Одбележана 2.000.000 меѓународна patentna пријава/Американската компанија Quallcomm е подносител на пријавата која го заокружи вториот милион

pct_2millionДвемилјонитата меѓународна патентна пријава, во рамките на PCT (Договор за соработка во областа на патентите) кој го администрира WIPO (Светската Организација за Интелектуална сопственост) беше поднесена од страна на Американската компанија за мобилни технологии Qualcomm.

ДСП им овозможува на компании и пронаоѓачит полесен и поефикасен начин за обезбедување на правата на патент во повеќе земји. Меѓународната патентна пријава, поднесена според ДСП има правно дејство во сите 142 земји потписнички на договорот. Подносителитее добиваат корисни информации за патентибилноста на нивните пронајдоци и имаат повеќе време, за разлика од вообичаениот начин на патентирање, да се одлучат во која од земјите членки ќе се продолжи со спроведувањето на патентна заштита. Системот на PCT ги централизира и насочува постапките за патентирање, ги елиминира непотребните трошоци и ги обезбедува подносителите со доверливи податоци за носење на важни одлуки.

ПОВЕЌЕ НА: WWW. WIPO.INT

  • November 2020
   Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
   « Oct    
    1
   2345678
   9101112131415
   16171819202122
   23242526272829
   30  
 • IP4all Weekly Bulletin

  You can subscribe to the weekly IP4ALL Bulletin.

 • IP Consulting Ltd. - Intellectual Property Consulting Agency
 • Landmark-TP
 • Ivan Georgiev - Rembrand
 • Global IP Attorneys - The world's leading address guide for patent, trademark, copyright, intellectual property and IP attorneys. In just a few steps you can find your agency for registration and protection of your intellectual property, patent, design, copyright or trademark.
 • The Professional Sector Network is a referral and networking group that caters exclusively to leading firms with a history of excellence in the business, advisory and investment sectors.
 • IP Basis®

 • IP Guide®

 • Become our partners