Na svjetski Dan intelektualne svojine, Microsoft apelira da se pojačaju mjere zaštite

mslogoSarajevo, 26.04.2011. – Microsoft Corp. se pridružuje Svjetskoj organizaciji za zaštitu prava intelektualne svojine u obilježavanju svjetskog Dana zaštite prava intelektualne svojine, te poziva IT industriju, vlade i korisnike da još jednom naglase značaj zaštite prava intelektualne svojine. Veća zaštita intelektualne svojine je nezaobilazna kada govorimo o održanju i podsticanju inovativnosti, koja svakako pokreće ekonomski rast, kreira nova radna mjesta i povećava prihode za ostale industrijske grane ali i za vladine organizacije.

Microsoft vjeruje da je potrebna veća zaštita prava intelektualne svojine na globalnom planu kako bi se osiguralo investiranje u nova inovativna rješanja i razvoj, omogućilo kompanijama, posebno manjim, da se održe i izbore za svoje mjesto na tržištu, ali i pomoglo vladama da prikupe dodatne porezne prihode od egalne kupovine i prodaje originalnog softvera.

„Pored jačanja ekonomije, zakonodavstvo koje reguliše zaštitu intelektualne svojine pomaže smanjenu softverskog piratstva i krivotvorenja, za koje već znamo da uveliko umanjuju finansijske resurse pojedinih vlada, predstavljaju prijetnju kompanijama koje legalno posluju i izlažu korisnike rizicima koje nosi piratski softver,“ rekla je Lejla Hadžiabdić, manadžer za antipiratske aktivnosti u Microsoft BiH.

Međunarodna privredna komora u 2011. Godini izradila je studiju koja pokazuje de će , kao posljedica neefikasne zaštite intelektualne svoijine globalna ekonomija i društva u cjelini u periodu do 2015. godine pretrpjeti gubitak od 1.7 triliona američkih dolara, te da će 2.5 miliona legalnih radnih mjesta biti ugroženo svake godine. S druge strane, ekonomski benefiti za zemlje koje imaju efikasan sistem zaštite su ogromni.

Studija koju je uradila Business Software Alliance (BSA) pokazuje da bi smanjenje stope piratstva za 10% tokom naredne 4 godine generiralo 142 milijarde američkih dolara u novim poslovnim aktivnostima i omogućilo otvaranje skoro 500 000 novih radnih mjesta u svijetu. Kada su lokalni podaci u pitanju, Mirna Milanović-Lalić, pravni zastupnik BSA u Bosni i Hercegovini, je podsjetila da je stopa softverskog piratstva prema podacima iz 2009. godine u BiH iznosila 66%, radi čega je BiH zabilježeno 14 miliona američkih dolara gubitka za lokalnu IT industriju, te je dodala: „Iako je jako puno urađeno na ovom polju u BiH, pred našim nadležnim organima je još puno posla kako bi se stalo u kraj ovom problemu i kako bi BiH sebi osigurala mjesto u Euroatlanskim integracijama.“.

Ne samo da jača zaštita intelektualne svojine sa sobom nosi brojne koristi i prednosti jednako značajni su i zahtjevi od strane korisnika prema industriji i vladama da zauzmu odlučan stav kada je u pitanju neovlašteno korištenje softvera. Tokom 2010. godine, Microsoft je proveo istraživanje između 38 000 korisnika u 20 zemalja i tri četvrtine ispitanika je izrazilo želju da IT industrija i pojedanačne vlade urade više po pitanju zaštite od rizika koje sa sobom nosi korištenje nelegalnog softvera, kao što su krađe identiteta i virusi.

„Korisnici i kompanije koje posluju u skladu sa zakonom, zahtijevaju akciju i odlučnost u smanjivanju rizika i posljedica korištenja nelicenciranog softvera i mi u Microsoftu smo 100% posvećeni našoj misiji da im pomognemo,“ izjavila je Lejla Hadžiabdić, menadžer za antipiratske aktivnosti Microsoft BiH. „Microsoft mnogo investira u tehnologije, obrazovanje i implementaciju programa koji se bore protiv piratstva i mi ćemo nastaviti sa aktivnostima koje doprinose efikasnijoj zaštiti intelektualne svojine, u ime naših korisnika i kompanija. Pozivamo korisnike u BiH da posjete našu stranicu HOW TO TELL (www.HowToTell.com) kako bi se informirali i zaštitili, ali i provjerili da li je softver kojeg koriste ispravno licenciran.“

Source :http://www.microsoft.com/bih/press/dan_intelektualne_svojine.mspx

  • August 2018
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Jul    
    12345
   6789101112
   13141516171819
   20212223242526
   2728293031  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • Recommended videoView all | 

  All inventors, wherever in the world they are, deserve to obtain adequate protection of their inventions through legislation in the field of intellectual property. During to a visit to Geneva for the WIPO 2014 Assemblies, Michelle K. Lee, Deputy Under Secretary of Commerce for Intellectual Property and Deputy Director of the USPTO, talks about intellectual property in international aspect, with the aim to create convenient environment for international trade, but namely building a better international patent system.

  It is worth noting the good example she gives with American practice – USPTO invites patent practitioners to train its experts and thus to increase the quality of its services.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • IP Basis®

 • IP Guide®

 • Become our partners