Na svjetski Dan intelektualne svojine, Microsoft apelira da se pojačaju mjere zaštite

mslogoSarajevo, 26.04.2011. – Microsoft Corp. se pridružuje Svjetskoj organizaciji za zaštitu prava intelektualne svojine u obilježavanju svjetskog Dana zaštite prava intelektualne svojine, te poziva IT industriju, vlade i korisnike da još jednom naglase značaj zaštite prava intelektualne svojine. Veća zaštita intelektualne svojine je nezaobilazna kada govorimo o održanju i podsticanju inovativnosti, koja svakako pokreće ekonomski rast, kreira nova radna mjesta i povećava prihode za ostale industrijske grane ali i za vladine organizacije.

Microsoft vjeruje da je potrebna veća zaštita prava intelektualne svojine na globalnom planu kako bi se osiguralo investiranje u nova inovativna rješanja i razvoj, omogućilo kompanijama, posebno manjim, da se održe i izbore za svoje mjesto na tržištu, ali i pomoglo vladama da prikupe dodatne porezne prihode od egalne kupovine i prodaje originalnog softvera.

„Pored jačanja ekonomije, zakonodavstvo koje reguliše zaštitu intelektualne svojine pomaže smanjenu softverskog piratstva i krivotvorenja, za koje već znamo da uveliko umanjuju finansijske resurse pojedinih vlada, predstavljaju prijetnju kompanijama koje legalno posluju i izlažu korisnike rizicima koje nosi piratski softver,“ rekla je Lejla Hadžiabdić, manadžer za antipiratske aktivnosti u Microsoft BiH.

Međunarodna privredna komora u 2011. Godini izradila je studiju koja pokazuje de će , kao posljedica neefikasne zaštite intelektualne svoijine globalna ekonomija i društva u cjelini u periodu do 2015. godine pretrpjeti gubitak od 1.7 triliona američkih dolara, te da će 2.5 miliona legalnih radnih mjesta biti ugroženo svake godine. S druge strane, ekonomski benefiti za zemlje koje imaju efikasan sistem zaštite su ogromni.

Studija koju je uradila Business Software Alliance (BSA) pokazuje da bi smanjenje stope piratstva za 10% tokom naredne 4 godine generiralo 142 milijarde američkih dolara u novim poslovnim aktivnostima i omogućilo otvaranje skoro 500 000 novih radnih mjesta u svijetu. Kada su lokalni podaci u pitanju, Mirna Milanović-Lalić, pravni zastupnik BSA u Bosni i Hercegovini, je podsjetila da je stopa softverskog piratstva prema podacima iz 2009. godine u BiH iznosila 66%, radi čega je BiH zabilježeno 14 miliona američkih dolara gubitka za lokalnu IT industriju, te je dodala: „Iako je jako puno urađeno na ovom polju u BiH, pred našim nadležnim organima je još puno posla kako bi se stalo u kraj ovom problemu i kako bi BiH sebi osigurala mjesto u Euroatlanskim integracijama.“.

Ne samo da jača zaštita intelektualne svojine sa sobom nosi brojne koristi i prednosti jednako značajni su i zahtjevi od strane korisnika prema industriji i vladama da zauzmu odlučan stav kada je u pitanju neovlašteno korištenje softvera. Tokom 2010. godine, Microsoft je proveo istraživanje između 38 000 korisnika u 20 zemalja i tri četvrtine ispitanika je izrazilo želju da IT industrija i pojedanačne vlade urade više po pitanju zaštite od rizika koje sa sobom nosi korištenje nelegalnog softvera, kao što su krađe identiteta i virusi.

„Korisnici i kompanije koje posluju u skladu sa zakonom, zahtijevaju akciju i odlučnost u smanjivanju rizika i posljedica korištenja nelicenciranog softvera i mi u Microsoftu smo 100% posvećeni našoj misiji da im pomognemo,“ izjavila je Lejla Hadžiabdić, menadžer za antipiratske aktivnosti Microsoft BiH. „Microsoft mnogo investira u tehnologije, obrazovanje i implementaciju programa koji se bore protiv piratstva i mi ćemo nastaviti sa aktivnostima koje doprinose efikasnijoj zaštiti intelektualne svojine, u ime naših korisnika i kompanija. Pozivamo korisnike u BiH da posjete našu stranicu HOW TO TELL (www.HowToTell.com) kako bi se informirali i zaštitili, ali i provjerili da li je softver kojeg koriste ispravno licenciran.“

Source :http://www.microsoft.com/bih/press/dan_intelektualne_svojine.mspx

  • November 2020
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Oct    
    1
   2345678
   9101112131415
   16171819202122
   23242526272829
   30  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • IP Basis®

 • IP Guide®

 • Become our partners