ступања на снагу овог Закона издата дозвола за означавање производа са контролисаним географским поријеклом, дужни су да у року од годину дана од дана ступања на снагу прописа из члана 69. овог Закона, прибавити рјешење из члана 44. став (5) овог Закона.

(2) Произвођачима који не прибаве рјешење у року из става (1) овог члана, престаје важност дозвола издатих до ступања на снагу овог Закона, што рјешењем утврђује Министарство.

Члан 93. (Прелазне одредбе)

До доношења прописа из чл. 69. и 90. овог Закона остају на снази прописи донесени на основу Закона о вину и ракији (“Службени лист СР БиХ”, бр. 26/89, 29/90), ако нису у супротности са овим Законом.

Члан 94.
(Престанак важења Закона о вину и ракији)

Ступањем на снагу овог Закона престаје да важи Закон о вину и ракији (“Службени лист СРБиХ”, бр. 26/89, 29/90).

Члан 95. (Ступање на снагу Закона)

Овај Закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у “Службеном гласнику БиХ”.

ПСБиХ број 171/08
25. фебруара 2008. године Сарајево

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ

Др. Милорад Живковић, с. р.

Предсједавајући
Дома народа Парламентарне скупштине БиХ

Сулејман Тихић, с. р.

page39image13688 page39image13848 page39image14272 page39image14432 page39image14856 page39image15016 page39image15176 page39image15600 page39image15760 page39image16184 page39image16344 page39image16768 page39image16928 page39image17352 page39image17512 page39image17672 page39image18096 page39image18256 page39image18680 page39image18840 page39image19264 page39image19424 page39image19848 page39image20008 page39image20168 page39image20592 page39image20752 page39image21176 page39image21336 page39image21760 page39image21920 page39image22344 page39image22504 page39image22664 page39image23088 page39image23248

    • April 2024
      Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      « Jan    
      1234567
      891011121314
      15161718192021
      22232425262728
      2930  
  • IP4all Weekly Bulletin

    You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

  • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
  • Landmark-TP
  • Ivan Georgiev - Rembrand
  • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent,  trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
  • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
  • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
  • Jobs in USA
  • Become our partners
  • IP Basis®

  • IP Guide®