Prijave protiv 22 kompanije jer ne koriste licencirani softve

piratstvo-99999BSA u BiH nastavlja informisati kompanije u Bosni i Hercegovini o njihovoj zakonskoj obavezi da koriste legalni softver.

Godinu dana nakon što je prva kampanja o zaštiti autorskih prava, korištenju i prodaji kompjuterskih programa implementirana od strane relevantnih inspekcijskih organa u BiH, BSA je podnijela prijave protiv 22 kompanije kod odgovornih inspekcijskih organa.

Ove kompanije nisu na upite BSA dostavile dokaze da je softver koji koriste licenciran.

U skladu s BSA-ovom posljednjom Globalnom studijom o softverskom piratstvu koju sprovodi IDC, 66% softvera koji se koristi u Bosni i Hercegovini nije legalan i njegova komercijalna vrijednost je dosegla 15 miliona američkih dolara 2011. godine.

Koristeći legalni softver, kompanije se ne izlažu riziku plaćanja kazni, a svakako su i u mogućnosti da održe veći nivo produktivnosti u odnosu na onaj koji bi imali koristeći piratski softver. Nadalje, provođenje prava zaštite intelektualnog vlasništva je važan aspekt za BiH u smislu ispunjavanja svih uvjeta na putu ka EU integracijama.

Kako bi se povećao nivo svijesti kod kompanija o rizicima korištenja nelegalnog softvera, BSA će nastaviti sa aktivnostima informisanja istih o zakonskoj obavezi korištenja legalnog softvera tokom 2013. godine uz pomoć relevantnih tržišnih inspekcija, koje su pokazale da imaju potrebno znanje o zaštiti prava intelektualnog vlasništva, korištenju i trgovini kompjuterskih programa.

BSA u BiH naglašava važnost korištenja legalnog softvera, ne samo u okviru zaštite intelektualnih prava, nego i u smislu veće bezbjednosti krajnjih korisnika.  BSA napori su prepoznati od strane nadležnih institucija koje su u protekloj godini napravile veliki napredak u provođenju relevantnih Zakona o zaštiti intelektualne svojine.

Ovo će svakako rezultirati i u pozitivnim pomacima za lokalnu ekonomiju u smislu otvaranja novih radnih mjesta i ekonomskom razvoju kroz kreiranje boljeg poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija.

BSA u BiH, kao i svugdje u svijetu, će pružiti potpunu podršku relevantnim institucijama kako bi smanjili korištenje nelegalnog softvera u kompanijama.  Paralelno sa ovim aktivnostima, BSA i njene članice, kontinuirano nastoje da podignu nivo svijesti o prednostima korištenja licenciranih softverskih proizvoda.

Izvor : http://www.mojevijesti.ba/novost/149305/Prijave-protiv-22-kompanije-jer-ne-koriste-licencirani-softver

  • February 2019
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Jan    
    123
   45678910
   11121314151617
   18192021222324
   25262728  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • Recommended videoView all | 

  All inventors, wherever in the world they are, deserve to obtain adequate protection of their inventions through legislation in the field of intellectual property. During to a visit to Geneva for the WIPO 2014 Assemblies, Michelle K. Lee, Deputy Under Secretary of Commerce for Intellectual Property and Deputy Director of the USPTO, talks about intellectual property in international aspect, with the aim to create convenient environment for international trade, but namely building a better international patent system.

  It is worth noting the good example she gives with American practice – USPTO invites patent practitioners to train its experts and thus to increase the quality of its services.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • IP Basis®

 • IP Guide®

 • Become our partners