Lege privind protectia noilor soiuri de plante N. 39- XVI din 29 februarie 2008

PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA

ПАРЛАМЕНТ РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА

LEGE

privind protectia soiurilor de plante

nr. 39-XVI din 29.02.2008

Monitorul Oficial nr.99-101/364 din 06.06.2008

Parlamentul adopta prezenta lege organic a.

Prezenta lege creeaza cadrul juridic necesar aplicarii Conventiei internationale pentru protectia noilor soiuri de plante din 2 decembrie 1961, revizuita la Geneva la 10 noiembrie 1972, 23 octombrie 1978 §i 19 martie 1991, Regulamentului Consiliului (CE) nr.2100/94 din 27 iulie 1994 de instituire a unui regim de protectie comunitara a soiurilor de plante, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr.L 227 din 1 septembrie 1994, Regulamentului Consiliului (CE) nr.2470/96 din 17 decembrie 1996 de prelungire a perioadei de protectie comunitara a soiurilor de plante pentru cartof, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr.L 335 din 24 decembrie 1996, Directivei Parlamentului European §i a Consiliului nr.98/44/CE din 6 iulie 1998 privind protectia juridica a inventiilor biotehnologice, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr.L 213 din 30 iulie 1998, Directivei Parlamentului European §i a Consiliului nr. 2004/48/CE din 29 aprilie 2004 privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr.L 157 din 30 aprilie 2004, Acordului privind aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuala (TRIPs), incheiat la 15 aprilie 1994.

Capitolul I DISPOZITII GENERALE

Articolul 1. Domeniul de reglementare §i scopul legii

(1) Prezenta lege reglementeaza raporturile ce apar in procesul crearii, protectiei juridice §i utilizarii soiurilor apartinind tuturor genurilor §i speciilor de plante.

(2) Scopul prezentei legi este stabilirea unui cadru juridic de organizare §i de functionare a sistemului de protectie a soiurilor de plante.

Articolul 2. Cadrul juridic

(1) Raporturile ce apar in procesul crearii, protectiei juridice §i utilizarii soiurilor de plante sint reglementate de Constitutia Republicii Moldova, de Codul civil, de Codul cu privire la §tiinta §i inovare, de Codul vamal, de tratatele internationale la care Republica Moldova este parte, de prezenta lege §i de alte acte normative.

(2) In cazul in care tratatele internationale la care Republica Moldova este parte stabilesc alte norme decit cele prevazute de prezenta lege, se aplic a normele tratatelor internationale.

Articolul 3. Definitii

In sensul prezentei legi, termenii §i expresiile de mai jos se definesc astfel:

ameliorator – persoana care a creat sau a descoperit §i dezvoltat un soi;

soi – grup de plante apartinind unui singur taxon botanic de cel mai jos rang cunoscut, care, indiferent daca corespunde pe deplin sau nu conditiilor de acordare a protectiei prin brevet, poate fi:

– definit prin expresia caracterelor rezultind dintr-un anumit genotip sau dintr-o anumita combinatie de genotipuri; expresia caracterelor materialului soiului de acela§i tip poate fi variabila sau invariabila, gradul de variabilitate fiind determinat de genotip sau de combinatia de genotipuri;

– distinct fata de orice alt grup de plante prin expresia a cel putin unuia dintre caractere;

– considerat ca o entitate, avind in vedere proprietatea sa de a fi reprodus fara vreo modificare;

categorii ale soiului – clona, linia, hibridul;

material al soiului – seminte, plante intregi sau parti de plante capabile sa reproduca plante intregi;

solicitant – persoana fizica sau juridica care solicita acordarea unui brevet pentru un soi de planta;

titular de brevet – persoana fizica sau juridica detinatoare a brevetului pentru soi de planta;

organism modificat genetic – orice organism viu care are o noua combinatie de material genetic obtinuta cu ajutorul biotehnologiei moderne.

Articolul 4. Protectia juridica a soiului

(1) Drepturile asupra unui soi sint obtinute §i protejate pe teritoriul Republicii Moldova prin acordarea unui brevet pentru soi de planta (denumit in continuare brevet) de catre Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala in conformitate cu prezenta lege §i actele normative subordonate legii, precum §i cu tratatele internationale la care Republica Moldova este parte.

(2) Intinderea protectiei juridice prin brevet este determinata de ansamblul caracterelor esentiale ale soiului, expuse in descrierea oficiala a acestuia.

Articolul 5. Organele care realizeaz a protectia juridica a soiurilor

(1) Organele care realizeaza politica statului in domeniul protectiei juridice a soiurilor sint: Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (denumita in continuare AGEPI) §i Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante (denumita in continuare Comisia de stat). Politica statului privind utilizarea soiurilor noi in procesul de producere este realizata de catre Consiliul National pentru Soiurile de Plante.

(2) AGEPI este oficiul national in domeniul protectiei proprietatii intelectuale §i este unica autoritate a Republicii Moldova care acorda protectie juridic a noilor soiuri de plante.

(3) AGEPI:

a) elaboreaza proiecte de acte legislative §i alte acte normative in domeniul protectiei soiurilor de plante, aproba actele procedurale necesare executarii atributiilor sale stabilite prin lege;

b) inregistreaza §i examineaza cererile de brevet, acorda §i elibereaza, in numele statului, brevete, publica informatii oficiale in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala a Republicii Moldova (denumit in continuare BOPI);

c) detine §i administreaza Colectia nationala de brevete pentru soiuri de plante §i face schimburi de informatii cu organizatiile internationale §i administratiile de protectie a soiurilor de plante din strainatate;

d) tine Registrul national de cereri de brevet pentru soiurile de plante (denumit in continuare Registrul national de cereri) §i Registrul national de brevete pentru soiurile de plante (denumit in continuare Registrul national de brevete), elaboreaza §i aproba regulile de gestionare a acestora.

(4) AGEPI §i Comisia de stat reprezinta Republica Moldova in Uniunea International pentru Protectia Noilor Soiuri de Plante (denumita in continuare UPOV), precum §i in alte organizatii internationale §i interguvernamentale pentru protectia soiurilor de plante, intre tine cu ele relatii de cooperare bilaterale §i multilaterale.

(5) Comisia de stat este organul care efectueaza testarea soiurilor de plante in cadrul centrelor sale de testare, al statiunilor sale experimentale, al institutiilor specializate §i laboratoarelor conform metodologiilor §i termenelor stabilite, in baza standardelor internationale, in vederea aprecierii conformitatii lor cu conditiile de brevetabilitate, respectiv distinctivitate, uniformitate §i stabilitate, de asemenea, efectueaza testarea soiurilor in vederea aprecierii valorii lor agronomice. Comisia de stat tine Registrul soiurilor de plante, care cuprinde soiurile admise pentru producere §i comercializare in Republica Moldova.

Capitolul II DREPTUL MATERIAL AL BREVETELOR

Sectiunea 1 Brevetabilitatea soiului

Articolul 6. Conditiile de brevetabilitate a soiului

(1) Un soi este brevetabil numai daca este:

a) distinct;

b) uniform;

c) stabil;

d) nou.

(2) Soiul trebuie sa fie desemnat printr-o denumire, in conformitate cu prevederile art.36.

Articolul 7. Distinctivitatea

(1) Soiul este considerat distinct daca se deosebe§te clar, prin cel putin unul sau mai multe caractere relevante, care rezulta dintr-un anumit genotip sau dintr-o combinatie de genotipuri, de orice alt soi notoriu cunoscut la data inregistrarii cererii de brevet la AGEPI sau, dupa caz, la data prioritatii revendicate.

(2) Distinctivitatea unui soi este definita prin caractere ce pot fi recunoscute §i descrise cu precizie.

(3) Soiul este considerat notoriu dac a, la data depunerii cererii:

a) este protejat in Republica Moldova sau intr-un alt stat §i este inscris intr-un registru oficial al soiurilor protejate;

b) este inregistrat in Registrul soiurilor de plante sau in registre §i cataloage similare din alte state;

c) exista o cerere inregistrata pentru acordarea protectiei soiului sau pentru inscrierea lui in registrul soiurilor de plante, cu conditia ca cererea sa conduca la acordarea protectiei sau la inscrierea in registru;

d) exista o cerere inregistrata in alt stat pentru acordarea protectiei soiului sau pentru inscrierea lui intr-un registru de soiuri, cu conditia ca cererea sa conduca la acordarea protectiei sau la inscrierea in registru.

Articolul 8. Uniformitatea

Soiul este considerat uniform daca, luind in considerare variatiile ce rezulta din particularitatile lui de reproducere, plantele soiului ramin suficient de uniforme in expresia caracterelor incluse in examinarea distinctivitatii soiului, precum §i a altor caractere folosite pentru descrierea soiului.

Articolul 9. Stabilitatea

Soiul este considerat stabil daca, dupa inmultiri repetate sau la sfir§itul fiecarui ciclu de inmultire, caracterele relevante pentru stabilirea distinctivitatii §i orice alte caractere folosite pentru descrierea soiului ramin invariabile.

Articolul 10. Noutatea

(1) Soiul este considerat nou daca, la data depunerii cererii de brevet la AGEPI sau la data prioritatii revendicate, materialul de inmultire sau recoltat al soiului nu a fost vindut, nici nu a fost pus la dispozitia tertilor de catre ameliorator sau cu consimtamintul acestuia in scopul exploatarii soiului:

a) pe teritoriul Republicii Moldova – cu mai mult de un an inainte de data depunerii cererii de brevet;

b) pe teritoriul altor state – cu mai mult de 4 ani inainte de data depunerii cererii de brevet, iar in cazul arborilor §i vitei de vie – cu mai mult de 6 ani inainte de data depunerii cererii de brevet.

(2) Nu se aduce atingere noutatii soiului, in sensul alin.(1), daca:

a) materialul soiului este pus la dispozitia unei autoritati oficiale in cadrul unor obligatii legale sau tertilor, pe baza de contract sau in cadrul oricarui alt raport de drept, in scopuri de producere, reproducere, multiplicare, conditionare sau depozitare, cu conditia ca amelioratorul sa nu-§i piarda dreptul exclusiv de punere la dispozitie a materialului soiului §i cu conditia ca nici o alta punere la dispozitie a acestuia in scop comercial sa nu fi fost facuta anterior, cu exceptia cazului in care materialul soiului a fost folosit in mod repetat pentru producerea unui hibrid §i daca materialul hibridului §i materialul recoltat al hibridului au fost comercializate;

b) materialul soiului este pus la dispozitie de catre o companie sau o firma unei alte companii sau firme careia ii este subordonata sau daca ambele companii sau firme apartin in intregime unei terte companii sau firme, cu conditia ca acest soi sa nu fi fost pus la dispozitie anterior;

c) sint puse la dispozitie, fara a se face referinta la soi, materialul soiului sau materialul recoltat al soiului obtinute din plante cultivate in scop experimental sau in scopul crearii sau descoperirii §i dezvoltarii unui soi §i care nu sint utilizate cu scopul unei noi reproduceri sau multiplicari;

d) materialul soiului este pus la dispozitie in vederea prezentarii soiului de catre ameliorator in cadrul unei expozitii oficial recunoscute conform Conventiei privind expozitiile internationale;

e) materialul soiului este pus la dispozitie in cadrul unui acord dintre ameliorator §i o alta persoana, in virtutea caruia amelioratorul autorizeaza producerea materialului de inmultire sub controlul sau.

Sectiunea a 2-a Dreptul de a solicita a obtine un brevet

Articolul 11. Dreptul la brevet

(1) Dreptul la brevet apartine amelioratorului sau succesorului sau in drepturi.

(2) Daca soiul a fost creat sau descoperit §i dezvoltat in comun de doi sau mai multi amelioratori, dreptul la brevet apartine in comun acestora sau succesorilor lor in drepturi. Modul de exercitare a drepturilor asupra unui astfel de soi se stabile§te printr-un contract scris, incheiat intre amelioratori. Aceasta dispozitie se aplic a, de asemenea, in cazul in care unul sau mai multi amelioratori au descoperit soiul, iar alti amelioratori l-au dezvoltat.

(3) Dreptul la brevet apartine, de asemenea, in comun amelioratorului §i oricarei (oricaror) persoane daca amelioratorul §i persoana (persoanele) in cauza au declarat in scris ca sint de acord sa detina in comun acest drept.

(4) Daca dreptul la brevet este detinut in comun de doua sau mai multe persoane, conform alin.(2) §i (3), una sau mai multe dintre ele, printr-o declaratie scrisa, pot sa investeasca alte persoane cu dreptul la brevetul in cauza.

(5) Daca doua sau mai multe persoane au creat ori au descoperit §i dezvoltat acela§i soi in mod independent una fata de cealalta, dreptul la brevet apartine persoanei a carei cerere de brevet are cea mai veche data de depozit sau de prioritate, in cazul in care ea a fost recunoscuta. Aceasta dispozitie se aplica numai in cazul in care prima cerere a fost publicata conform art.44.

(6) Conform procedurilor efectuate in cadrul AGEPI, solicitantul este persoana indreptatita sa detina dreptul la brevet.

Articolul 12. Soiurile create sau descoperite §i dezvoltate de c atre angajati

(1) Dreptul la brevet pentru un soi creat sau descoperit §i dezvoltat de catre ameliorator in exercitarea atributiilor de serviciu, in executarea unui contract de munca sau a unui contract de cercetare apartine angajatorului, in cazul in care contractul dintre ameliorator §i angajator nu prevede altfel, amelioratorul avind dreptul la o remuneratie echitabila, stabilita prin contract. Cuantumul remuneratiei se stabile§te in raport cu profitul realizat in urma utilizarii soiului in perioada de valabilitate a brevetului §i cu valoarea soiului §i nu poate fi mai mic de 15 la suta din profitul realizat ca urmare a utilizarii soiului, inclusiv incasarile din comercializarea licentelor.

(2) Soiul este considerat ca fiind creat in exercitarea atributiilor de serviciu daca la crearea acestuia amelioratorul:

a) a exercitat atributiile conferite de functia detinuta;

b) a exercitat atributiile conferite in mod special in scopul crearii unui nou soi;

c) a folosit mijloace materiale sau financiare puse la dispozitie de patron sau de persoana care a comandat crearea soiului, precum §i cuno§tintele §i experienta dobindite in timpul serviciului.

(3) Daca angajatorul, in termen de 60 de zile de la data la care a fost informat de catre ameliorator despre crearea unui nou soi, nu va depune cerere de brevet, nu va cesiona altei persoane dreptul de depunere a cererii §i nu-i va da amelioratorului o dispozitie scrisa privind pastrarea secreta a soiului creat, amelioratorul are dreptul sa depuna cererea de brevet §i sa obtin a brevetul pe numele sau. In acest caz, angajatorul are dreptul preferential la licenta neexclusiva pentru exploatarea soiului.

(4) In cazul in care angajatorul a obtinut un brevet pentru soiul realizat conform alin.(1), angajatul are dreptul preferential la o licenta neexclusiva pentru utilizarea soiului.

(5) In cazul in care partile nu au convenit asupra cuantumului remuneratiei cuvenite angajatului sau asupra pretului licentei, acestea urmeaza sa fie stabilite de instantele judecatore§ti, in functie de aportul fiecarei parti la soiul creat §i de valoarea lui comerciala.

(6) Procedura de creare §i utilizare a soiurilor de catre angajati este stabilita in Regulamentul privind obiectele de proprietate industriala create in cadrul exercitarii atributiilor de serviciu, aprobat de Guvern.

Articolul 13. Dreptul de a depune o cerere de brevet

(1) Sint indreptatite sa depuna o cerere de brevet:

a) persoanele fizice §i juridice cu domiciliul sau sediul in Republica Moldova;

b) persoanele fizice §i juridice cu domiciliul sau sediul pe teritoriul unui stat membru al tratatelor internationale in domeniu la care Republica Moldova este parte;

c) persoanele fizice §i juridice din orice alt stat, cu conditia ca acest stat sa acorde persoanelor fizice §i juridice cu domiciliul sau sediul in Republica Moldova, pentru soiurile aceluia§i taxon botanic, o protectie echivalenta cu cea acordata prin prezenta lege.

(2) O cerere de brevet poate fi depusa in comun de doua sau mai multe persoane care satisfac conditiile prevazute la alin.(1). Refuzul unuia sau al mai multor amelioratori de a obtine brevetul nu produce efecte asupra celorlalti in cazul in care ei ac tioneaza conform prezentei legi.

Articolul 14. Cererea de brevet depusa de o persoana neindreptatita

(1) Daca pina la acordarea de catre AGEPI a brevetului, printr-o hotarire judecatoreasca ramasa definitiva, se stabile §te ca persoana indreptatita la obtinerea unui brevet conform art. 11 alin.(1) este alta decit solicitantul, aceasta persoana poate:

a) sa continue, in termen de 3 luni de la data la care hotarirea mentionata a ramas definitiva, procedura privind cererea de brevet in locul solicitantului, ca pentru o cerere proprie;

b) daca cererea de brevet a fost retrasa sau respinsa, sa depuna, in termen de o luna de la retragerea sau respingerea cererii, o noua cerere de brevet pentru acela§i soi, cu p astrarea datei de depozit a cererii initiale;

c) sa ceara respingerea cererii de brevet.

(2) persoana interesata prezinta la AGEPI o copie a hotaririi judecatore§ti. Hotarirea instantei judecatore §ti se inscrie in Registrul national de cereri §i se publica in BOPI.

Sectiunea a 3-a

9

Efectele protectiei prin brevet

Articolul 15. Drepturile titularului de brevet

(1) Titularul de brevet are dreptul exclusiv asupra brevetului §i asupra soiului protejat prin brevet, care consta in dreptul de a exploata soiul, dreptul de a dispune de brevet §i de soi, dreptul de a interzice tertilor sa efectueze fara autorizatia sa urmatoarele actiuni referitoare la materialul soiului sau materialul recoltat al soiului protejat:

a) producerea sau reproducerea (in scopul inmultirii);

b) conditionarea in scopul inmultirii;

c) oferirea spre vinzare;

d) vinzarea sau alte forme de comercializare;

e) exportul;

f) importul;

g) stocarea in scopul efectuarii actiunilor mentionate la lit.a)-f).

(2) Prevederile alin.(1) se aplica pentru materialul recoltat al soiului protejat doar in cazul in care acesta a fost obtinut prin utilizarea neautorizata a materialului soiului protejat, cu exceptia cazului in care titularul a putut in mod rezonabil sa-§i exercite dreptul privind materialul soiului.

(3) Prevederile alin.(1) se aplica §i pentru produsele obtinute direct din materialul soiului protejat dac a aceste produse au fost obtinute prin utilizarea neautorizata a materialului soiului protejat §i daca titularul de brevet nu a avut posibilitatea de a-§i exercita dreptul asupra acestui material.

(4) Prevederile alin.(1)-(3) se aplica §i pentru soiurile:

a) care sint esential derivate dintr-un soi protejat in cazul in care soiul protejat nu este el insu§i esential derivat din alt soi;

b) care nu se disting de soiul protejat conform art.7;

c) a caror producere necesita utilizarea repetata a soiului protejat.

(5) In sensul alin.(4) lit.a), un soi este considerat esential derivat din alt soi (denumit in continuare soi initial) in cazul in care acesta:

a) este predominant derivat din soiul initial sau dintr-un soi care, la rindul sau, este predominant derivat din soiul initial;

b) se distinge de soiul initial conform art.7;

c) cu exceptia diferentelor ce rezulta din derivare, in esenta este asemanator cu soiul initial in expresia caracterelor ce rezulta din genotip sau din combinatia de genotipuri ale soiului initial.

(6) In cazul in care exista mai multi titulari de brevet, raporturile privind utilizarea soiului protejat se stabilesc printr-un acord incheiat intre ace§tia. Daca un asemenea acord nu exista, fiecare titular de brevet este in drept sa utilizeze integral soiul la discretia sa, sa intenteze o actiune in justitie privind incalcarea dreptului asupra brevetului impotriva oricarei persoane care utilizeaza soiul fara autorizatia cotitularilor de brevet, insa nu are dreptul sa renunte la brevet fara a-i anunta pe cotitulari, nici sa incheie contracte de licenta sau de cesiune fara acordul acestora.

(7) Exercitarea drepturilor titularului de brevet nu poate incalca nici una din dispozitiile autoritatilor publice, adoptate din motive de morala §i ordine publica, de securitate publica, de protectie a sanatatii §i vietii persoanelor, animalelor sau plantelor, de protectie a mediului inconjurator, de protectie a proprietatii industriale sau comerciale sau in vederea protectiei concurentei, comertului §i productiei agricole.

Articolul 16. Limitarea drepturilor titularului de brevet

Dreptul titularului de brevet nu se extinde asupra:

a) actiunilor efectuate in scopuri personale necomerciale;

b) actiunilor efectuate in scopul cercetarilor §i experimentelor §tiintifice;

c) actiunilor efectuate in scopul crearii sau descoperirii §i dezvoltarii altor soiuri §i asupra actiunilor referitoare la aceste alte soiuri, conform art.15 alin.(1)-(3), cu exceptia cazurilor in care se aplica prevederile art.15 alin.(4).

Articolul 17. Epuizarea drepturilor titularului de brevet

Drepturile titularului de brevet nu se extind asupra actiunilor referitoare la materialul soiului protejat sau la soiurile la care se refera prevederile art.15 alin.(4), care au fost comercializate de catre ameliorator sau cu autorizatia acestuia, cu conditia ca aceste actiuni sa nu implice:

a) inmultirea ulterioara a soiului in cauza, cu exceptia cazului in care aceasta inmultire era prevazuta in cadrul comercializarii materialului respectiv;

b) exportul materialului soiului care face posibila inmultirea soiului intr-o tara in care nu se protejeaza soiurile de plante de genul sau specia respectiva, cu exceptia cazurilor in care materialul exportat este destinat pentru consum.

Articolul 18. Utilizarea denumirii soiului

(1) Orice persoana care ofera sau cedeaza tertilor, in scopuri comerciale, materialul unui soi protejat sau al unuia dintre soiurile la care se refera prevederile art.15 alin.(4) trebuie sa utilizeze denumirea soiului ce i-a fost atribuita conform art.36. In forma scrisa denumirea soiului trebuie sa fie u§or de recunoscut §i de reprodus.

(2) Orice persoana care efectueaz a ac tiunile mentionate la alin.(1) pentru orice material al soiului trebuie sa indice aceasta denumire la cererea unei autoritati, a unui cumparator sau a oricarei persoane avind interes legitim.

(3) Prevederile alin.(1) §i (2) continua sa fie aplicabile §i dupa incetarea protectiei prin brevet.

Articolul 19. Limitarea utilizarii denumirii soiului

(1) Titularul de brevet nu poate folosi dreptul acordat privind desemnarea identica cu denumirea soiului protejat, care ar impiedica utilizarea libera a acestei denumiri in raport cu soiul protejat, chiar dupa incetarea protectiei prin brevet.

(2) Un tert poate folosi dreptul acordat privind desemnarea identica cu denumirea soiului protejat, care ar impiedica astfel libera utilizare a acestei denumiri, doar in cazul in care acest drept i-a fost acordat anterior atribuirii denumirii conform art.36.

(3) Denumirea atribuita unui soi brevetat in Republica Moldova sau intr-un stat membru al UPOV, precum §i orice alta denumire cu care soiul ar putea fi confundat nu pot fi utilizate pe teritoriul Republicii Moldova in raport cu alt soi din aceea§i specie sau dintr-o specie apropiata ori pentru materialul acestuia.

Sectiunea a 4-a Durata protectiei incetarea acesteia

Articolul 20. Durata protectiei

(1) Durata protectiei prin brevet pentru soi de planta se extinde pina la 25 de ani, iar in cazul soiurilor de vita de vie, cartof §i arbori – pina la 30 de ani, incepind de la data publicarii in BOPI a mentiunii privind acordarea brevetului.

(2) La solicitarea titularului de brevet, durata protectiei prin brevet este prelungita cu inca 5 ani dupa expirarea termenelor mentionate la alin.(1).

Articolul 21. Nulitatea brevetului

Brevetul poate fi declarat nul daca:

a) la data acord arii brevetului, nu erau indeplinite conditiile art.7 sau ale art.10;

b) acordarea brevetului s-a bazat pe datele §i documentele furnizate de solicitant §i, la data acordarii brevetului, nu erau indeplinite conditiile art.8 sau ale art.9;

c) brevetul a fost acordat unei persoane neindreptatite, cu exceptia cazului in care ulterior brevetul a fost transmis persoanei indreptatite.

Articolul 22. Actiunea in nulitate

(1) Actiunea in nulitate a brevetului poate fi initiata oricind pe durata de valabilitate a brevetului §i nu poate avea la baza decit motivele enuntate la art.21.

(2) Orice persoan a poate initia in instanta de judecata o actiune in nulitate. Pentru cazurile prevazute la art.21 lit.c), actiunea poate fi initiata numai de catre persoana indreptatita sa fie inscrisa in Registrul national de brevete in calitate de titular sau, in comun, de catre persoanele indreptatite sa fie inscrise in calitate de cotitulari conform art.11 alin.(2).

(3) Actiunea in nulitate a brevetului poate fi initiata chiar daca drepturile conferite de brevet s-au stins sau daca s-a renuntat la brevet.

(4) Hotarirea de nulitate a brevetului se comunica la AGEPI de catre persoana interesata §i se inscrie in Registrul national de brevete. Mentiunea privind nulitatea brevetului se publica in BOPI.

Articolul 23. Efectele nulitatii

(1) In cazul in care brevetul este declarat nul, se considera ca de la data acordarii acesta nu a avut efectele protectiei prevazute la art. 15-19.

(2) Efectul retroactiv al nulitatii brevetului nu aduce atingere:

a) hotaririlor referitoare la actiunile privind incalcarea drepturilor, recunoscute drept definitive §i irevocabile, care au intrat in vigoare anterior adoptarii hotaririi de nulitate;

b) contractelor incheiate anterior adoptarii hotaririi de nulitate, in masura in care acestea au fost executate anterior adoptarii acestei hotariri. Din motive de echitate poate fi revendicata rambursarea sumelor platite in virtutea contractului.

Articolul 24. Decaderea din drepturi a titularului de brevet

(1) AGEPI declara decaderea din drepturi a titularului de brevet cu efect in futurum in cazul in care stabile§te ca nu mai sint indeplinite conditiile enuntate la art.8 §i 9. Daca se stabile§te ca aceste conditii nu au mai fost indeplinite la o data anterioara celei de decadere, decaderea poate avea efect incepind cu aceasta data.

(2) AGEPI declara decaderea din drepturi a titularului de brevet in cazul in care titularul, in termenul fixat de AGEPI:

refuza sa prezinte, la cererea Comisiei de stat, informatia, documentele sau materialul soiului protejat, necesare pentru testarea de control a acestuia;

nu propune o alta denumire a soiului, in cazul in care denumirea actuala nu mai satisface conditiile stipulate la art. 36;

nu achita taxele de eliberare §i de mentinere in vigoare a brevetului;

d) titularul de brevet sau succesorul sau in drepturi nu mai indeplinesc conditiile stabilite la art.13 §i 87.

(3) Decaderea din drepturi a titularului de brevet pe motivul neplatii la timp a taxei anuale sau, dupa caz, a taxei suplimentare se considera ca avind efect de la data expirarii termenului stabilit pentru plata acestei taxe.

(4) AGEPI publica in BOPI mentiunea privind decaderea din drepturi a titularului de brevet.

Articolul 25. Renuntarea la brevet

(1) Titularul de brevet poate sa renunte la brevet depunind in acest sens o declaratie scrisa la AGEPI, cu conditia achitarii taxei stabilite.

(2) In cazul in care unul dintre titulari renunta la brevet, valabilitatea brevetului nu inceteaza, acesta raminind in posesia celorlalti cotitulari.

(3) Renuntarea la brevet are efect numai dupa inscrierea ei in Registrul national de brevete, a carei mentiune se publica in BOPI.

(4) Renuntarea la brevet este inscrisa in Registrul national de brevete numai cu acordul persoanei care beneficiaza de un drept real inscris in registru.

(5) In cazul in care brevetul a facut obiectul unui contract de licenta, inscris in Registrul national de brevete, renuntarea se inscrie numai daca titularul de brevet aduce dovezi ca a informat licentiatul despre intentia sa de a renunta la brevet. In acest caz, licentiatul, in termen de 3 luni de la data la care titularul i-a comunicat in scris intentia sa de a renunta la brevet, are dreptul preferential de a obtine brevetul pe numele sau.

(6) Titularul de brevet are obligatia, odata cu depunerea cererii scrise la AGEPI, sa comunice amelioratorului intentia sa de a renunta la brevet. In acest caz, amelioratorul, in termen de 3 luni de la data la care titularul i-a comunicat in scris intentia sa de a renunta la brevet, are dreptul preferential de a obtine brevetul pe numele sau.

Sectiunea a 5-a Cererea de brevet brevetul ca obiect de proprietate

Articolul 26. Drepturile conferite de o cerere de brevet dupa publicare

(1) O cerere de brevet, in perioada cuprinsa intre publicarea ei §i acordarea brevetului, confera solicitantului, cu titlu provizoriu, acelea§i drepturi ca §i cele conferite titularului de brevet conform art. 15.

(2) Incalcarea de catre terti a drepturilor prevazute la alin.(1) atrage, pentru persoana vinovata, obligatia de despagubire, conform legii, titlul pentru plata despagubirilor fiind executoriu dupa eliberarea brevetului. Cuantumul despagubirii se stabile§te printr-un acord intre parti. In cazul in care partile nu au convenit asupra cuantumului desp agubirii, acesta urmeaza sa fie stabilit de instanta de judecata.

(3) Efectele unei cereri de brevet prevazute la alin.(1) se vor considera nule §i inexistente in cazul in care cererea de brevet a fost retrasa sau respinsa.

Articolul 27. Transmiterea drepturilor

(1) Cererea de brevet §i brevetul pot fi transmise unui sau mai multor succesori in drepturi.

(2) Transmiterea unei cereri de brevet sau a unui brevet prin cesiune poate fi efectuata doar unui succesor in drepturi care indepline§te conditiile enuntate la art.13 §i 87. Aceasta trebuie efectuata in scris, purtind semnaturile partilor contractului, cu exceptia cazului in care transmiterea rezulta dintr-o hotarire judecatoreasca sau orice alt act final al unei proceduri judiciare. In caz contrar, cesiunea se considera nula.

(3) Sub rezerva cazurilor enuntate la art.61, transmiterea drepturilor nu afecteaza drepturile dobindite de terti pina la data transmiterii.

(4) Transmiterea drepturilor are efect in fata AGEPI §i este opozabila tertilor doar dupa prezentarea dovezilor documentare prevazute §i dupa inscrierea acestora in Registrul national de cereri sau in Registrul national de brevete.

Articolul 28. Drepturile reale

(1) Un brevet poate, in mod independent, sa fie dat in gaj sau sa faca obiectul unui alt drept

real.

(2) Drepturile prevazute la alin.(1), la cererea uneia dintre parti, se inscriu in Registrul national de brevete §i se publica in BOPI.

Articolul 29. Licentele contractuale

(1) Cererea de brevet §i brevetul pot fi obiectul unor contracte de licenta. Aceste licente pot fi exclusive §i neexclusive.

(2) Solicitantul sau titularul de brevet poate invoca drepturile conferite prin cererea de brevet sau prin brevet impotriva unei persoane detin atoare de licenta care a incalcat una din conditiile sau limitarile stipulate in contractul de licenta conform alin.(1).

Articolul 30. Coproprietatea

In caz de coproprietate asupra unui brevet, prevederile art.27-29 se aplica mutatis mutandis partilor respective ale cotitularilor, daca aceste parti sint determinate prin contract.

Articolul 31. Licentele obligatorii

(1) Instantele de judecata pot acorda licente obligatorii neexclusive pentru utilizarea unui soi protejat unei sau mai multor persoane care au depus o cerere la expirarea termenului de 3 ani de la acordarea brevetului, cu respectarea urmatoarelor conditii:

a) orice utilizare de acest gen va fi autorizata din motive de interes public;

b) o asemenea utilizare va fi permisa numai in cazul in care, anterior, presupusul beneficiar s-a straduit sa obtina autorizarea de la titularul de brevet in conditii §i prin modalitati comerciale acceptabile, dar cu toate eforturile sale nu a reu§it sa faca acest lucru intr-un termen rezonabil. Derogarea de la aceasta prevedere se admite numai in cazul unei situatii nationale critice sau in cazul altor circumstante de extrema urgenta ori in caz de utilizare in scopuri publice necomerciale. In aceste cazuri, titularul este avizat in cel mai scurt timp;

c) intinderea §i durata unei asemenea utilizari vor fi limitate la scopurile pentru care aceasta a fost autorizata;

d) o asemenea utilizare va fi neexclusiva §i netransmisibila, cu exceptia transmiterii impreuna cu acea parte a intreprinderii sau activelor imateriale care efectueaza utilizarea in cauza;

e) orice utilizare de acest gen va fi autorizata in principal pentru aprovizionarea pietei interne;

f) autorizarea unei asemenea utilizari urmeaza a fi anulata, sub rezerva ca interesele legitime ale persoanelor astfel autorizate sa fie protejate intr-un mod adecvat, daca circumstantele care au condus la aceasta dispar §i este evident ca nu vor reaparea. Instan ta de judecata este abilitata sa reexamineze cauza pe baza unei cereri motivate daca aceste circumstante persista;

g) titularul de brevet va primi o remunerare adecvata, corespunzatoare fiecarui caz in parte, cu luarea in considerare a valorii economice a autorizarii;

h) validitatea oricarei hotariri privind autorizarea unei asemenea utilizari §i orice hotarire referitoare la remunerarea prevazuta pentru o asemenea utilizare vor putea face obiectul unei revizuiri judiciare sau al altei revizuiri independente efectuate de autoritatile ierarhic superioare;

i) prevederile de la lit.b) §i e) nu se aplica in cazul in care o asemenea utilizare este permisa pentru a remedia o practica considerata anticoncurentiala ca urmare a unei proceduri judiciare sau administrative. Necesitatea de a corecta practicile anticoncurentiale poate fi luata in considerare la stabilirea remunerarii acordate in astfel de cazuri. Instanta de judecata este in drept sa refuze anularea autorizarii daca circumstantele care au condus la aceasta autorizare risca sa reapara.

(2) Licenta obligatorie se acorda numai persoanei care poate asigura utilizarea soiului in conformitate cu licenta ce ii confera dreptul de a obtine de la titular materialul initial al soiului.

(3) Licenta obligatorie nu impiedica titularul sa utilizeze soiul protejat sau sa acorde licenta de utilizare altei persoane.

(4) Licenta obligatorie neexclusiva pentru utilizarea unui soi protejat poate fi acordata la cerere unui titular de brevet pentru o inventie biotehnologica, cu conditia achitarii unei remuneratii echitabile, in cazul in care:

a) acesta a incercat fara succes sa obtina un contract de licenta de la titularul brevetului pentru soi de planta;

b) inventia presupune un progres tehnologic important, de interes economic substantial in raport cu soiul protejat.

(5) Daca unui titular de brevet pentru soi de planta i se acord a o licenta obligatorie neexclusiva pentru utilizarea unei inventii brevetate, o licenta neexclusiva reciproca va putea fi acordata in conditii rezonabile, la cerere, titularului de brevet de inventie pentru exploatarea soiului.

(6) Licenta obligatorie poate fi acordata unui titular de brevet pentru un soi esential derivat daca sint respectate prevederile alin.(1). Conditiile de acordare a licentei obligatorii pot include acordarea unei remunerari echitabile titularului de brevet pentru soiul initial.

(7) Hotarirea instantei de judecata de acordare sau, dupa caz, de anulare a licentei obligatorii se comunica la AGEPI de catre titularul licentei, se inregistreaza in Registrul national de brevete §i se publica in BOPI.

(8) Daca titularul licentei obligatorii neexclusive, in termen de 1 an de la data obtinerii acesteia, nu a intreprins nimic in vederea utilizarii soiului, licenta poate fi anulata prin hotarirea instantei de judecata. Valabilitatea licentei obligatorii neexclusive inceteaza in orice caz daca titularul licentei nu a inceput utilizarea soiului in termen de 2 ani de la data obtinerii acesteia.

Capitolul III CEREREA DE BREVET

Sectiunea 1

Conditiile pentru depunerea cererii de brevet

Articolul 32. Depunerea cererii

Cererea de brevet se depune la AGEPI de catre persoana indreptatita, in conformitate cu art.13, personal sau prin intermediul unui mandatar autorizat, in conformitate cu art.87.

Articolul 33. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cererea de brevet

(1) Cererea de brevet trebuie sa contina:

a) solicitarea de acordare a unui brevet;

b) indicarea taxonului botanic;

c) datele de identificare a solicitantului (solicitantilor);

d) datele de identificare a amelioratorului (amelioratorilor);

e) propunerea privind denumirea soiului;

f) descrierea tehnica a soiului (chestionarul tehnic);

g) declaratia prin care solicitantul confirma pe propria raspundere ca soiul pentru care solicita protectie corespunde prevederilor art. 10;

h) dupa caz, date privind orice alta cerere depusa in legatura cu acest soi.

(2) Cererea de brevet va fi insotita de:

a) dovada de plata a taxei de depunere;

b) actul de prioritate, in caz de necesitate;

c) procura, in cazul depunerii cererii prin mandatar autorizat;

d) dovezi documentare pertinente privind dobindirea dreptului la brevet, daca solicitantul nu este ameliorator sau daca nu este singurul ameliorator;

e) fotografii sau desene, dupa caz;

f) rezultatele testarii soiului efectuate de o autoritate competenta, dupa caz;

g) autorizatia de introducere in mediu, eliberata de autoritatea nationala competenta conform legislatiei privind securitatea biologica, daca soiul reprezinta un organism modificat genetic.

(3) Cererea de brevet trebuie sa se refere la un singur soi sau la o singura categorie a soiului.

(4) Amelioratorul are dreptul de a fi mentionat in cerere, in brevet §i in publicatiile AGEPI cu privire la cerere sau brevet. Amelioratorul, de asemenea, are dreptul sa refuze mentionarea numelui sau in brevet §i in publicatiile respective ale AGEPI. O cerere in acest sens se depune in scris la AGEPI.

(5) Conditiile suplimentare pe care trebuie sa le indeplineasca cererea se stabilesc intr-un regulament aprobat de Guvern (numit in continuare Regulament).

Articolul 34. Limba de procedura

(1) Cererea de brevet se depune la AGEPI in limba moldoveneasc a.

(2) Se admite depunerea cererii §i a documentelor aferente redactate intr-o alta limba, cu exceptia elementelor prevazute la art.33 alin.(1) lit.a)-e).

(3) In cazul in care cererea §i documentele aferente sint depuse intr-o alta limba, pentru necesitatile examinarii, solicitantul este obligat sa prezinte traducerea acestora in limba moldoveneasca in termen de 2 luni de la data de depozit a cererii de brevet. In caz contrar, cererea se respinge.

Articolul 35. Data de depozit

(1) Data de depozit a cererii de brevet se considera data depunerii la AGEPI a cererii continind cel putin elementele prevazute la art.33 alin.(1) lit.a)-g).

(2) In cazul in care nu sint indeplinite conditiile prevazute la art.33 alin.(1) lit.a)-g), data de depozit a cererii va fi data la care aceste conditii au fost indeplinite.

(3) Elementele cererii prevazute la art.33 alin.(1) lit.h) §i alin.(2), cu exceptia celor de la lit.b) §i g), pot fi prezentate de catre solicitant in termen de 2 luni de la data de depozit.

(4) Autorizatia de introducere in mediu a organismului modificat genetic se prezinta odata cu depunerea cererii sau in termen de 2 luni de la data incheierii examinarii de fond.

Articolul 36. Denumirea soiului

(1) Soiul este desemnat printr-o denumire generica care va face posibila identificarea lui.

(2) Denumirea soiului:

a) trebuie sa poata fi u§or recunoscuta §i reprodusa de utilizatori §i nu trebuie sa fie compusa numai din cifre, cu exceptia cazurilor in care aceasta practica este acceptata pentru desemnarea anumitor soiuri;

b) nu trebuie sa induca in eroare sau sa genereze confuzii cu privire la caracterele, valoarea sau identitatea soiului in cauza ori cu privire la persoana amelioratorului;

c) trebuie sa fie diferita sau sa nu poata fi confundata cu denumirea unui alt soi din aceea§i specie sau dintr-o specie apropiata, inscris intr-un registru oficial al soiurilor sau lansat pe piata intr-un stat membru al UPOV, cu exceptia cazului in care acest soi nu mai exista §i denumirea sa nu a c apatat o semnificatie particulara;

d) trebuie sa fie folosita §i dupa expirarea duratei de valabilitate a brevetului;

e) trebuie sa fie diferita ori sa nu poata fi confundata cu alte denumiri utilizate pentru comercializarea marfurilor sau care nu pot fi utilizate in virtutea altor acte normative;

f) nu trebuie sa contravina bunelor moravuri sau ordinii publice.

(3) Daca un soi este deja inregistrat intr-un registru oficial al soiurilor de plante §i materialul soiului a fost lansat pe piata intr-un stat membru al UPOV, in cererea de brevet pentru acela§i soi depusa in Republica Moldova denumirea soiului trebuie sa fie aceea§i.

(4) Daca, in virtutea unui drept dobindit anterior, folosirea unei denumiri a soiului este interzisa persoanei care, conform alin.(5), este obligata sa o foloseasca, AGEPI poate cere solicitantului prezentarea unei alte denumiri pentru soiul in cauza.

(5) Orice persoana care, pe teritoriul unui stat membru al UPOV, ofera spre vinzare sau comercializeaza materialul soiului protejat pe teritoriul acestui stat este obligata sa foloseasca denumirea lui chiar §i dupa expirarea duratei de valabilitate a brevetului pentru acest soi, cu exceptia cazului prevazut la alin.(4).

(6) Denumirea soiului care indepline§te conditiile prevazute la alin.(1)-(5) se inscrie in Registrul national de brevete odata cu acordarea brevetului §i se publica in BOPI.

(7) Conditiile de atribuire a denumirii soiului se stabilesc in Regulament.

Sectiunea a 2-a Prioritatea

Articolul 37. Dreptul de prioritate

(1) Prioritatea unei cereri este determinata de data de depozit a acesteia. Daca mai multe cereri au aceea§i data de depozit, prioritatea lor va fi stabilita in functie de ordinea in care acestea au fost receptionate.

(2) Orice persoan a sau succesorul in drepturi al acesteia care a depus, conform prevederilor legale, o cerere de brevet pentru soi de planta intr-un stat membru al UPOV sau intr-un stat membru al Organizatiei Mondiale a Comertului beneficiaza, in scopul depunerii unei cereri de brevet pentru acela§i soi, de un drept de prioritate pe o perioad a de 12 luni de la data de depozit a cererii anterioare; ziua depozitului nu este cuprinsa in termen.

(3) Solicitantul beneficiaza de un drept de prioritate a cererii anterioare, cu conditia ca aceasta cerere sa existe la data de depozit.

(4) Dreptul de prioritate va fi recunoscut pentru orice depozit care are valoarea unui depozit national reglementar.

(5) Solicitantului i se acorda un termen de 2 ani dupa expirarea perioadei de prioritate sau, in cazul in care prima cerere a fost respinsa sau retrasa, o perioada corespunzatoare dupa o astfel de respingere sau retragere, pentru a furniza toate documentele, informatiile sau materialele cerute in scopul examinarii.

Articolul 38. Revendicarea prioritatii

(1) Solicitantul care intentioneaza sa beneficieze de prioritatea unei cereri anterioare trebuie sa depuna o solicitare de revendicare a prioritatii, o copie a cererii anterioare §i, dupa caz, o traducere a acesteia in limba moldoveneasca.

(2) Prioritatea se revendica odata cu depunerea cererii sau in termen de 2 luni de la data de depozit a cererii §i se justifica prin actul de prioritate.

(3) Revendicarea unui drept de prioritate nu are efect in cazul in care solicitantul nu prezinta la AGEPI, in termen de 3 luni de la data de depozit, copiile de pe cererile anterioare certificate de autoritatile competente.

(4) Daca cererea anterioara nu este intocmita in limba moldoveneasca, Agepi are dreptul sa ceara o traducere autentificata a acesteia.

Articolul 39. Restabilirea dreptului de prioritate

(1) In cazul in care o cerere in care se revendica prioritatea unei cereri anterioare a fost depusa dupa expirarea termenului prevazut la art.37 alin.(2), dar nu mai mult de 2 luni de la expirarea acestui termen, AGEPI poate restabili dreptul de prioritate daca, odata cu depunerea cererii de brevet, solicitantul a depus un demers care confirma faptul ca diligenta ceruta de circumstante a fost exercitata sau ca nerespectarea termenului a fost neinten tionata.

(2) Cererea de restabilire a dreptului de prioritate se depune in termen de 2 luni de la data expirarii perioadei de prioritate prevazuta la art.37 alin.(2) §i va fi insotita de plata taxei stabilite; in caz contrar, aceasta se considera ca nu a fost depusa.

(3) In cazul in care copia cererii anterioare nu a fost prezentata la AGEPI in termenul prevazut la art.38 alin.(3), AGEPI poate restabili dreptul de prioritate daca vor fi indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) solicitantul a depus in acest sens un demers la AGEPI pina la expirarea termenului stabilit la art.38 alin.(3);

b) solicitantul a prezentat AGEPI o confirmare a demersului depus la oficiul care a inregistrat cererea anterioara, care atesta faptul ca copia cererii anterioare a fost solicitata intr-un termen ce nu a depa§ it 14 luni de la data de depozit a cererii anterioare;

c) copia certificata a cererii anterioare a fost prezentata la AGEPI in termen de o luna de la data la care oficiul care a inregistrat cererea anterioara a eliberat solicitantului copia respectiva.

Articolul 40. Efectul dreptului de prioritate

(1) Consecinta a dreptului de prioritate este faptul ca, in cazul aplicarii art.7 §i 10, data de depozit a cererii anterioare va avea efectul datei de depozit a cererii de brevet.

(2) Depunerea unei alte cereri de brevet, publicarea informatiei privind soiul sau utilizarea soiului nou, care facea obiectul cererii initiale, in termenul prevazut la art.37 alin.(2), nu pot servi drept motiv pentru respingerea cererii ulterioare §i pentru aparitia unor drepturi ale tertilor.

(3) Nerespectarea termenelor mentionate la art.38 alin.(2) §i (3), precum §i neachitarea taxei pentru revendicarea prioritatii conduc la nerecunoa§terea prioritatii revendicate.

Capitolul IV

PROCEDURA DE ACORDARE A BREVETULUI

Sectiunea 1 Examinarea pina la acordare

Articolul 41. Examinarea cererii

(1) AGEPI §i Comisia de stat verifica daca cererea de brevet §i soiul care constituie obiectul ei indeplinesc conditiile prevazute de lege. In acest scop, AGEPI efectueaza examinarea formala, examinarea preliminara §i examinarea de fond a cererii de brevet. Comisia de stat efectueaza examinarea tehnica a cererii de brevet.

(2) AGEPI are dreptul sa ceara de la solicitant materiale suplimentare, pe care le considera necesare, referitoare la identitatea solicitantului sau amelioratorului, la depozitul national reglementar constituit sau la indeplinirea conditiilor de brevetabilitate.

(3) Conditiile de prezentare a materialelor suplimentare, indicate la alin.(2), sint stabilite prin Regulament.

Articolul 42. Examinarea formala

(1) In procesul examinarii formale, AGEPI, in termen de 2 luni, verifica daca cererea de brevet indepline§te conditiile pentru a-i fi atribuita o data de depozit conform art. 35 alin.(1).

(2) Daca cererea indepline§te conditiile prevazute la art.33 alin.(1) lit.a)-g), AGEPI inscrie datele respective in Registrul national de cereri.

(3) In cazul in care cererea nu indepline§te conditiile prevazute la art.33 alin.(1) lit.a)-g), AGEPI va oferi posibilitate solicitantului sa remedieze neregularitatile in termenul indicat in notificare.

(4) Daca solicitantul nu va prezenta, in termenul indicat in notificare, informatiile necesare sau nu va indeplini cerintele prescrise la art.33 alin.(1) lit.a)-g), cererea se va considera nedepusa §i acest fapt se va comunica solicitantului.

Articolul 43. Examinarea preliminara

(1) In procesul examinarii preliminare, AGEPI, in termen de 3 luni de la data de depozit, verifica:

a) daca cererea satisface cerintele stabilite la art.33 §i, dupa caz, la art.34;

b) conformitatea continutului documentelor aferente cererii cu conditiile prescrise de Regulament;

c) daca revendicarea dreptului de prioritate este conforma dispozitiilor art.37 §i 38;

d) daca sint indeplinite cerin tele stabilite la art.87;

e) daca taxa de depunere a cererii a fost achitata in termenul stabilit.

(2) In cazul in care se constata existenta unor neregularitati care pot fi corectate, AGEPI le notifica solicitantului, oferindu-i posibilitatea de remediere a acestora in termenul indicat in notificare. In cazul nerespectarii termenului indicat sau in lipsa unui demers de prelungire a termenului, cererea de brevet se respinge.

Articolul 44. Publicarea cererii

(1) La expirarea unui termen de 3 luni de la data de depozit, AGEPI publica datele privind cererea in BOPI. Datele care se public a sint stabilite prin Regulament.

(2) Odata cu publicarea cererii in BOPI, AGEPI publica documentele aferente cererii in modul in care au fost depuse de catre solicitant.

(3) Nu se public a cererile de brevet care au fost retrase sau respinse pina la incheierea pregatirilor tehnice pentru publicare.

Articolul 45. Examinarea de fond

(1) In procesul examinarii de fond, AGEPI, in termen de 6 luni de la data de depozit, verifica daca:

a) soiul revendicat indepline§te conditiile prevazute la art.10;

b) denumirea soiului indepline§te conditiile prevazute la art.36.

(2) AGEPI este in drept sa ceara de la solicitant documentele care lipsesc sau materiale de precizare, pe care solicitantul trebuie sa le prezinte in termenul indicat in notificarea AGEPI. In cazul nerespectarii termenului indicat sau in lipsa unui demers de prelungire a termenului, cererea de brevet se respinge.

(3) Daca in procesul examinarii se constata ca denumirea soiului nu indepline§te conditiile prevazute la art.36, solicitantului i se propune sa prezinte la AGEPI, in termenul indicat in notificare, o denumire noua a soiului. In cazul nerespectarii termenului indicat sau in lipsa unui demers de prelungire a termenului, cererea de brevet se respinge.

(4) Daca cererea de brevet este conforma conditiilor prescrise, AGEPI notifica acest fapt solicitantului.

(5) Dupa incheierea examinarii de fond, AGEPI transmite o copie a documentelor aferente cererii Comisiei de stat in vederea efectuarii examinarii tehnice a soiului.

Articolul 46. Examinarea tehnica a soiului

(1) Daca in urma examin arii conform art.43 §i 45 AGEPI constata ca nu exista nici un obstacol pentru acordarea brevetului, se intreprind masuri in vederea efectuarii examinarii tehnice pentru a se stabili:

a) daca soiul revendicat apartine taxonului botanic declarat de solicitant §i identificat in cadrul examinarii preliminare;

b) indeplinirea conditiilor de distinctivitate, uniformitate §i stabilitate conform art.7, 8 §i 9;

c) daca descrierea noului soi permite diferentierea acestuia de un alt soi cunoscut.

(2) Examinarea tehnica a soiului se va efectua de catre Comisia de stat §i va include organizarea testelor de cre§tere realizate de catre:

a) Comisia de stat in cadrul centrelor sale de testare a soiurilor;

b) alta autoritate desemnata in numele Comisiei de stat;

c) solicitant, la cererea Comisiei de stat, in cazul speciilor pentru care Comisia de stat nu detine colectii de referinta.

(3) In cadrul examinarii tehnice, Comisia de stat poate folosi rezultatele testarilor deja efectuate sau care sint in curs de efectuare de catre un organ competent dintr-un stat membru al UPOV, prezentate de catre solicitant cu consimtamintul §i cu respectarea conditiilor impuse de organul competent respectiv, sau ale testarilor deja efectuate de catre solicitant §i poate sa tina cont de rezultatele obtinute.

(4) Comisia de stat fixeaza data §i locul de transmitere gratuita a semintelor sau a materialului saditor destinat examinarii tehnice §i a mostrelor de referinta, precum §i cantitatea necesara a acestora. In caz de neprezentare a materialelor necesare in termenul stabilit, cererea se considera retrasa.

(5) Comisia de stat poate cere solicitantului toate materialele §i documentele informative necesare.

Articolul 47. Efectuarea examinarii tehnice

(1) Comisia de stat efectueaza examinarea tehnica a soiului conform principiilor directoare §i in termenele stabilite in baza standardelor internationale.

(2) Pentru efectuarea examinarii tehnice, solicitantul plate§te taxa stabilita.

(3) In cazul in care testarea soiului a fost efectuata de catre un organ competent dintr-un stat membru al UPOV sau de catre solicitant, Comisia de stat analizeaza rezultatele acesteia in vederea confirmarii sau infirmarii valabilitatii testarii efectuate.

(4) In baza rezultatelor examinarii tehnice, Comisia de stat intocme§te un raport de examinare tehnic a, pe care il transmite AGEPI.

Articolul 48. Raportul de examinare tehnic a

(1) In cazul in care Comisia de stat considera ca rezultatele examinarii tehnice sint suficiente pentru aprecierea soiului, ea transmite AGEPI un raport de examinare tehnica §i descrierea oficiala precizata a soiului.

(2) Daca in procesul examinarii tehnice se stabile§te ca soiul nu indepline§te conditiile art.7, 8 §i 9, Comisia de stat intocme§te un raport de examinare tehnica pe care il transmite AGEPI.

(3) AGEPI notifica solicitantului rezultatele examinarii tehnice §i il invita, in termenul indicat in notificare, sa-§i prezinte observatiile.

(4) In cazul in care se constata ca raportul de examinare tehnica nu contine o baza suficienta pentru adoptarea unei decizii, Comisia de stat poate, din proprie initiativa §i dupa consultarea solicitantului sau la cererea motivata a solicitantului, sa prevada efectuarea unei examinari complementare, cu conditia platii unei taxe suplimentare. Orice examinare complementara pina la adoptarea unei hotariri definitive se considera ca facind parte din examinarea efectuata conform art.46 alin.(1).

(5) Rezultatele examinarii tehnice sint utilizate exclusiv de catre AGEPI §i nu pot fi utilizate ulterior decit cu acordul acesteia.

Articolul 49. Obiectii privind cererea de brevet

(1) Orice persoana poate prezenta la AGEPI obiectii scrise privind cererea de brevet. Obiectiile trebuie sa fie motivate, referindu-se exclusiv la nerespectarea conditiilor stipulate la art.6-10 §i art.36, §i pot fi prezentate:

a) in termen de 3 luni de la publicarea cererii, in cazul in care denumirea propusa nu indepline§te conditiile stabilite la art.36;

b) in perioada de dupa publicarea cererii §i pina la adoptarea unei hotariri, in cazul in care nu sint indeplinite conditiile stabilite la art.6-10.

(2) Obiectiile sint comunicate solicitantului cu oferirea posibilitatii de prezentare a unui raspuns in termen de 2 luni. Obiectiile §i raspunsurile prezentate sint luate in considerare la adoptarea hotaririlor vizate la art. 50.

Articolul 50. Hotaririle AGEPI

(1) In termen de 3 luni de la data primirii raportului de examinare tehnica §i a descrierii oficiale precizate a soiului, AGEPI, in cazul in care stabile§te ca rezultatele examinarii sint suficiente pentru adoptarea unei hotariri privind cererea §i ca nu exista nici un obstacol in sensul art.49 §i al alin.(2) din prezentul articol, adopta hotarirea de acordare a brevetului.

(2) AGEPI adopta hotarirea de respingere a cererii:

a) daca solicitantul nu a remediat in termenul indicat neregularitatile, conform art.43 §i 45;

b) daca solicitantul nu s-a conformat cerintelor prevazute la art.46 alin.(1);

c) daca solicitantul nu a propus o denumire a soiului conform art.36;

d) daca, in baza raportului de examinare tehnica, se ajunge la concluzia ca nu sint indeplinite conditiile stabilite la art.7, 8 §i 9;

e) la solicitarea persoanei careia, prin hotarirea instantei de judecata, i-a fost recunoscut dreptul la brevet.

(3) AGEPI notifica solicitantului hotarirea adoptata.

Articolul 51. Motivarea hotaririlor

(1) Hotaririle AGEPI trebuie sa indice motivele in baza carora acestea au fost adoptate.

(2) Hotaririle AGEPI se bazeaza numai pe motive §i dovezi de care partile interesate au putut sa ia cuno§tin ta, oral sau in scris, §i asupra carora au putut sa-§i expuna punctul de vedere.

Articolul 52. Publicarea hotaririi

(1) AGEPI publica in BOPI mentiunea privind hotarirea sa de acordare a brevetului sau cea de respingere a cererii de brevet.

(2) AGEPI publica, odata cu mentiunea privind hotarirea de acordare a brevetului, fasciculul de brevet continind descrierea oficiala a soiului §i, dupa caz, fotografiile acestuia. Datele pentru publicare se stabilesc in Regulament.

Articolul 53. Retragerea cererii de brevet

(1) Solicitantul are dreptul sa-§i retraga cererea de brevet oricind, pina la data adoptarii unei hotariri referitoare la aceasta cerere.

(2) In cazul in care exista mai multi solicitan ti, cererea de brevet poate fi retrasa numai cu acordul fiecaruia dintre ei.

(3) In cazul in care solicitantul este altul decit amelioratorul, el are obligatia, concomitent cu depunerea solicitarii scrise la AGEPI, sa comunice amelioratorului intentia sa de a retrage cererea. In acest caz, amelioratorul, in termen de 2 luni de la data receptionarii comunicarii mentionate, are dreptul preferential de a solicita continuarea procedurilor referitoare la cerere in calitate de solicitant.

Sectiunea a 2-a Procedura de contestare

Articolul 54. Conditii pentru depunerea contestatiei

(1) Orice hotarire adoptata de AGEPI poate fi contestata la Comisia de contestatii a AGEPI.

(2) Contestatia poate fi depusa de orice persoana fizica sau juridic a, sub rezerva art.87, impotriva unei hotariri al carei destinatar desemnat este sau impotriva unei hotariri al carei destinatar este o alta persoana, dar care o prive§te in mod direct §i personal.

(3) Contestatia motivata se depune la AGEPI in forma scrisa, in termen de 2 luni de la data expedierii hotaririi, in cazul in care este depusa de solicitant sau, in caz contrar, in termen de 2 luni de la data publicarii hotaririi.

(4) Contestatia se considera depusa doar dupa plata taxei stabilite.

(5) Contestarea, conform alin.(1), are efect suspensiv. AGEPI poate, in cazul in care considera necesar, sa decida ca hotarirea contestata sa nu fie suspendata.

Articolul 55. Examinarea contestatiei

(1) In cazul in care contestatia este admisibila, Comisia de contestatii examineaza daca ea este intemeiata.

(2) In cursul examinarii contestatiei conform prevederilor Regulamentului privind Comisia de contestatii a AGEPI, partile pot sa depuna ori de cite ori este necesar, intr-un termen fixat de Comisie, observatiile lor asupra notificarilor care le sint adresate sau asupra comunicarilor parvenite de la celelalte parti.

(3) Partile la procedura de contestare pot face demersuri verbale.

Articolul 56. Hotarirea privind contestatia

(1) Dupa examinarea contestatiei, Comisia de contestatii fie adopta o hotarire definitiva asupra acesteia, fie transmite dosarul spre reexaminare subdiviziunii competente a AGEPI sau Comisiei de stat.

(2) In cazul in care Comisia de contestatii transmite cazul subdiviziunii competente a AGEPI sau Comisiei de stat, motivele §i dispozitiile hotaririi Comisiei de contestatii sint obligatorii pentru acea subdiviziune sau pentru Comisia de stat, cu conditia ca faptele cauzei sa fie acelea§i.

(3) Hotarirea Comisiei de contestatii se publica in BOPI in termen de 2 luni de la data expedierii acesteia.

Articolul 57. Caile de atac impotriva hotaririlor Comisiei de contestatii

(1) Orice hotarire adoptata de Comisia de contestatii poate fi atacata in justitie in conformitate cu prevederile Codului de procedura civila. Actiunea in justitie nu are efect suspensiv.

(2) Actiunile in instanta de judecata pot fi initiate din motive de lipsa de competenta, incalcare a vreunei cerinte esentiale de procedura, incalcare a prezentei legi sau a oricarei reguli de aplicare a legii ori de abuz de putere.

(3) Hotarirea Comisiei de contestatii care, intr-o procedura privind una dintre parti, nu este finala nu poate face obiectul unei actiuni in instanta de judecata pina la adoptarea unei hotariri finale, cu exceptia cazului in care aceasta hotarire nu prevede initierea unei actiuni in instanta de judecata.

(4) Instanta de judecata are competenta de a anula sau modifica hotarirea contestata.

(5) Actiunea poate fi initiata in instanta de judecata in termen de 2 luni de la data expedierii hotaririi Comisiei de contestatii persoanelor interesate.

(6) Actiunea poate fi initiata de orice parte la procedura care a fost afectata de hotarirea Comisiei de contestatii.

(7) Hotarirea instantei de judecata este comunicata AGEPI de catre persoana interesata. AGEPI opereaza in registrele nationale modificarile intervenite ca urmare a hotaririi definitive §i irevocabile a instantei de judecata §i o publica in BOPI in termen de 2 luni de la data inregistrarii acesteia la AGEPI.

Capitolul V

PROCEDURA DE ELIBERARE §I MENTINERE IN VIGOARE A BREVETULUI

Articolul 58. Eliberarea brevetului

(1) In cazul in care nu au fost depuse contestatii impotriva acordarii brevetului sau contestatiile depuse au fost respinse, AGEPI elibereaza brevetul persoanei indreptatite, cu conditia platii taxelor stabilite, §i public a in BOPI datele despre acesta.

(2) Brevetul este eliberat de catre AGEPI in temeiul hotaririi de acordare a brevetului.

(3) Data eliberarii brevetului este data la care mentiunea de eliberare este publicata in BOPI. Componenta datelor pentru publicare se stabile§te de AGEPI. Data eliberarii brevetului se inscrie in Registrul national de brevete.

(4) Daca taxele stabilite pentru eliberarea brevetului nu au fost achitate dupa publicarea mentiunii de acordare a brevetului in conditiile prevazute de Regulament, brevetul nu se va elibera, iar mentiunea privind decaderea titularului din drepturi va fi inscrisa in Registrul national de brevete §i publicata in BOPI.

Articolul 59. Mentinerea in vigoare a brevetului

(1) Pentru mentinerea in vigoare a brevetului se platesc taxe anuale in conformitate cu prevederile art.92.

(2) Taxele anuale se platesc dupa publicarea mentiunii de acordare a brevetului §i se considera platite daca plata s-a efectuat in cadrul termenului stabilit de Regulament.

(3) Daca plata unei taxe anuale nu s-a efectuat in termenul stabilit, aceasta poate fi achitata intr-un termen de 6 luni de la data expirarii termenului prescris, cu conditia platii unei taxe suplimentare.

Articolul 60. Brevetul acordat unei persoane neindreptatite

In cazul in care un brevet a fost acordat unei persoane neindreptatite, persoana indreptatita poate revendica transmiterea brevetului pe numele sau, fara a aduce atingere altor drepturi existente sau actiuni conform legii.

Daca o persoan a are dreptul doar la o parte de protectie prin brevet, ea poate revendica, in conformitate cu alin.(1), recunoa§terea calitatii de cotitular de brevet.

Actiunile prevazute la alin.(1) §i (2) nu pot fi examinate in justitie decit intr-un termen de 5 ani de la data public arii in BOPI a hotaririi privind acordarea brevetului.

Prevederea alin.(3) nu se aplica in cazul in care titularul, la data acordarii sau eliberarii brevetului, §tia ca el nu avea dreptul sau nu era singurul care avea dreptul la acest brevet.

Depunerea unei cereri in instanta de judecata face obiectul inscrierii in Registrul national de brevete. O copie autentificata a hotaririi judecatore§ti trebuie prezentata la AGEPI de catre persoana interesata. Hotarirea definitiva §i irevocabila a instantei de judecata se inscrie in Registrul national de brevete §i produce efecte pentru terti de la data publicarii ei in BOPI.

Articolul 61. Efectele substituirii titularului de brevet

(1) In cazul substituirii titularului de brevet ca rezultat al unei hotariri a instantei de judecata, contractele de licenta §i orice alte drepturi se sting prin inscrierea persoanei indreptatite la brevet in Registrul national de brevete.

(2) Daca, pina la intentarea ac tiunii in instanta de judecata, titularul brevetului sau titularul licentei a utilizat soiul pe teritoriul Republicii Moldova sau a facut pregatiri eficiente §i serioase in acest scop, el poate continua aceasta utilizare cu conditia solicitarii de acordare a unei licente neexclusive de la noul titular de brevet inscris in Registrul national de brevete. Solicitarea se efectueaza in termenul prevazut de Regulament. Licenta se acorda pentru o perioada determinata §i in conditii rezonabile.

(3) Licenta neexclusiva, conform alin.(2), poate fi acordata de catre instanta de judecata in lipsa unui acord intre parti.

(4) Prevederile alin.(2) nu se aplica in cazul in care titularul unui brevet sau al unei licente a actionat cu rea-credinta in momentul in care a inceput utilizarea soiului sau pregatirile in acest scop.

Articolul 62. Modificarea denumirii soiului

(1) Denumirea soiului atribuita conform art.36 poate fi modificata in cazul in care AGEPI constata ca aceasta denumire nu satisface sau deja nu satisface conditiile prevazute la acest articol §i daca, in cazul unui drept anterior opozabil al unui tert, titularul accepta modificarea sau daca, printr-o hotarire judecatoreasca, este interzisa utilizarea denumirii soiului de catre titular sau de catre orice alta persoana.

(2) AGEPI propune titularului sa prezinte o denumire modificata a soiului conform art.36.

(3) Denumirea modificata propusa poate fi supusa obiectiilor conform art.49.

Articolul 63. Verificarea tehnica

(1) Titularul este obligat sa mentina soiul protejat pe toata durata de valabilitate a brevetului, astfel incit acesta sa-§i pastreze toate caracterele prezentate in descrierea oficiala a soiului la data acordarii brevetului.

(2) Comisia de stat poate efectua o verificare tehnica, conform art.46 §i 47, pentru a controla daca soiul protejat continua sa existe ca atare, adica i§i mentine toate caracterele indicate in descrierea oficiala la data acordarii brevetului.

(3) Titularul este obligat sa furnizeze Comisiei de stat toate informatiile necesare pentru aprecierea existentei soiului ca atare. El este obligat sa prezinte materialele soiului §i sa permita efectuarea verificarii pentru a stabili daca au fost luate masurile necesare pentru asigurarea existentei soiului ca atare.

Articolul 64. Raportul de verificare tehnica

(1) In cazul in care Comisia de stat constata ca soiul nu mai este uniform sau stabil, ea adreseaza AGEPI un raport continind concluziile sale.

(2) Daca in cadrul verificarii tehnice se depisteaza neregularitati in sensul alin.(1), AGEPI comunica titularului rezultatele verificarii §i ii ofera posibilitatea de a-§i prezenta observatiile.

(3) In cazul in care titularul nu i§i prezinta observatiile, AGEPI declara decaderea titularului din drepturile conferite de brevet, in conformitate cu prevederile art.24.

Capitolul VI INFORMAREA PUBLICULUI

Articolul 65. Informarea

AGEPI §i Comisia de stat informeaza din oficiu despre toate hotaririle §i notificarile care prevad un termen sau a caror comunicare este prevazuta prin alte dispozitii ale prezentei legi, fie prin ordinul directorului general al AGEPI, fie prin ordinul pre§edintelui Comisiei de stat.

Articolul 66. Registrele

(1) AGEPI tine Registrul national de cereri in care sint incluse urmatoarele date:

a) cererile de brevet cu mentionarea taxonului, denumirii provizorii a soiului, datei de depozit, numelor §i adreselor solicitan tilor, amelioratorilor §i mandatarului autorizat;

b) toate datele privind finalizarea unei proceduri referitoare la cererile de brevet cu mentionarea datelor vizate la lit. a);

c) propunerile de denumire a soiului;

d) modificarile referitoare la solicitant sau la mandatarul autorizat.

(2) AGEPI tine Registrul national de brevete in care, dupa acordarea unui brevet, sint incluse urmatoarele date:

a) specia §i denumirea soiului;

b) descrierea oficiala a soiului sau mentiunea documentului, aflat in posesia AGEPI, care contine aceasta descriere;

c) in cazul soiurilor care pentru producerea materialului necesita folosirea repetata a materialului unor componenti, indicarea acestor componenti;

d) numele §i adresele titularului, amelioratorului §i mandatarului autorizat;

e) data inceperii §i a incetarii valabilitatii brevetului;

f) la solicitare, orice drept contractual de exploatare exclusiva sau orice drept de exploatare obligatorie a soiului, inclusiv numele §i adresa persoanei beneficiare de dreptul de exploatare;

g) identificarea soiului in calitate de soi initial sau esential derivat, inclusiv denumirile soiurilor §i numele partilor vizate.

(3) AGEPI tine registrele mentionate la alin.(1) §i (2) in conformitate cu prevederile Legii cu privire la registre.

(4) Comisia de stat tine Registrul soiurilor de plante in care este inclusa urmatoarea informatie cu privire la soiurile admise pentru productie in Republica Moldova:

a) numarul de inregistrare;

b) denumirea soiului;

c) denumirea §i adresa amelioratorului;

d) denumirea §i adresa mentinatorului;

e) anul inregistrarii;

f) unele caracteristici morfologice §i de productie.

Articolul 67. Inspectarea public a

(1) Registrele mentionate la art.66 sint deschise pentru inspectare publica.

(2) Sint, de asemenea, deschise pentru inspectare publica, in caz de interes legitim §i conform conditiilor din Regulament:

a) documentele referitoare la o cerere de brevet;

b) documentele referitoare la un brevet acordat;

c) testarile in cultura unui soi destinate examinarii tehnice a acestuia;

d) testarile in cultura unui soi destinate verificarii tehnice privind mentinerea acestuia.

(3) In cazul soiurilor pentru care materialul, constind din componen ti specifici, trebuie sa fie utilizat de mai multe ori pentru producerea acestora, la cererea solicitantului unei cereri de brevet, orice date referitoare la componenti, inclusiv la cultivarea lor, sint excluse de la inspectarea publica. O asemenea cerere nu mai este acceptabila dupa adoptarea hotaririi privind cererea de brevet.

(4) Materialul prezentat sau obtinut in cadrul testarilor nu poate fi transmis tertilor de catre AGEPI sau Comisia de stat, cu exceptia cazului in care persoana vizata §i-a dat acordul in acest sens.

(5) AGEPI §i Comisia de stat pot elibera extrase din registru la cerere §i cu conditia platii taxei stabilite.

Articolul 68. Publicatiile periodice

(1) AGEPI editeaza publicatia periodica BOPI, care cuprinde:

a) datele inscrise in Registrul national de cereri §i Registrul national de brevete, precum §i orice alte date a caror publicare este prevazuta de prezenta lege;

b) comunicari §i informatii de interes general dispuse de directorul general al AGEPI, precum §i orice alte informatii referitoare la prezenta lege §i la aplicarea ei.

(2) Comisia de stat publica periodic Registrul soiurilor de plante cuprinzind soiuri §i hibrizi admi§i pentru producere §i comercializare.

Articolul 69. Marcajul de avertizare

(1) Titularul brevetului are dreptul de a marca materialul soiului sau materialul recoltat din soi cu un marcaj de avertizare care sa indice faptul ca soiul este brevetat.

(2) Lipsa marcajului de avertizare nu produce efecte juridice.

(3) Daca o persoana indica in mod fals, direct sau indirect, ca un material al soiului sau un material recoltat din soiul produs sau comercializat de ea apartine soiului brevetat de catre o alta persoana, aceasta persoana poarta raspundere conform legii.

(4) In cazul plasarii pe piata a unui soi de planta modificata genetic, materialul soiului va fi marcat corespunzator, astfel incit pe eticheta §i/sau in documentele de insotire sa fie specificata prezenta organismului modificat genetic.

Capitolul VII ASIGURAREA RESPECT ARII DREPTURILOR

Articolul 70. Actiuni de incalcare a drepturilor

(1) Constituie incalcare a drepturilor decurgind dintr-o cerere de brevet sau dintr-un brevet efectuarea fara autorizatia titularului de brevet a oricarei actiuni prevazute la art.15, precum §i a urmatoarelor actiuni:

a) utilizarea incorecta a denumirii soiului sau neindicarea denumirii contrar art.18 alin.(2);

b) utilizarea contrar art.19 alin.(3) a denumirii unui soi protejat sau a unei denumiri foarte apropiate de cea a soiului protejat, astfel incit sa se poata crea confuzii.

(2) Persoana care a comis incalcarea prevazuta la alin.(1) este obligata sa repare prejudiciile suportate de catre titularul de brevet. Cuantumul despagubirii datorate titularului nu poate fi inferior avantajului obtinut de contravenient.

Articolul 71. Actiuni anterioare acordarii brevetului

Titularul de brevet poate cere o compensatie rezonabila din partea oric arei persoane care a efectuat, in perioada cuprinsa intre data de publicare a cererii de brevet §i cea de acordare a brevetului, o actiune care i-ar fi fost interzisa dupa acordarea brevetului.

Articolul 72. Dreptul la intentarea actiunii privind incalcarea drepturilor

(1) Actiunea privind incalcarea drepturilor poate fi intentata de catre titularul de brevet.

(2) Un licentiat poate initia o actiune privind incalcarea drepturilor, cu exceptia situatiei in care aceasta posibilitate a fost in mod expres exclusa printr-un acord cu titularul de brevet, in cazul unei licente exclusive sau de catre instanta de judecata, conform art.31 sau 61.

(3) Orice licentiat are dreptul de a interveni in actiunea privind incalcarea drepturilor, initiata de titularul de brevet in instanta de judecata, pentru a obtine repararea prejudiciilor suportate.

Articolul 73. Masuri de asigurare a probelor pina la intentarea actiunii privind incalcarea drepturilor

(1) Orice persoana indreptatita, care a prezentat elemente de proba suficiente pentru a-§i confirma afirmatiile potrivit carora drepturile sale sint incalcate, poate cere instantei de judecata sau unei alte autoritati competente, pina la initierea unui proces impotriva actiunilor ilegale, aplicarea de masuri provizorii §i asigurarea probelor relevante, sub rezerva asigurarii confidentialitatii informatiilor. Instanta poate ordona masurile de asigurare a probelor cu conditia depunerii de catre reclamant a unei cautiuni sau a unei garantii echivalente, necesare pentru repararea prejudiciilor cauzate piritului, in cazul in care nu va fi constatata prezenta unei incalcari.

(2) In vederea luarii masurilor de asigurare a probelor, instanta de judecata este in drept:

a) sa ceara descrierea detaliata a soiului sau a materialelor lui pretinse a fi incalcate, cu sau fara prezentarea mostrelor;

b) sa puna sechestru pe produsele in litigiu;

c) sa puna sechestru pe materialele §i instrumentele utilizate la producerea §i/sau distribuirea produselor in litigiu, precum §i pe documentele referitoare la ele.

(3) Procedura de aplicare a masurilor de asigurare a probelor o efectueaza instanta de judecata sau o alta autoritate competenta, in conformitate cu prevederile Codului de procedura civila. Masurile de asigurare a probelor vor fi realizate cu participarea executorului judiciar, care poate fi asistat de un reprezentant al AGEPI §i de un ofiter de politie.

Articolul 74. Asigurarea probelor in cazuri de urgenta

(1) Masurile de asigurare a probelor pot fi stabilite fara ca piritul sa fie audiat daca orice intirziere poate cauza o dauna ireparabila titularului de drepturi sau exista un risc de distrugere a probelor. Incheierea judecatoreasc a este adusa imediat la cuno§tinta partii afectate.

(2) Incheierea de asigurare a probelor poate fi atacata in instanta de judecata.

Articolul 75. Nulitatea masurilor de asigurare a probelor

(1) Masurile de asigurare a probelor vor fi considerate nule sau nevalabile:

a) in cazul in care reclamantul nu intenteaza, in termen de 20 de zile lucratoare, o actiune in instanta de judecata privind incalcarea drepturilor;

b) ca urmare a oricarei actiuni sau inactiuni prejudiciabile ale reclamantului;

c) daca s-a constatat ca nu exista incalcare sau risc de incalcare a unui drept asupra soiului de planta;

d) potrivit unei hotariri judecatore §ti, in alte cazuri prevazute de lege.

(2) In cazul in care masurile de asigurare a probelor au cauzat prejudicii §i au fost declarate nule sau nevalabile, reclamantul urmeaza sa achite piritului o desp agubire corespunzatoare.

Articolul 76. Prezentarea §i asigurarea probelor in cadrul actiunii privind incalcarea drepturilor

(1) Daca o parte prezinta dovezi ca preten tiile sale sint motivate, precum §i informatii ca anumite probe se afla in gestiunea partii opuse, instanta de judecata va ordona ca probele sa fie prezentate intr-un numar suficient §i rezonabil, sub rezerva asigurarii confidentialitatii informatiei. In cazul in care incalcarea drepturilor este comisa la scara comerciala, instanta de judecata poate ordona partilor suplimentar prezentarea documentelor bancare, financiare sau comerciale.

(2) In cazul in care o parte la proces refuza nemotivat accesul la informatiile necesare sau tergiverseaza cu rea-credinta prezentarea lor, fapt ce impiedica solutionarea conflictului, instanta de judecata se pronunta in privinta admiterii sau respingerii actiunii in temeiul informatiilor prezentate, inclusiv al plingerii sau al pretentiei prezentate de partea lezata prin impiedicarea accesului la informatii, cu conditia de a oferi partilor posibilitatea de a fi audiate referitor la preten tiile sau elementele lor de proba.

Articolul 77. Dreptul la informare

(1) Daca in procesul examinarii unui litigiu s-a constatat ca sint incalcate drepturile asupra unui soi, instanta de judecata poate cere ca informatiile privind originea §i retelele de distributie a materialelor care incalca dreptul asupra soiului sa fie furnizate de contravenient sau de orice alta persoana care:

a) a fost gasita in posesia materialelor contrafacute destinate comercializarii;

b) a fost indicata de catre persoana mentionata la lit.a) ca fiind implicata in actiuni de producere, reproducere sau distribuire a materialelor soiului.

(2) Informatiile mentionate la alin.(1) cuprind, dupa caz:

a) numele §i adresa producatorului, distribuitorului, furnizorului, ale detinatorilor anteriori ai materialelor soiului, precum §i ale vinzatorilor angro §i cu amanuntul;

b) informatii privind cantitatile produse, livrate, primite sau comandate, precum §i privind pretul materialelor soiului respectiv.

(3) Prevederile alin.(1) §i (2) se aplica fara a aduce atingere altor dispozitii legale §i de reglementare care:

a) acord a titularului dreptul de a obtine informatii mai detaliate;

b) reglementeaza utilizarea in cauzele civile sau penale a informatiilor comunicate conform prezentului articol;

c) reglementeaza raspunderea pentru abuzul de dreptul la informare;

d) ofera posibilitatea de a refuza prezentarea de informatii care ar constringe persoana mentionata la alin.(1) sa admita propria sa participare sau cea a rudelor sale apropiate la incalcarea unui brevet;

e) reglementeaza protectia confidentialitatii surselor de informare sau procesarea datelor cu caracter personal.

Articolul 78. Masurile de asigurare a actiunii privind incalcarea drepturilor

(1) Daca instanta de judecata a constatat faptul sau iminenta incalcarii unui brevet, ea poate, la cererea titularului de drepturi, sa ia masuri de asigurare a actiunii privind incalcarea drepturilor impotriva contravenientului §i/sau al intermediarilor, cum ar fi:

a) sa pronunte, cu titlu provizoriu, o incheiere de interzicere a oricaror actiuni ce constituie incalcare a drepturilor titularului de brevet ori sa permita continuarea actiunilor cu conditia depunerii unei cautiuni suficiente sa asigure despagubirea titularului de brevet;

b) sa puna sechestru pe materialele suspectate de a incalca un brevet pentru a preveni introducerea lor in circuitul comercial;

c) sa puna sechestru pe orice proprietate a contravenientului, inclusiv sa blocheze conturile bancare, sa ceara prezentarea documentelor bancare, financiare sau comerciale, daca incalcarea a fost comisa la scara comerciala §i exista riscul de nerecuperare a prejudiciilor.

(2) Masurile de asigurare a respectarii drepturilor pot fi stabilite fara audierea piritului dac a orice intirziere poate cauza o dauna ireparabila titularului de drepturi sau daca exista riscul de distrugere a probelor. Hotarirea instantei judecatore§ti va fi adusa imediat la cuno§tinta partii afectate.

Articolul 79. Masurile corective

(1) Constatind incalcarea drepturilor, instanta de judecata poate ordona, la cerere, masurile respective referitoare la produsele cu care s-a incalcat un brevet §i, in cazuri corespunzatoare, referitoare la materialele §i instrumentele folosite la crearea §i fabricarea acestor produse. Printre aceste masuri figureaza, in special:

a) retragerea provizorie din circuitul comercial;

b) retragerea definitiva din circuitul comercial;

c) distrugerea.

(2) Masurile mentionate la alin.(1) se realizeaza din contul piritului, cu exceptia cazurilor cind exista motive temeinice care impiedica acest lucru.

(3) La examinarea cererii de aplicare a masurilor corective, instan ta de judecata se conduce de principiul echitatii, proportiei intre gravitatea incalcarii §i remedierile ordonate, precum §i de interesele tertilor.

Articolul 80. Asigurarea executarii hotaririi judecatore§ti

In cazul emiterii unei hotariri judecatore§ti de constatare a incalcarii unui brevet, instanta de judecata, la cererea titularului de brevet, poate lua masuri de asigurare a executarii hotaririi impotriva contravenientului, prin care acesta din urma va fi somat sa inceteze orice actiune ce constituie incalcare a drepturilor titularului. In acest scop, instanta de judecata poate cere depunerea de catre contravenient a unei cau tiuni sau garantii echivalente. Titularul de drepturi poate cere dispunerea acestor masuri §i impotriva intermediarilor ale caror servicii sint utilizate de un tert pentru a incalca un brevet.

Articolul 81. Masurile de alternativa

Instanta de judecata, la cererea contravenientului, poate ordona plata unei despagubiri pecuniare reclamantului in locul aplic arii masurilor prevazute la art.79 §i 80, in cazul in care el a actionat neintentionat sau din imprudenta, daca aplicarea masurilor in cauza i-ar fi cauzat pagube disproportionate §i dac a despagubirea pecuniara este rezonabila pentru reclamant.

Articolul 82. Desp agubirile

(1) La cererea partii lezate, persoana care a incalcat un brevet cu buna-§tiin ta sau avind motive rezonabile de a con§tientiza acest lucru va achita titularului de drepturi despagubirile pentru prejudiciile suportate in mod real din cauza incalcarii drepturilor sale. La stabilirea despagubirilor:

a) se va tine cont de toate aspectele esentiale, cum ar fi consecintele economice negative, inclusiv beneficiul ratat, suportate de partea lezata, orice profit obtinut ilegal de pirit, precum §i alte aspecte, cum ar fi prejudiciul moral cauzat titularului de drepturi in urma incalcarii drepturilor sale;

b) poate fi fixata, ca alternativa, o suma unica pe baza unor elemente cum ar fi, cel putin, valoarea redeventei sau incasarile care ar fi fost datorate titularului in cazul in care piritul ar fi cerut autorizatia de a utiliza soiul respectiv.

(2) In cazul in care contravenientul a comis o incalcare din ne§tiinta sau fara a avea motive rezonabile de a §ti acest lucru, el va fi obligat sa recupereze beneficiile ratate sau pagubele pricinuite titularului de drepturi, stabilite conform legii.

Articolul 83. Publicarea hotaririlor judecatore§ti

(1) In cadrul actiunilor privind incalcarea drepturilor protejate, instanta de judecata competenta poate ordona, la cererea reclamantului §i pe cheltuiala persoanei care a incalcat dreptul protejat, masuri corespunzatoare in scopul difuzarii informatiei privind hotarirea judecatoreasca, inclusiv afi§area acesteia in locuri publice, precum §i publicarea integrala sau partiala a hotaririi.

(2) Instanta de judecata competenta poate ordona masuri suplimentare de publicitate, corespunzatoare imprejurarilor speciale, inclusiv o publicitate de mare amploare.

Capitolul VIII DISPOZITII COMUNE

Articolul 84. Prelungirea termenelor §i repunerea in termen

(1) Termenele prescrise de prezenta lege sau de Regulament referitoare la o cerere de brevet sau la un brevet pot fi prelungite printr-o cerere depusa la AGEPI pina la expirarea termenului prescris. Perioada de prelungire a termenului nu poate constitui mai mult de 6 luni de la data expirarii termenului prescris.

(2) Cererea de prelungire a termenului se considera depusa numai dupa achitarea taxei corespunzatoare.

(3) In cazul in care solicitantul nu a respectat un termen prescris pentru o procedura in cadrul AGEPI, el poate solicita, in termen de 6 luni de la data expirarii termenului prescris, repunerea in termen. Procedura omisa trebuie realizata in acest termen-limita. Solicitarea se va considera a fi depusa numai dupa plata taxei de repunere in termen; in caz contrar, ea se respinge.

(4) Dispozitiile prezentului articol nu se aplica pentru termenele prevazute la alin.(1) §i (3) din prezentul articol, precum §i la art.12 alin.(3), art.34 alin.(3), art.35 alin.(3), art.37-39, art.49, art.54 alin.(3), art.59 alin.(3), art.85 alin.(2).

Articolul 85. Restabilirea drepturilor (restitutio in integrum)

(1) Daca, in pofida luarii tuturor masurilor adecvate cerute de imprejurari, solicitantul sau titularul unui brevet sau orice parte a unei proceduri in cadrul AGEPI nu s-a incadrat intr-un anumit termen §i aceasta neincadrare are drept consecinta directa pierderea unui drept sau a unui mijloc de contestare, la cerere, solicitantul este restabilit in drepturile sale.

(2) Cererea de restabilire in drepturi este prezentata in scris, in termen de 2 luni de la data inlaturarii motivului de neincadrare in termenul stabilit, dar nu mai tirziu de 12 luni de la expirarea termenului omis. Daca cererea in cauza se refera la revalidarea brevetului in legatura cu neplata taxei anuale de mentinere in vigoare, termenul de 12 luni va curge de la data expirarii termenului prevazut la art.59 alin.(3).

(3) Cererea de restabilire in drepturi urmeaza sa fie motivata §i sa indice faptele §i argumentele pe care se bazeaz a.

(4) Cererea de restabilire in drepturi se considera depusa din momentul in care este platita taxa stabilita pentru restabilirea drepturilor.

(5) Prevederile prezentului articol nu se aplica pentru termenele indicate la alin.(2) din prezentul articol, precum §i la art.12 alin.(3), art.14 alin.(1), art.37-39, art.49 §i art.54 alin.(3).

Articolul 86. Dreptul de folosire posterioara

Orice persoana care, in perioada cuprinsa intre pierderea unui drept la o cerere de brevet sau la un brevet §i restabilirea acestui drept, a exploatat sau a intreprins cu buna-credinta pregatiri eficiente §i serioase pentru exploatarea unui soi facind obiectul unei cereri de brevet publicate sau beneficiind de protectie prin brevet, poate, in mod gratuit, sa continue aceasta exploatare in cadrul sau in scopurile intreprinderii sale, fara a depa§ i volumul existent.

Articolul 87. Reprezentarea

(1) Sub rezerva aplicarii prevederilor alin.(2), in procedurile stabilite prin prezenta lege nici o persoana nu este obligata sa fie reprezentata in fata AGEPI.

(2) Persoanele fizice sau juridice care nu au nici domiciliu, nici sediu principal §i nici intreprindere industriala sau comerciala efectiva §i functionala in Republica Moldova trebuie sa fie reprezentate in fata AGEPI de un mandatar autorizat, cu exceptia urmatoarelor cazuri:

a) depunerea cererii de brevet;

b) plata taxelor;

c) depunerea unei cereri anterioare.

(3) Persoanele fizice sau juridice care au domiciliu, sediu principal sau intreprindere industriala sau comerciala efectiva §i functionala in Republica Moldova pot fi reprezentate in fata AGEPI de un angajat al lor.

(4) Reprezentarea se efectueaza in baza unei procuri prezentate la AGEPI, in conditiile §i termenele prevazute de Regulament.

(5) Mandatarii autorizati activeaza in conformitate cu un regulament aprobat de Guvern.

Articolul 88. Examinarea din oficiu

(1) In cursul procedurii derulate, AGEPI poate sa recurga din oficiu la examinarea faptelor in masura in care ele fac obiectul examinarii prevazute la art.45 §i 46.

(2) AGEPI nu ia in considerare faptele care nu au fost invocate sau dovezile care nu au fost prezentate in termenul fixat de ea.

Articolul 89. Procedura verbala

(1) Procedura verbala se efectueaza din initiativa AGEPI sau la cererea unei parti la procedura.

(2) Fara a aduce atingere prevederii alin.(3), procedura verbala in cadrul AGEPI nu este publica.

(3) Procedura verbala din cadrul Comisiei de contestatii a AGEPI, §i anume pronuntarea deciziei, este publica, cu exceptia deciziilor a caror pronuntare publica ar putea cauza prejudicii grave §i nejustificate, in special pentru una din partile la procedura.

Articolul 90. Obtinerea dovezilor

(1) In orice procedura derulata in cadrul AGEPI, al Comisiei de stat sau al instantei de judecata pot fi intreprinse urmatoarele masuri de obtinere a dovezilor:

a) audierea partilor;

b) solicitarea informatiilor;

c) prezentarea documentelor §i a altor dovezi;

d) audierea martorilor;

e) expertiza;

f) vizita pe loc;

g) declaratii scrise sub juramint.

(2) In cazul in care AGEPI, Comisia de stat sau instanta de judecata vor considera necesar ca o parte la procedura, un martor sau un expert sa depuna marturii orale:

a) persoana respectiva va fi invitata sa se prezinte in fata instantei;

b) se va cere instantei de judecata sau altor autoritati competente sa obtina marturia persoanei respective.

(3) O parte la procedura, un martor sau un expert chemati in fata AGEPI, a Comisiei de stat sau in instanta de judecata pot cere autorizarea de a fi audiati de catre autoritatile competente. Dupa receptionarea acestei cereri sau in caz de neprezentare, AGEPI, Comisia de stat sau instanta de judecata pot cere autoritatilor competente sa obtina marturiile persoanei in cauza.

(4) Daca o parte la procedura, un martor sau un expert depune marturii in fata AGEPI, a Comisiei de stat sau a instantei de judecata, persoana respectiva poate cere autoritatilor competente sa fie audiata in conditii adecvate.

Articolul 91. Suspendarea procedurii in instanta

(1) In cazul in care actiunea in instanta se refera la stabilirea persoanei indreptatite sa obtina brevet §i daca hotarirea depinde de aprecierea brevetabilitatii soiului conform art.6, aceasta hotarire va putea fi adoptata numai dupa ce AGEPI va lua o hotarire privind brevetabilitatea soiului conform cererii de brevet.

(2) In cazul in care actiunea in instanta vizeaza un brevet deja acordat, referitor la care a fost derulata o procedura de anulare sau de decadere din drepturi, procedura poate fi suspendata in masura in care hotarirea depinde de valabilitatea brevetului.

Articolul 92. Taxele

(1) AGEPI percepe taxe, conform unui regulament aprobat de Guvern, pentru actiunile pe care le efectueaza conform legii, precum §i taxe anuale de mentinere in vigoare a brevetului pe durata protectiei.

(2) In cazul neachitarii taxelor stabilite pentru alte actiuni, efectuate doar la cererea persoanei interesate, cererea este considerata nedepusa daca taxa nu a fost platita in termenul indicat in notificarea prin care AGEPI a invitat persoana interesata sa achite taxa §i a atentionat-o asupra consecin telor neplatii.

(3) Daca unele informatii furnizate de solicitant nu pot fi verificate decit printr-o examinare tehnica ce depa§e§te cuantumul stabilit, pentru efectuarea examinarii tehnice solicitantul achita o taxa suplimentara.

(4) Taxele se platesc de catre solicitant, titularul brevetului, precum §i de catre alte persoane fizice sau juridice interesate.

Articolul 93. Protectia §i testarea soiurilor in strainatate

(1) Persoanele fizice §i juridice din Republica Moldova sint in drept s a aleaga liber statul in care vor s a depuna, pentru prima data, cererea de brevet.

(2) Solicitantul poate sa solicite acordarea brevetului pentru soi de planta in alte state membre ale UPOV, fara a a§tepta sa i se acorde brevet de catre autoritatea tarii in care a fost depusa prima cerere.

(3) Soiul pentru care se solicita protectie in Republica Moldova poate fi testat in alt stat in cazul in care cu acesta este incheiat un contract bilateral sau international corespunzator.

(4) Solicitantul care a depus prima cerere intr-un stat strain va prezenta informatia referitoare la testarile efectuate in conformitate cu cerintele de protectie a soiului din acel stat.

(5) Cheltuielile ocazionate de protectia soiului in strainatate sint suportate de catre solicitant.

Articolul 94. Competenta in solutionarea litigiilor

(1) Comisia de contestatii a AGEPI examineaza litigiile privind:

a) acordarea brevetului sau respingerea cererii de brevet;

b) recunoa§terea unui drept de prioritate;

c) retragerea cererii de brevet sau renuntarea la brevet.

(2) Activitatea Comisiei de contestatii este reglementata prin Regulamentul privind Comisia de contestatii a AGEPI, aprobat de Guvern.

(3) Curtea de Apel Chi§inau examineaza litigiile privind:

a) stabilirea calitatii de ameliorator;

b) stabilirea persoanei indreptatite sa obtina brevet;

c) acordarea licentei pentru o cerere de brevet sau un brevet;

d) actiunile privind dreptul de folosire posterioara;

e) actiunile privind dreptul la brevet dintre intreprindere §i salariat;

f) actiunile privind incalcarea unei cereri de brevet sau a unui brevet §i ordonarea masurilor respective;

g) actiunile in nulitate a brevetului;

h) judecarea in prima instanta a contestatiilor referitoare la hotaririle Comisiei de contestatii.

Articolul 95. Utilizarea soiurilor in productie

(1) Soiurile urmeaza sa fie utilizate in procesul de producere numai dupa efectuarea testarii la valoarea agronomica §i inscrierea in Registrul soiurilor de plante.

(2) Soiurile de plante modificate genetic urmeaza sa fie utilizate in procesul de productie numai dupa obtinerea autorizatiei de introducere in mediu, eliberate de autoritatea nationala competenta, in conformitate cu legislatia privind securitatea biologica, dupa caz.

Articolul 96. Tratamentul national

Persoanele fizice §i juridice din statele membre ale UPOV beneficiaza de drepturile acordate prin prezenta lege la fel ca §i persoanele fizice §i juridice din Republica Moldova. Prevederile prezentei legi sint aplicabile §i in cadrul acordurilor bilaterale sau al relatiilor de reciprocitate.

Capitolul IX DISPOZITII FINALE §I TRANZITORII

Articolul 97. Intrarea in vigoare

(1) Prezenta lege intra in vigoare la 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu exceptia articolelor 73, 74, 75 §i 76, care vor fi puse in aplicare odata cu intrarea in vigoare a modificarilor corespunzatoare din Codul de procedura civila.

(2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Legea nr.915-XIII din 11 iulie 1996 privind protectia soiurilor de plante, cu modificarile ulterioare.

(3) Se stabile§te ca:

a) cererile de brevet a caror procedura de examinare nu s-a incheiat pina la data intrarii in vigoare a prezentei legi se examineaza in modul stabilit de prezenta lege;

b) brevetele pentru soiurile de plante apartinind unor genuri §i specii botanice protejate pe teritoriul Republicii Moldova conform Legii nr.915-XIII din 11 iulie 1996 privind protectia soiurilor de plante, eliberate pina la intrarea in vigoare a prezentei legi, se asimileaza sub aspect juridic brevetelor eliberate in conformitate cu prezenta lege.

Articolul 98. Organizarea executarii

Guvernul, in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi:

a) va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislatiei in vigoare in concordanta cu prezenta lege;

b) va aduce actele sale normative in conformitate cu prevederile prezentei legi.

PRE^EDINTELE PARLAMENTULUI Marian

LUPU

Chimin au, 29 februarie 2008.

Nr.39-XVI.

Legile Republicii Moldova

39/29.02.2008 Lege privind protectia soiurilor de plante //Monitorul Oficial 99-101/364, 06.06.2008

 

    • January 2025
      Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      « Sep    
       12345
      6789101112
      13141516171819
      20212223242526
      2728293031  
  • IP4all Weekly Bulletin

    You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

  • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
  • Landmark-TP
  • Ivan Georgiev - Rembrand
  • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent,  trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
  • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
  • Online source of information for the events and developments in the field of intellectual property worldwide
  • Jobs in USA
  • Become our partners
  • IP Basis®

  • IP Guide®